C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Палене и други общи съвети

Публикувано на 23 ноември 2010 в раздел Лада Нива.

След като дадох специфични съвети за палене на Лада Нива в зимно време, сега реших да дам още няколко по-общи. На първо време трябва да се каже едно най-важно нещо – колкото по-добре си обслужвате автомобила, толкова по-малко проблеми ще имате зимата! Смяната на консумативите именно преди зимния сезон не е излишна. Затова и първият ми съвет е:

1. Обслужете автомобила

Ако свещите ви са за смяна – сменете ги. Същото важи за кабелите и всичко останало по запалителната система. Сменете маслата, въздушен, горивен и маслен филтър. Обслужете акумулатора си като му долеете дистилирана вода. Ако не сте сигурни какво е налято в казанчето на антифриза – сменете и него. Модерните (не ментета) антифризи нямат проблеми да се ползват в по-концентриран вид и може да се възползвате от това като презастраховка. Ако не е за смяна, то поне проверете нивото на маслото в картера и ако е нужно долейте! Забравихте ли за маслото в диференциалите, скоростната и раздатъчната кутия? При Лада Нива то също се сменя!

2. Подгрейте акумулатора

При всички положения колкото по-студено е навън, толкова по-зле ще се чувства вашия акумулатор. Ако той не е първа младост, то можете да очаквате, че ще бъде основен виновник за „непаленето“ сутрин. При особено ниски температури е хубаво да подгреете акумулатора. Това става като включите фаровете за 5-10 секунди, след което да го оставите около минута „да си почине“. Алтернативата и по-добрия вариант е да си носите акумулатора вкъщи на топло. Това обаче е много досадна и неприятна работа. От опит знам, че няма да искате да го правите.

3. Натискайте съединителя при палене

Това вече е обяснено подробно в предишната статия. Няма да го повтарям.

4. Тактиката „припалване на два пъти“

Това обикновено го ползват дизелджиите, но не е лоша тактика и при бензиновите коли – запалете колата на два хода. На първия просто врътнете ключа набързо към седунда (колкото да се чуе превъртането на стартера) и моментално угасете. Изчакайте десетина секунди и се опитайте да запалите нормално. При дизеловите коли ефектът е значително по-добър, защото там свещите са подгревни и вдигат температурата.

5. Щадете стартера

Ако до 5-6 секунди въртене колата не е запалила – няма смисъл да я мъчите повече. Спрете и оставете стартера на спокойствие за няколко секунди – после опитайте пак. Ако въртите стартера си повече от 10 секунди, рискувате сериозно неговото здраве, както и здравето на акумулатора си. Ако след третия път колата не е запалила – изчакайте известно време, за да се успокои акумулатора. Не е хубаво да оставате хич и без него.

6. Напомпайте ръчно бензин в карбуратора когато няма

Това естествено важи за карбураторните автомобили, а не за модерните инжекционни изпълнения. Ако колата ви е стояла прекалено дълго на паркинга и имате съмнение дали все още има бензин в карбуратора, то използвайте ръчната помпа преди да запалите. Погледнете бензиновата си помпа – там има едно палче, което като го натискате изпомва ръчно бензин. Това обикновено помага и в случаите, когато имате загуба на гориво (от някъде по тръбите ви тече, но вие не забелязвате такива дреболии и си карате – чест случай). Естествено най-хубавото е да си смените всички маркучи с нови (направете го когато има време!), но все пак имайте ръчната помпа предвид при наличие на подобни проблеми с паленето.

Ако пък палите колата на газ – не въртете ключа директно. Това важи особено за новите „евросонди“. При тях има електронен клапан, който спира газта от сондата до изпарителя при изгасяне на двигателя. Клапанът се включва при даване на контакт. Изчакайте секунда-две, за да стигне газта от бутилката до изпарителя и чак тогава палете.

