C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Ключ-маса и ключ-плюс

Публикувано на 24 януари 2013 в раздел Лада Нива.

Ровейки се по форумите установих, че рядко хората разбират какво означава ключ-маса и много често има неразбиране на това за какво се използва. Това важи не само за нашите, но и за чуждестранните форуми. Често се изпада в глупави спорове от типа „кое трябва да прекъсва ключа – плюса или минуса на акумулатора“. Глупави, защото става въпрос за различни по смисъл и цел неща. Затова реших да споделя скромните си знания по въпроса, с което се надявам доколкото е възможно да помогна за предотвратяване на бъдещи безсмислени форумни дискусии.

По-надолу в статията ще си позволя да въведа неофициално нов термин, а именно „ключ-плюс“. Реално разлика в самия ключ няма (Ред. 10.07.2013: ключ-плюс може да бъде много „по-слаб“ – виж първия коментар) – той е един и същи, има две позизции (включено и изключено) и просто прекъсва електрическата верига. С този нов термин аз ще разграничавам мястото, където е сложен ключа. Ако прекъсвача е сложен така, че да прекъсва минусовата клема на акумулатора, ще го наричам „ключ-маса“. Ако прекъсвача спира един или повече компоненти свързани от страната на плюсовата клема на акумулатора, ще го наричам „ключ-плюс“.

В английският език си има официално разграничение между термините, което обаче хората рядко разбират. Ключ-маса при тях се нарича „battery disconnect switch“, а ключ-плюс се нарича „engine cut-off switch“. Забележете, че там термините са доста описателни – самите те подсказват за какво точно ще се използва ключа. Въпреки това и англичани/американци рядко осъзнават разликата.

Ключ-маса

С ключ-маса се прекъсва кабела, който е връзка между минусовата клема на акумулатора и двигателя/купето. Поставя се на достъпно и удобно място до навигатора (в състезателните коли) или при шофьора (в „цивилните“, където пасажерите не са обучени да го използват). Представлява бутон или лост, който когато бъде натиснат/дръпнат прекъсва връзката между минусовата клема на акумулатора и двигателя/купето на колата (масата). Целта на ключ-масата е да се предотврати пожар вследствие на късо съединение.

Защо се слага на минусовата клема? Дори в най-елементарните книжки пише, че „когато сваляте акумулатора, първо откачете масата, а след това плюсовия кабел“. И обратно „когато слагате акумулатор, кабела за масата да се връзва последен“. Това го пишат, за да не може без да искате да направите късо съединение. Същите са и съображенията за това, че „ключ-маса прекъсва минуса“. Когато има катастрофа, може да има и смачкани ламарини, накъсани кабели, и т.н. Когато на някой кабел му се протрие изолацията или самия той се скъса, може да даде контакт с двигателя или с ламарините на колата. В този момент се получава късо съединение, което може да доведе до пожар. Натискайки бутона на ключ-масата вие ще прекъснете веригата от минуса до плюса на акумулатора, с което спирате искрите и (дай Боже) предотвратявате пожара. При това забележете – дори да се протрие изолацията на кабела до ключ-масата, най-много да се получи контакт „маса с маса“, т.е. няма късо съединение. При „ключ-плюс“ това няма да е така! Там дори самия ключ може да стане инициатор на късо съединение!

Забележете, че с натискането на бутона при ключ-маса НЕ се очаква да прекъсне работата на двигателя.  Много възможно е той да продължи да си работи (вероятно нестабилно), защото алтернатора „ще си вземе маса сам“, т.е. ще продължи да произвежда ток и ще поддържа работата му. Така например със сигурност се получава при Ладите (да, възможно е да си карате автомобила дори без акумулатор и това не е изненада за никой „лададжия“).

