C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Кабинетна система или класни стаи

Публикувано на 10 септември 2022 в раздел Методика.

Заради пандемията се наложи преминаване на много училища към система на обучение в класни стаи. Става въпрос, че вместо учениците да ходят до стаята, в която се преподава даден учебен предмет (кабинет по…), те си стоят в своя собствена стая, а учителите обикалят по различните класове. Тази регулация към днешен ден отпадна, но здравните власти продължават да се опитват да я налагат и изпращат писма, че е „препоръчителна“. В тази статия накратко ще опиша позитивите на двете системи от педагогическа гледна точка.

Позитивите на кабинетната система

Ползите от кабинетната система са много и са свързани най-вече с материалната база. Такава трябва да има специфична по всеки учебен предмет:

  • Възможностите за множество експерименти по Физика;
  • Епруветките, колбите и различните течности за експериментиране по Химия;
  • Микроскопите и препаратите по Биология;
  • Компютрите по Информационни технологии;
  • Пианото и инструментите за свирене по Музика;
  • Стативите, платната, боите, макетите и картините по Изобразително изкуство;
  • Инструментите и материалите за Трудово (Технологии и предприемачество);
  • Големите карти и глобусите по География;
  • Библиотеката и възрожденските портрети по Български език и литература;
  • Атмосферата на съответната държава по Чужд език;
  • Портретите, макетите и експонатите по История и цивилизация.

Винаги е било и винаги ще е важно учениците да правят експериментите с ръцете си вместо да учат суха теория от картинки и евентуално видеоклипчета. Някой ще каже, че не е напълно невъзможно учителят да си разнася повечето материали със себе си – ще е трудно, не винаги ще е възможно, със сигурност ще е неудобно за учителите, но като цяло може наистина да се „спретне“ нещо и по този начин. Но тук не говорим само за материалната база. Говорим за:

  • Цялостния дух и изживяването от посещението на добре оборудван специализиран кабинет.

Дори по Математика, където като цяло не се изискват значителни технически средства, е хубаво да има добре украсен кабинет, в който да се предаде духа на учебния предмет. Защо да няма нагледни макети с равивки на триизмерни тела? Защо да няма плакати с основни формули и макети с примери за приложение на математиката?

И това не е всичко. Кабинетната система дава:

  • Персонална отговорност за материалната база – на учителя. При кабинетна система със сигурност имуществото се съхранява по-добре. Това включва и по-добра обща хигиена. Говоря за тривиални неща като „да се проветри преди започването на следващия час“, „да се изхвърлят хартийките в боклука“ и др.;
  • Възможност за кратък отдих в междучасията за част от учителите – вместо да им се налага да носят поредната техника от една стая в друга (лаптоп, материали за демонстрация, т.н.), те наистина могат за кратко да си починат;
  • Повече физическа активност за учениците – използването на междучасието за разходка по етажите (да преминат от един кабинет в друг) е полезна физическа активност. При модела с класната стая я няма – там учениците от по-горните класове просто седят по чиновете и си играят на мобилните телефони.

Позитивите на класната стая

Ползите от класните стаи, в които всяка паралелка учи по в една стая по всички или повечето предмети, са значително по-малко на брой, но не може да се каже, че са несъществени:

  • От гледна точка на опазване на здравето, така е много по-сигурно за децата, защото не се пипат предмети, които са докосвани от деца от други паралелки;
  • Когато изискванията към материалната база не са големи и е практически възможно учениците да си я създават сами, това ще ги възпита съответно да я опазват по-добре, защото ще я чувстват като „тяхна“.

Заключение

Убедено смятам, че за начален етап (I до IV клас) класните стаи са по-подходящи. Там децата са все още малки и все още учат елементарни неща, т.е. нямат нужда от значителна материална база. За тях би било позитивно да украсят сами класната си стая, да създадат сами макетите по различните учебни предмети, да се сплотят като клас и да се научат да пазят имуществото. Човек винаги има повече отговорност към изграденото от самия него, отколкото към общото. И разбира се здравната тема – тя е безспорна. Децата все още градят имунитета си, а в тази възраст все още не са свикнали да се пазят едно от друго. Тоест те определено са и по-уязвими към предаване на всякакви болести – хубаво е в тази възраст класовете да са относително изолирани.

Обратно – от V клас нататък убедено смятам, че кабинетната система е по-добра. Материалната база става по-адекватна и изживяването на обучението става значително по-добро. Учениците вече са дорасли да са по-отговорни към собственото си здраве и до известна степен могат сами да следят за хигиената (с което не отричам, че здравния проблем продължава да си го има!). Има повече физическа активност за обучаваните и възможност за почивка на учителите им.

Естествено от икономическа гледна точка е нормално и очаквано на много места системата да е смесена. Най-често има кабинети по природните науки, а по хуманитарните се учи в класни стаи. Това е компромис и смятам, че когато има възможност, трябва да има и специализиран кабинет по всеки учебен предмет от основно и средно образование.

 



Един коментар


  1. NETOKO каза:

    Какъв е смисълът да закачиш 2 карти, 3 портрета и 2 таблици и да го обявиш за кабинет? Категорично съм против кабинетната система- за химия или физика- да, но за другите предмети? Сега децата нямат възможност за общуване помежду си, дори за закуска. Времето им е заето от препускане от кабинет на кабинет с тежки чанти, вместо спокойно обсъждане на следващият предмет, пипомняне и перговаряне.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*