C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Минах на радио

Публикувано на 09 юли 2010 в раздел Общи работи.

Преди три дни късно вечер си загасих телевизора. Това беше последното му изгасване. Започна да писука на кратки равни интервали. Изгасих го от бутона и даже от мрежата. На сутринта го включих и… същата работа.

Най-вероятно става въпрос за изгорял бушон или кондензатор. Нямаше мирис на изгоряло, което е частично успокоително. Ремонтът едва ли ще е скъп. Проблемите обаче не са малко – става дума за Samsung 32″ SlimFit телевизор (CRT е и тежи ужасно много). А посещенията на техник по дома никак не са изгодни.

Затова реших да си почина от телевизията. Всъщност имам втори малък телевизор в спалнята… но реших да не го местя в хола. Сега слушам предимно радио Хоризонт. Честно казано засега се чувствам прекрасно. По-отпочинал съм и определено вкъщи цари спокойствие. Освен това установих, че предаванията по радиото са много по-обективни и по-подробни. Явно липсата на визуално представяне води до повишаване на качеството на представяне на информацията.

Сега силно се колебая дали да ремонтирам телевизора. По-скоро си мисля да отложа докато не почне да ми липсва сериозно. Засега май не изпитвам никаква нужда от него.

 



10 коментара


  1. Обикновено гледам филми, но напоследък не го правя. Обичам да гледам на голям екран, а не пред компютъра. Даже пред компютъра никога не гледам филми…

  2. Стоимен Стоименов каза:

    Мен лично телевизията ме дразни и затова нямам телевизор. Чувствам се по-добре, защото съм далече от постоянните реклами и имам свободен избор какво да гледам, защото си ползвам компютъра за тази цел.

  3. Иван каза:

    И аз съм със Стоимен. От години не съм гледал телевизия и въобще не съжалявам.

  4. Явно това е някаква модерна вълна „при младите“ :)

  5. Иван каза:

    Определено е „модерна вълна“, защото повечето ми приятели също не гледат телевизия :)
    Обаче пък след един прочит на събраните RSS-и в Google Reader-a съм по-информиран от майка ми, която гледа новини по три пъти на ден по пет ТВ програми…

  6. Лошото е, че и в RSS емисиите не намирам „чиста информация“, а силно манипулирана и интерпретирана. Хората в България много успешно се връзват на популистките глупости и играят на голямо медийно хоро. Още не съм открил „моя източник на информация“ – все трябва да чета между редовете, за да разбера какво точно всъщност се е случило. И най-често си оставам с догадки.

  7. Иван каза:

    Съгласен съм. Журналистите са си журналисти навсякъде и си пишат тяхната. Чистата истина никъде я няма, но човек като види няколко различни версии може да си направи изводите.

  8. Стоимен Стоименов каза:

    Филип истинина е, че хората и медиите поднасят понякога грешна или напълно изкривена информация. Аз съм съгласен с Иван, че чрез RSS се получава достатъчно информация и даже бих казал много повече гледни точки за дадено събитие от колкото да изгледаш няколко минутния репортаж на някоя телевизия.

  9. Спорно е. Принципно професионалните журналисти първо разглеждат всички гледни точки (от RSS емисиите например – вече така е лесно) и тогава синтезират информацията в една обща – най-близката до тази на средностатистическия наблюдател. Проблемът е, че масовата гледна точка в България вече е напълно лишена от логика – от там и професионалната журналистика страда. Тя все пак обслужва зрителите и да ги „гъделичка“ – не се конфронтира с тях. Затова – какъвто зрителя, такива и медиите…

  10. Илиян Бобев каза:

    От седмица съм в нова квартира и вобще не мисля да си вземам телевизор. И преди като имах, рядко ми се случваше да гледам. Сигурно за цяла седмица глеадм 1 предаване и то обикновено комично. Предпочитам да преглеждам новините в интернет – има някакъв избор. Не е като да ти запълнят емисията с „лювопитни факти“ като как отглеждали пилета в Египет или някакви японци се оженили по уникален начин – с главата надолу…
    Като цяло всички програми са 90% пълнеж и 10% нещо което да си залужава ако имаш късмета да го хванеш. Да не говорим за глупавите реклами.
    От време на време ако има някой хубав мач и ми се гледа, винаги мога да го гледам в някое кафене или кръчма с телевизор.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*