C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Играта Монопол

Публикувано на 04 февруари 2023 в раздел Общи работи.

Кой не е играл играта „Монопол“? Със сигурност поне сте я чували. А някои хора даже са се специализирали със стратегии – купуване и застрояване с приоритет на оранжевите и зелените (заради затвора), отчитайки математическата вероятност най-често да се хвърля 7, и т.н. Или дори нечестни стратегии – да застрояваш само с къщи и да не ги дострояваш до хотели, за да създадеш недостиг на къщи на пазара. И т.н.

Интересното е, че тази игра всъщност си има предшественик. Елизабет Маги Филипс създава играта „The Landlord’s“, която цели да покаже колко лоши са частните монополи. С тази игра тя е целяла да покаже на хората колко зли са собствениците на частни имоти и как наемите вредят на живота на хората. При това е окрасила играта с гледната точка и на ощетяването на жените, което й е било лична кауза).

Играта Landlord’s идва с два вида правила. Първите са такива, в които няма антимонополни закони. При нея се получава така, че всички се избиват един друг, докато накрая само един спечели всичко. Именно това се счита за предшественика на сегашната игра „Монопол“. Във втория комплект с правила имало антимонополни закони, които правят така, че построяването на имот от един човек води до полза за всички на игралната дъска. С това Елизабет е целяла да покаже на хората, че монополите са нещо лошо и да ги поучи как законите могат да регулират нещата в капитализма по такъв начин, че всички да бъдат доволни.

Това, което обаче се случва на практика е, че първия комплект с правила се оказва… много по-забавен за игрална ситуация. Така години по-късно се явява варианта на играта наречен „Монопол“. който приема с леки модификации само първия тип правила. Такава я знаем и до днес. А вторият комплект с правила бил толкова скучен, че вече никой не го ползва. Така се оказва, че Елизабет Маги Филипс завещава на света една забавна игра, в която се пропагандира краен капитализъм, а реално е искала да направи точно обратното – чрез нея да пропагандира идеите на социализма.

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*