C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Колан за теглене на автомобил

Публикувано на 17 януари 2012 в раздел Лада Нива.

Обикновено всеки автомобил е оборудван с въже за теглене. Преди два дни установих, че всъщност израза трябва да бъде „обикновено всеки автомобил си мисли, че е оборудван с въже за теглене“. Защото аз си бях купил уж най-хубавото и най-здраво от бензиностанцията, но то се откъсна с гръм и трясък, а куката му се изкриви като кашкавал. А уж беше „до еди колко си тона“… „Колкото и да лъжат – все ще става“… да, да, да…

Истината лъсна тогава, когато наистина трябваше да издърпам товар, а не да се търкаля на колелата си. Снегът беше голям:

УАЗ в снега

УАЗката успя да пробие снежен тунел до едно място и заора здраво. Решихме да не се спускаме по-надолу, защото връщането беше под голяма въпросителна, а по колите возихме деца:

УАЗ в снега

След като УАЗката мина можеше и Нивата да си прокопае път използвайки коловозите. Ето как изглеждаше нивото на снега спрямо задния мост:

Сняг до задния мост на Лада Нива

При излизането се наложи да издърпам УАЗа. Досега бях изваждал само леки автомобили и рядко бусове от леки ситуации без проблеми. Тук ситуацията беше малко по-сериозна, защото освен снега колите бяха на наклон. Ясен завърза своето (истинското) въже:

Ясен закача въже

А пък аз въпреки неговите възражения направих едно „светотатство“ – удължих въжето като завързах моето за неговото. Идеята ми беше, че ако съм на равното ще ми е по-лесно. То, че ще е по-лесно, по-лесно ще е… но моето въже се скъса още при първото усилие, без да има какъвто и да е динамичен удар – опъвах много плавно. А куката му, както споменах по-горе, се изкриви. Боклук! После се закачих директно за въжето на Ясен с шегел. Използвахме съвсем малко помощ с лопатите и го издърпах безпроблемно през преспата.

Така за пореден път се убедих, че в днешно време не може човек да си купува продукти току така. Преди покупката на каквото и да е трябва да се изчетат няколко десетки поменика на препатили хора и от тях да се синтезира информацията в кой магазин точно да се отиде и какво точно да се купи. Иначе си купуваме скъпи продукти със стойност на мартеница – да се окичим и да се хвалим, че имаме.

Почерпих въпросната информация и се насочих към правилното място – корабния магазин на площад „Възраждане“. От там се сдобих с двоен полиестерен колан изглеждащ по следния начин:

Въже за теглене

Въпросният колан е с дължина 6 метра (максимално допустимата за използване на пътя по закон) и максимална допустима сила при постоянен опън в изпънато положение 2000кг. Осигуровката е 6:1, т.е. би могло да издържи на краткотрайно натоварване до 12 тона, но това естествено е под голяма въпросителна. Гаранцията е до 2 тона и не се допуска повече. Това е най-слабият възможен колан, който може да се използва при теглене на Лада Нива.

Силно се замислих дали да не се презастраховам – хората продават жълти (3 тона), сиви (4 тона), червени (5 тона), …, оранжеви (10-12 тона) колани, но цените и целите ми ме спряха. Автомобилът тежи 1210кг. с максимално допустим товар 400, т.е. максимално 1610кг. Ако я претоварим жестоко – пак няма да надхвърли 2 тона. А на този двутонен колан може спокойно да се повдигне целия автомобил и да се отлепи от земята. Убеден съм, че ухото за теглене няма да издържи на такова усилие. Лошото на това въже е, че няма да издържа на силни динамични удари, но тя и Лада Нива е самоносеща конструкция и тя самата също не издържа на такива.

Съответните шегели, които взех са също оразмерени за 2 тона:

Шегел

С този колан за теглене вече съм уверен, че съм спокоен поне на пътя – ако закъсам ще ме дърпат с него без проблеми. Ще издържа и на стандартните издърпвания от кални локви извън пътя. За големите тежки закопавания има по-сериозни решения, но аз не съм (все още) човек, който предприема такива авантюри, а и автомобила ми не е проектиран за такива.

Краен извод: Не си купувайте боклуци от бензиностанциите!

 



4 коментара


  1. Христо каза:

    Колега,колко парички ти излезе колана ?

  2. Ха сега де, забравих. Да е било в диапазона около 50 лева може би… Или малко повече.

  3. Христо каза:

    Благодаря много :) Сдобих се и аз с нещо подобно,самоче го водят „Сапан“ Колана е мега якия,вече е пробван .Дават му постоянен Опън 2т и издържливост на временни натоварвания до 14 Т (почти съм сигурен,че няма да се скъса ,освен ако не е срязан или протрит)

  4. Георги Иванов каза:

    Здравейте аз джип нямам,карам 26 год.ВектраА,в нея съм сложил 4м 2т колан плюс 6м 2т колан плюс 3бр.1/2 шегели,/единият е за резерва,че веднъж при едно вадене на закъсал рибар на път за язовира изгубих единият чоп/,плюс 3 бр.5/8 шегели.И аз имах случай подобен на този,който колегата описва,разчетеният за натоварване от3.5Т товар колан се скъса,куката се огъна.Всичко е описано в интернет/Ютуб/коланите за теглене биват два вида все са полиестерни но едните са разчетени за дърпане на автомобили до сервиза по равен асфалт,те са негодни за дърпане на затънал в калта автомобил.Другият вид колани за теглене са за Оффроуд употреба,но стават и за дърпане по асфалт.Когато си купувате колан за оффроуд проверете максималното допустимо тегло на вашият автомобил-зареден с гориво,багаж и теглото на пътниците.умножете това тегло по 2.5дори по-добре по 3,ще получите нужното тегло,макс товароносимост на коланът който трябва да закупите.Относно Шегелите,тяхната „Безопасна Товароносимост“,върху шегелът пише W.W.L.ТРЯБВА ДА ПРЕВИШАВА Безопасната Товароносимост на Колана.Аз съм любител,не дистрибутор на шегели и колани,но понякога ние клиентите знаем за стоките повече от самите търговци,които ги продават.Безопасната товароносимост на шегела е дадена в Американски/Имперски/ тонове.Един американски тон е равен на 907кг/0.907т/ама нашите търговци на Шегели не го знаят.После Оффроудъри говорят,че при спасителни операции на закъсали колеги се изкривили чоповете/болтовете/на шегелите.Ух много писаш,бъдете Живи и Здрави и успех с тегленето по пътя и извън него.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*