C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Юбилей – двумилионна Лада 4х4

Публикувано на 04 март 2013 в раздел Лада Нива.

Тази седмица се очаква от конвейра да излезе юбилейния двумилионен автомобил Лада 4х4 (у нас по-познат като Нива) в своята модификация 4х4M. Автомобилът ще бъде съвсем стандартен откъм оборудване – очаква се само различно боядисване. Към момента АвтоВАЗ произвежда по 50 000 автомобила Лада 4х4 за година.

Източник Лада ФМ.

 



4 коментара


  1. Димитър каза:

    Не звучи много впечатляващо, но при положение че се продава предимно в Русия и донякъде в Централна Азия, не е зле.
    ПС: модела на колата която карам е произведена в 6 млн. за 7 години, като в Европа има около 4.5 млн. броя

  2. Спри се и помисли за какъв тип автомобили говорим. Предполагам, че си с някакъв лек автомобил за „шир потреба“. Лада Нива все пак има достойнства да се представя за високопроходим автомобил. Пазара за такива коли не е толкова голям.

    Иначе общият брой автомобили произведени от „старата генерация“ (говоря за класическите „соц“ модели на Лада) е 20 милиона.

    П.П. Около 60% от продукцията на АвтоВАЗ е за експорт. Лада Нива например беше много популярен модел в Англия (350 000 продадени автомобила там). Даже все още се въртят реклами, в които я снимат – миналата година на Пепси (един мъж с Нива се състезаваше с мацки в лъскав джип), а тази година на Cappy (някакво подскачащо куче помпа гумата на Лада Нива).

  3. Димитър каза:

    Прав си.
    20 милиона-интересно, мислех че говориш за всички генерации на Нива от самото начало.
    Когато ги сравнявах изходих предимно от цената за нов автомобил без отчитане не техническите спецификации и мисля че за голяма част от купувачите тя е водеща е техническите характеристики са второстепенни но май това не е съвсем така, или поне ти си пример за обратното :)
    350 000 в Англия!!! да не би автоваз да има завод там? Защо е толкова популярна точно в тази страна?

  4. 20 милиона са леките коли (класиките – 2101, 2102, … , 2107 – по същество модификации на един и същи автомобил) и Нива. Само Нива – 2 милиона.

    Хората адски много се интересуват от „екстрите“, а не много от характеристиките. Например някой е рекламирал, че „електронната газ е супер“ и те си взимат автомобил с такава. После страдат, но… Такъв е живота. Откъм „екстри“ по-старите лади страдат жестоко – просто ги нямат :)

    Нямат завод в Англия – завода е само в Русия. Защо Нива е била популярна в Англия (и Испания!) през соц. времената не знам, но едно от нещата, за които се сещам е, че просто е нямала аналог. Малък високопроходим автомобил – става и за града и за гората. Наричаме го с насмешка „първообраза на паркетниците“.

    Напоследък пазарите естествено са загубени. Започнаха да се произвеждат имитации на този клас автомобили. Претъпкани са с екстри и на външен вид приличат на малка джипка. Да, ама се оказва, че въобще не са „джипка“. Хората обаче купуват заради екстрите. Това е живота.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*