7. В много студено време палете на бензин

Ако имате газова уредба, сигурно сте се научили, че може да се пали еднакво добре както на газ, така и на бензин. Зимата обаче това не е така – при ниски температури можете да си пръснете изпарителя. Ако температурите са под -5℃, то паленето на газ обикновено е затруднено и при по-ниски температури става клонящо към невъзможно. Затова в зимни условия (нека да кажем под 10 градуса температура на околната сруда) си направете навика да превключвате на бензин преди да паркирате колата. Ако все пак сте забравили и сте изгасили колата на газ – превключете на бензин и последвайте инструкциите от точка 6.

8. Превключвайте на газ при загряла кола

След като тъй или иначе сте запалили автомобила на бензин – изчакайте я да загрее. Не превключвайте на газ преди двигателя да е достигнал работна температура. Вашият изпарител ще ви е благодарен!

9. Няма никакъв ток – проверете кабелите

Проверете големите кабели с клемите, които отиват до акумулатора. Всичко трябва да е вързано здраво и коректно.

10. Няма никакъв ток – вземете от приятел

Ако акумулатора ви е паднал, логично е, че няма да можете да запалите. Потърсете добър човек с друг автомобил, който да ви даде ток. Първо се връзват плюсовите клеми на акумулатора, а после масата. МНОГО внимавайте да не ги „обърнете“. Объркването на кабелите и връзването на плюс към минус е 99% гарант за унищожени акумулатори (два броя – вашият и този на даващия ви ток).

Докато връзвате кабелите, колата даваща ток трябва да е запалена и алтернатора ѝ да се върти. Добре е дори човекът да подава леко газ. НЕ ПАЛЕТЕ ВЕДНАГА. Задължително изчакайте като минимум поне две-три минути, за да се позареди вашия акумулатор. Чак след това запалете. Ако вашият акумулатор е паднал напълно и се опитате да запалите колата си веднага, рискувате да прецакате добрия човек, който ви дава ток на вас. Това няма да е приятно и за двамата.

В тази точка е изключително важно да имате подходящи кабели. Колкото по-голямо сечение на жицата (не изолацията й, а самия проводник) – толкова по-добре! В никакъв случай не палете с китайските жички, които продават на пазара. Рискувате да се самозапалите, а със себе си и нещо околно! Кабелите за подаване на ток трябва да са сериозни и надеждни!

11. Няма достатъчно ток – палене с бутане

Ако няма кой да ви подаде ток, но сте намерили добри самаряни, на които им се бута, или ако някоя друга кола е решила да ви затегли с въже – вие отново сте късметлии. Въпреки това трябва да се спазват няколко важни съвета. На първо време – преценете какво е положението на акумулатора ви. Ако нямате абсолютно никакъв ток (акумулатора ви е паднал напълно – няма ги дори светлините в купето при отворена врата), шансовете ви са изключително малки, клонящи към нищожни – в такива случаи може да се случи палене само ако колата ви е с динамо (например карате Москвич или подобно все още движещо се „нещо“). Ако все пак има някакъв мъждукащ ток идващ от акумулатора, има шанс да запалите с бутане и самаряните няма да останат недоволни от вложения си труд. На права линия дайте контакт с ключа, включете колата на втора скорост и дръжте съединителя натиснат. Самаряните започват да бутат (или колата която ви дърпа отпред потегля). При развиване на някаква разумна за втора предавка скорост можете да се опитате да запалите като просто отпуснете съединителя. Ако не стане – лошо…

Добър съвет е при палене с бутане да сте превключили на бензин и да сте сигурни, че бензин в карбуратора има. Ако колата вече е „въртяла“ на стартер малко, приемете, че има има. Ако колата въобще не е успяла да завърти стартера – вижте точка 6 за ръчното напомпване на бензин. Паленето със забутване когато сте на газ е по-затруднено, заради по-голямата нужда от консумация на ток.

