C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Мобилните телефони в училище – за или против?

Публикувано на 21 септември 2022 в раздел Методика.

Дали мобилните устройства да бъдат разрешени в училище е много честа тема за разговор. Тя се повдига периодично и в медиите. Препечатват се едни и същи стари фалшиви истории, които се притоплят в нова опаковка. Едната е, че в Япония били забранили мобилните телефони. Другата е, че Бил Гейтс бил забранил на сина си да ползва компютър. Ще започна първо от тях, а после ще дискутирам по-сериозно:

  1. През 2009 г. образователното министерство в Япония дава препоръка (не задължение!) на основните и начални училища да забранят телефоните, а за средните училища „да ги лимитират“. Някои общини предобрят нещата и например в Осака въвеждат пълна забрана. През юни 2018 г. там става голямо земетресение, след което настъпва масов хаос и паника сред родители, които часове наред не знаят децата им дали са живи или не. През февруари 2019 г. японското образователно министерство изтегля препоръката си и я определя като „грешка, която не отговаря на модерните времена“;
  2. В едно интервю през 2007 г. Бил Гейтс казва, че е сложил „лимит“ на ползването на екрани за детето си. Забележете – отново „лимит“, а не „забрана“. Но медиите го поднесоха така, че все едно детето на Бил Гейтс не ползва компютър. Също така той го бил записал в училище на Монтесори, в което в малките класове не се ползвали компютри. Добре, но това изобщо не е нищо специално – във всички български училища също в началните класове не се ползват компютри (освен отскоро само в часовете по Компютърно моделиране в III и IV клас), а ако децата все пак имат някакви мобилни устройства като часовници, те определено не ги използват в час (нали?).

Сега сериозно. Първо нека разгледаме най-раздухвания проблем – хората се възмущават, че „учениците играят в час на мобилните си устройства“. Веднага се питам кога наистина ученик би си отворил мобилния телефон, за да си чати или да играе на игри, по време на учебен час? Защо той ще предпочете да играе на телефон, вместо да слуша учителя? Логичният отговор е, че на него му е изключително скучно в часа, а учителят му е безкрайно безавторитетен и не може да го накара да спре.

Честно казано аз досега не съм се запознвал лично с нито един учител, в чийто часове телефоните да са били някакъв проблем. Напротив – дори във 107. ОУ и в НПМГ виждах с очите си как учениците използват мобилните си телефони по време на часове по ИТ, за да четат електронния учебник по-лесно. По този начин не им се налага да прехвърлят от приложението към учебника с ALT+TAB и обратно. А там все пак водих неподготвени стажанти, които да провеждат часовете – хора с все още нулев опит като учители. Ако те се справят отлично и за тях мобилните телефони не бяха никакъв проблем, то за един опитен учител би трябвало да е фасулска работа да се справи.

Предполагам, че има места, където съществуват учители, които не се справят, т.е. при тях вместо да се провеждат нормални учебни часове, децата играят на игрички по телефоните си. Щом се твърди, че има такъв проблем, значи вероятно все някъде съществува. Трябва обаче да се осъзнае много добре, че той не е в устройствата, а е в липсата на авторитет на учителя и невъзможността му да провежда интересни учебни занятия. Нищо от това не се разрешава със забрана на мобилните телефони. Ако се направи такава рестрикция, децата пак няма да слушат учителя и пак ще се занимават със странични неща. Ще си мятат хартиени листчета, самолетчета, ще играят на морски шах, на карти, и т.н. Проблемът не е в мобилните телефони, а е в слабия учител!

Затова аз смятам, че използването на мобилни телефони от страна на учениците В ЧАС изобщо не е никакъв проблем. Това обаче не е краят на историята, защото мобилни телефони могат да се използват и извън часовете. И да, там вече те биха могли да бъдат реален проблем сами по себе си. Той се появява особено силно при по-малките деца – тези от начален етап на образование. Ученици в тази възраст трябва активно да играят, да спортуват и да се развиват физически. Стоенето по чиновете по цял ден за тях е вредно. Затова в междучасията е редно те да тичат, да скачат, да се гонят, да играят и да се веселят колкото се може повече. Наличието на мобилни телефони дори само в няколко деца от класа възспира тази физическа активност – всички се скупчват около децата с телефони, за да гледат на какви игри играят. Затова убедено смятам, че в начален етап мобилните телефони в училище са вредни. Разрешаването на някакви електронни устройства би могло да се сведе най-много до по-прост „умен“ часовник, с който да се провеждат евентуално телефонни разговори до фиксирани номера, т.е. устройство без възможност за играене на компютърни игри.

При това забележете, че въпреки изказаното катерогично мое убеждение, аз все пак смятам че не трябва да има някакъв изричен закон, който да забрани мобилните телефони в училище за всички малки ученици. Категорично не! Всичко трябва да е регулация на ниво „училище“ и дори на ниво „паралелка“. Светът е много шарен и не трябва с голямата балтия да се убиват всички частни случаи. Може пък да има място, където децата са различни – нека техния учител да бъде оставен напълно свободно да прецени как да работи с поверените му деца. Началните учители трябва да имат свободата сами да формулират правилата за поверения им клас!

Колкото до по-големите ученици – те вече са осъзнати хора, в които има вече изградена култура, навици и интереси. Да, някои неминуемо ще са пристрастени към телефоните и ще „геймят“ в междучасията, което със сигурност не е нещо хубаво. Не всички обаче са такива. А забраните при ученици в пубертетна възраст често действат негативно и водят до бунтарски протест срещу системата. Това не е полезно за никой. С такива ученици трябва да се работи с позитивна нагласа, а не със строги забрани. С тях трябва да работят родители и училищни психолози. Затова смятам, че забрана за мобилни телефони при по-големи ученици би била по-скоро вредна, независимо дали е въведена на микро или на макро ниво. Не бих я подкрепил.

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*