C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Адмирал Колчак

Публикувано на 02 юли 2010 в раздел Общи работи.

Вчера изгледах поредния великолепен филм на руското кино, който успя да ме впечатли изключително много. Историческата драма е за забележителния морски офицер, адмирал, до известна степен учен, а в края на живота си и върховен главнокомандващ на руската армия след Октомврийската революция – Александър Василевич Колчак.

Според мен филмът има един основен и голям недостатък – прекалено е кратък. Определено целта на режисьорите и сценаристите да се впишат в Холивудския стандарт от 2 часа ни лишава от изключително много детайли, които бихме искали да видим.

Филмът започва с тежка битка в Рижкия залив между руски торпеден катер и немски военен лайнер, в която след определено хиперболизирани поредица от събития и доста преувеличени специални ефекти, катерът на контраадмирал Александър Василевич успява да извоюва пищна победа.

След този екшън, типичен за американско кино, който първоначално оставя зрителя със смесени чувства, нещата се „нагласят“ и филмът потръгва точно така, както сме го очаквали. Освен, че се запознава с красавицата Ана Василевна Тимирева в която се влюбва от пръв поглед, Колчак е повишен в адмирал. Поверено му е да командва Черноморския флот на Русия лично от цар Николай II. Неговото управление на флота обаче бързо е прекратено от Февруарската революция и временното правителство на принц Георги Лвов. Много от царските офицери в армията са убити, но самия Колчак е пощаден и дори след няколко месеца получава предложение от Александър Фьодорович Керенски да участва в новата армия на сформираното правителство от либерали и социалисти.

Александър Василевич отказва да бъде предател и е изпратен в изгнание. След разпадането на правителството на Керенски и последвалата Октомврийска революция на болшевиките обаче той се завръща в Русия и започва въоръжена офанзива срещу тях. Провъзгласен е за върховен главнокомандващ на руската армия и започва да води една обречена война за връщане на старата власт.

Филмът ни учи на изключително много ценности и житейски истини. Виждаме изключително високият морал на адмирал Колчак – на два пъти той категорично отказва да пречупи принципите си. Първо отказвайки на Керенски в критичен дори за личния си живот момент и втори път отказвайки на френския генерал Пиер Жанен да командва руски войски. Освен това ни учи, че животът не е двуполюсен, както обикновено ни го представя пропагандата и журналистиката: виждаме немската страна, виждаме болшевишката вълна, виждаме плахото и несигурно управление на царя, виждаме неокомунистическата (в лицето на съюза между либерали и социалисти на Керенски) позиция, виждаме съюзните чешки войски, които се оттеглят с мародерство, виждаме и отчасти предателската позиция на генерал Жанен, виждаме изключителната преданост и вярност на руските белогвардейски офицери, виждаме и страдащия от всичко това руски народ…

Отново ще отбележа много слабата страна на този филм – беше много кратък. Не успя да развие и мотивира докрай любовта между Ана Василевна и адмирал Колчак. Не успя да покаже в детайли реалната позиция на правителството на Керенски и дори в известна степен погрешно го сля и приравни към последвалото болшевишко управление. Не успя да влезе в детайли около оттеглянето на чешките войски и „лавиращата“ позиция в град Иркутск на генерал Пиер Жанен. Въобще нямаше време да запознае зрителя подробно с тактическите проблеми в хода на войната. Така, че филмът „Адмирал“ за мен не успя да достигне висотите на екранизацията на „Война и Мир“ например. И въпреки това смело казвам, че „Адмирал“ все пак е един велик филм не само за руското, а и за световното кино. Освен това направен със скромен за днешните стандарти бюджет. Силно се надявам да последват още много повече такива.

 



6 коментара


  1. to6ko каза:

    Чудесен филм наистина.заслужава си човек да го гледа и да разбере другите неща. Тези, за които нищо не знаем или почти нищо?

  2. Грънчаров каза:

    Филма „Адмиралъ“, силно ме впечатли. Разбрах, че този забележителин руски морски офицер, син на своето време,за когото твърде малко съм знаел, действително заслужава уважение, както за дейността си като руски офицер,и учен, океанограф и плярен изследовател, така и за чисто човешката си любов.И аз, като син на своето време, не искам, да съдя адмирал Колчак, за това че е бил на страната на белите. Напротив, възхищавам се от патриотизма му! Така като него би постъпил всеки истенски патриот.Според мен, на тогавашните хора ренегатдството е било малко чуждо, особено на Руския офицерски корпус.
    Автора на предния коментар е малко объркан, по отношение на морските термини.Във филма, кораба който командваше, капитан Колчак, не е торпеден катер, а торпедоносец, немския кораб не е лайнер, а линеен кораб или крейсер.“Крейсер“ според руската терминология, според западната е е „крайцер“,а българската остаряла форма е „кръстосвач“. Колчак е произведен в звание, първо „контърадмирал“ а после лично Руския император, го произвежда в звание „вицеадмирал“, а не адмирал и го назначава командващ Руския Черноморски Флот.

  3. Грънчаров – благодаря за корекциите.

  4. Росица каза:

    Доколкото разбирам, Вие сте гледали само двучасовия – кино-вариант на този филм. Съществува още и десетсериен ТВ-вариант, там се намират отговорите на повечето от въпросите, които поставяте като неизяснени – има и стратегия, и предателства на офицери от армията на Колчак в Сибир, и повече материали за отношенията на Анна Тимирева и адмирала. И там историята не е пълна или съвсем достоверна, затова и руснаците имат много претенции към това произведение, но е все пак повече, отколкото най-краткия вариант. Адмирал Колчак е много силна и доста спорна фигура в руската история, забележителен учен-океанограф и изследовател, потомък на турски офицер, преминал на служба в руската армия /дядо на този адмирал/след като е бил пленен през една от Руско-турските войни.

  5. galina каза:

    Вълнуващ , впечатляващ ,запомнящ се , буди толкова много размисли, удивителен филм!Повече подобни филми вместо еднотипните нагли холивудски бози!

  6. инж.Георги Лазаров Кеманов каза:

    Считам Адмирал Калчак за колоритна фигура в пълната с драматизъм Руска история.Даже до наши дни съществуват легенди за пропадналия влак със златото на Колчак.Това е мит! Всицкото злато от царската хазна в Омск, Колчак предава за съхранение на правителството на Япония!!! А японските управници си мълчат като дупета!!!

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*