C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Компресор за гуми

Публикувано на 08 януари 2011 в раздел Лада Нива.

Изборът на компресор за помпане на гумите напоследък се оказва трудна задача. Не защото няма, а защото почти няма качествени. Най-неприятното нещо, което може да се случи по време на път, е да има нужда да си напомпаш гумата и да изгори компресора. Ако това се случи на някое забутано място, то нещата започват да стават още по-драматични.

Аз досега винаги съм използвал крачна помпа. Хубавото на крачните (и ръчните) помпи е, че трудно ще те подведат. Практически няма какво толкова да им се счупи. За сметка на това има едно голямо неудобство – изхабената човешка сила е значителна. Когато гумата е голяма (каквито са на джиповете) в общи линии, за да се постигне нужното налягане, човек капва от умора. Не, че е лошо (здравословно е), но в никакъв случай не е приятно. Затова днес реших да си купя допълнително компресор. Така ще имам две помпи в колата и ще се чувствам още една идея по-сигурен.

Консултирах се с много хора и не останах много доволен. Практически всеобщото мнение е, че компресорите под 150 лева не стават за джипове. Всъщност ценовите класове са следните:

  • Китайски компресори от 15 до 30 лева;
  • Китайски компресори от 40 до 60 лева;
  • Некитайски компресори от 100 лева нагоре.

Най-евтините китайски компресорчета ги забравете автоматично. Единственото, което могат да свършат е, да напомпят гумата ви до някъде така, че евентуално да стигнете до бензиностанция без да я спукате. Ако разчитате да напомпате гумата както трябва, то обикновено изгарят. Те могат да свършат работа само за някоя малка градска лека кола, но не и за сериозен автомобил, камо ли при джип.

Некитайските компресори са по правило хубави и „стават“, но и при тях евтините варианти не са подходящи за големи гуми. Практически компресорите, които със сигурност са „железни“ и стават дори за камиони, са в ценовия обхват над 150 лева, като „марковите“ от тях са по 200 до 250 лева. Естествено на мен такива цени не ми харесват и автоматично отхвърлих и този вариант. Пък и кутиите им са големи колкото куфар.

Затова се насочих към „високия клас“ китайски компресори. Изборът при тях всъщност е що годе голям, но не по бензиностанциите, а в големите магазини като Praktiker и McBricolage (по бензиностанциите продават само „доказания отпадък“). Днес минах през тези два магазина, разгледах ги обстойно, но нито един от предлаганите компресори не ми вдъхна доверие. Първо бяха „леки“ (да, това е хубав критерии за оценка на качество на електромотора) и второ вложените материали бяха очевидно зле. Маркучите например не бяха гумени, а PVC, т.е. живота им е силно намален. Кабелът за ток от запалката пък беше тънък като конец, което говори за по-ниско потребление на ток, а от там би следвало и по-слаб компресор с по-нисък дебит. Не на последно място надписите по кутиите бяха смехотворни – по кутиите пише я 250 я 300 psi, което означава 17-20 бара налягане. Подобно налягане от компресор за автомобил е абсурдно точно толкова, колкото бяха навремето и онези касетофони с малки говорителчета, на които пишеше 400 вата на 8 ома :)

Затова първоначално се отчаях и реших, че ще давам много пари. Обадих се на баща ми и го попитах за съвет – какво и откъде. Той ме зарадва, че ще всъщност ще мина „тънко“. Препоръча ми да мина през Метро и да купя китайски компресор „AutoPractic“. Той си бил купил такъв за буса преди година и ми го препоръча. Съветът беше достоверен, защото някой беше смушил гумите на буса това лято и баща ми около 2 месеца го караше на „донапомпване“ преди да купи нови. Като се сетих се почувствах глупаво, че първо не съм го питал него.

И ето ме сега със близо 70 лева по-малко и с нов компресор за гуми. Идва опакован в кашонче, в което има чантичка с цип и закопчалки:

Самият компресор е малък, но тежък (yes!). Кабелът до запалката не е от най-тънките (естествено не е гаранция за това колко метал има под изолацията), но опасно дълъг. Маркучът е гумен, което е добре. Накрайникът е с винт, а не с палец (това също е добре) и отделно има два допълнителни накрайника (за велосипед):

Редно е да се отбележат и недостатъците. Корпусът е метален, но капачката на въздушния филтър само наподобява метал – пластмасова е. Освен това ме притеснява дългия кабел за ток за сметка на късия маркуч. Компресорчето „пие“ достатъчно много ток (до 14A при максимално натоварване пише на кутията, а колко е…) и дългия тънък кабел не е полезен, защото има риск да се запали при продължително ползване. Аз смятам да разреша този проблем като преправя компресора да работи с щипки за директно връзаване към акумулатора с дебел кабел, както и да направя значително удължение на маркуча, за сметка на дължината на ел. кабела. Естествено с това обема, който ще заема в колата се увеличава драстично, но това е положението – хубавите неща изискват жертви.

Веднага го изпробвах като спуснах едната от предните гуми на 1.2 бара и после я напомпах до 2.1 бара. Компресорчето се справи доволно бързо и издържа изпитанието без да се замисля. В общи линии беше видно, че в обхват над 2.0 бара при моята 185/75R16 гума му идва леко „нанагорно“, т.е. не бих препоръчал този компресор за никаква по-голяма гума от тази – няма да има достатъчно дебит и ще трябва да се помпа с почивки. Опакован в чантичката влиза чудесно под седалката на Нива. Мисля, че си заслужи скромната реклама от моя страна. За тази цена по-добро няма, а по-евтините просто не стават за нищо. Препоръчвам го въпреки недостатъците! За тях просто „имайте едно наум“. В заводския си вид не препоръчвам компресора да работи повече от една до две минути – правете почивки, за да може да изтива. При адекватно направена инсталация на автомобила няма да изгори тя, а по-скоро ще се запали кабела на компресора, но вие сигурни ли сте, че в автомобилните заводи също не си спестяват материал?

 



5 коментара


  1. Никола каза:

    И тук си писал глупости. Кое е по лесно да прекараш на голямо разтояние- въздуха или тока? 14 А не са толкова голям ток- за сравнение един фар гълта приблизително толкова и виждаш с какви кабелчета е. Кабела дали е 1 м или 10 м ако загрява вероятноста да се запали е една и съща, при 10 метровия единствено до мотора ще стигне доста по ниско напрежение. А маркуча хубаво си го пуснал дълъг, но нали се сещаш че тоя маркуч се раздува и свива при всеки оборот на буталото на компресора? По този начин допълнително намаляш бързодействието.
    Освен това по мои впечатления Аутопрактик е една от най гадните китайски марки на метро- купувал съм си такива клеми за акумулатор и стелки – и двете бяха боклук.

  2. С въпросния евтин компресор напомпах гумите (+ резервна) на УАЗ от кръгла нула до 2,5 атмосфери. Мисля, че изпитанието премина успешно. Естествено му давах кратки почивки.

    На който не му се е палила ел.инсталацията на колата, на него не му пука за сечението и дължината на кабелите. При 14 ампера си трябва сечение 4 квадрата и кабел не повече от 3 метра. А като трябва да помпаш гумите на друга закъсала кола, до която нямаш пряк достъп да спреш до нея – какво правиш?

  3. Цонко каза:

    – „А като трябва да помпаш гумите на друга закъсала кола, до която нямаш пряк достъп да спреш до нея – какво правиш?“
    – Ползваш нейния акумулатор.

  4. Ник Николов каза:

    откъде го купи ?

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*