Ключ-плюс

В най-простия си вариант, ключ-плюс прекъсва кабела на плюсовата клема на акумулатора. Обикновено прекъсването се прави по-сложно като се спира връзката от акумулатора и алтернатора до „силовите токове“, т.е. основно се изолират елементите на запалителната система. Може да се направи и втора „прекъсваща връзка“ на самия алтернатор, за да се предотврати неговото „изгаряне“ ако се прекъсва веригата между него и акумулатора, но това не е основна цел на ключа. Целта на ключ-плюс е да се угаси двигателя! Това се използва предимно при състезателните автомобили, като дори наличието на такъв ключ е задължително изискване на ФИА. Състезателните автомобили може да имат изведен ключ както вътре в купето при навигатора, така и отвън на колата (за да може човек отвън да угаси двигателя при катастрофа). Или ако трябва да дадем истински описателен термин, то ключ-плюс ще означава „ключ за аварийно спиране на двигателя чрез прекъсване на електрическата верига“.

Допълнителни „екстри“ от наличието на подобни ключове

Има някои допълнителни „екстри“, които идват с наличието на ключ-маса и ключ-плюс:

  • Някои хора използват ключ-маса, за да спират „утечки на ток“, от които им падат акумулаторите. Тоест когато си паркират автомобила вечер, те натискат ключа и така спират електрическата верига, за да премахнат утечката. Бих коментирал подобно „решение на проблема“ като „псевдорешение“. По-добре е да се намери къде е утечката и да се реши проблема като тя се премахне; Най-често обаче подобни утечки идват от алармите или компютъра, а хората не са склонни да ги подменят, защото са скъпи. В тези случаи те са по-склонни да използват евтиното решение с ключ-маса (вместо да откачат и закачат клемите на акумулатора, което е досадно и бавно);
  • Някои хора скриват ключ-плюс (по-често) или ключ-маса (по-рядко) на труднодостъпно и нелогично място в колата си, за да предотвратят евентуална кражба. Доколко е ефективен този вариант на защита не се наемам да коментирам. За подобна защита бих препоръчал по-хитър вариант, в който колата привидно да дава контакт и да си върти стартера, дори може да подава и искра, но все пак да не може да запали (например да е прекъснато само и единствено захранването на бензиновата помпа или някакво подобно решение). По този начин крадецът може и да не разбере, че проблема му е в прекъсване по електрическата верига. Ако е същински ключ-маса/ключ-плюс, той ще разбере и ще започне да търси ключа. А търси ли го, ще го намери, не се съмнявайте…

Резервна електрическа верига за поддържане на слаби консуматори

По-новите автомобили имат компютри, които са капризни към „спиране на тока“ – губят си съхранената статистическа информация и започват да работят неефективно докато си натрупат нова (това влошава работата на двигателя за известно време, от което се повишава и разхода на гориво). Друг „капризен“ елемент е радиото, което „си губи станциите“. Разбира се, че тези неща са напълно пренебрежими при аварийни ситуации. Въпреки това много хора се интересуват от тях – например тези, които използват прекъсвачите като „защита от крадци“. Решението в тези случаи е да се прокара втори кабел, задължително към слаб бушон, който дублира връзката на масата/плюса. Така консуматорите като компютър или радио ще могат да останат захранени и при прекъсване от ключа, но връзката няма да е достатъчна за поддържане на силовата верига. Някои ключове имат фабрично такива клеми. Хубаво е дублиращата връзка да дава захранване само до консуматорите, които ще я използват. А ако смятате, че ключа ще се използва само и единствено по предназначение (било то като ключ-маса или като ключ-плюс), то вие тъй или иначе няма да го натискате за щяло и нещяло, а ще го използвате само и единствено в аварийни ситуации. Затова и наличието на подобна дублираща верига не е задължително и по-скоро трябва да бъде пропуснато, освен ако не вменявате на вашия ключ-маса/ключ-плюс допълнителни, несвойствени за самия него функции. По-добре не го правете.

 



2 коментара


  1. отец Надървий каза:

    Редно е да се отбележи, че ключовете не са еднакви. За така описания ключ-плюс е достатъчно да издържа консумацията на системите, управляващи работата на двигателя (около 20А в най-тежките случаи). През ключ-масата минава понякога работният ток на всички прибори (включително и стартера, и генератора). Т.е. ключ-маса под 200А не е смислена.

  2. Добро уточнение. Мерси.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*