Ако стартера ви върти постоянно и силно, запалването с бутане е безпредметно – вие си имате достатъчно ток, но той не отива по предназначение. Паленето с бутане и взимането на ток от чужда кола се прави само тогава, когато стартера ви върти едвам едвам или никак (при липса на какъвто и да е ток в акумулатора)! Ако в акумулатора ви има ток, но стартера не върти въобще – тогава той е сдал багажа и паленето с бутане е вашето решение на проблема. Ако не е това… чети надолу…

12. Имате ток, стартера върти добре, но колата не пали

Очевидно имате проблем със запалителната уредба. Първоначалната (полева) диагностика има точна последователност. Ако стартера ви върти, но колата не пали, най-вероятно имате проблем с делкото или комутатора. Първо обаче извадете кабелите за запалването един по един, внимателно проверете дали не са мокри (подсушете) и ги вкарайте обратно, след което опитайте да запалите. Ако това не помогне – извадете палеца на делкото и му вижте съпротивлението. Лошото е, че дори да е здраво, не е гаранция, че палеца работи (обикновено може да „пробие“ от всякакви невидими места). Затова направо сменете палеца на делкото с резервния (който вие винаги имате в багажника!). Ако това не помогне – сменете и капачката на делкото (която вие винаги имате резервна в багажника!). Ако това не помогне, отиваме към възможността за изгорял комутатор. Сложете резервния (който вие винаги си имате в багажника!) и опитайте пак. Ако пак не стане – изпробвайте да смените централния кабел от бобината до делкото – може той да е „сдал багажа“ (споменах ли, че в багажника си вие винаги имате резервни пълен комплект кабели и свещи?). Ако и това не помогне лесните полеви ремонти завършиха тук. Изпробвайте да сложите нова бобина (която вероятно също ще трябва да си имате в багажника, но това е по-малко вероятно!). Шансовете проблемите при палене да са от свещите или от някой от кабелите от делкото до тях е много по-малък – обикновено изгаря само една свещ или се прецаква само един кабел, а не много накуп. Практически вие можете да запалите и дори да движите колата и на три цилиндъра (но не е препоръчително).

Все пак ако установите, че проблемът не е нито в делко, нито в кабел, нито в комутатор, нито в бобина… извадете свещите и вижте дали случайно не са зацапани сериозно. Това е възможно ако сте въртели на стартер дълго и ако сте следвали съвет 6. без да е имало нужда от това (тук ви давам право да споменете „добри думи“ за мен). В такъв случай почистете хубаво свещите и чакайте… и чакайте… Ще са ви нужни поне 10-15 минути. Алтернативата (почистване без чакане) е да запалите вестник и с глава надалеч и накриво, със затапени уши и затворени очи да подадете пламъка до отворената дупка където влиза свеща. Това е опасна и недобра за вас и колата операция! Първо взрива е прилично добър и пламъка спокойно може да ви опърли веждите и косата (затова казах „отдалеч и накриво“ – не стойте срещу дупката), както и спокойно можете да си спукате тъпанчето. Да не се прави от непрофесионалисти – по-добре е да се чака помощ! Те и професионалистите не е зле да чакат…

13. Имате ли гориво?

Направили сте всички лупинги по диагностика на бобини, делко, свещи, кабели… а се оказва, че колата просто няма бензин? Тук сте си виновни самите вие или някой мургав хубавец ви е източил резервоара през нощта. Нарочно казах това за проверката „дали има гориво“ накрая, за да ви разсмея. Когато ви се случи в реалния живот, никак няма да ви е смешно :)

Е, ако имате бензин и нищо до 12 не помага, имате изключително лош късмет. Днес вашата кола няма да запали и е добре някой да ви издърпа до специализиран сервиз. Там има два варианта – експертът да направи това, което не сте направили правилно вие… или колата да има нужда от изключително сериозен ремонт, който е извън моята компетенция и не мога да дам съвет…

14. Има ток, някои уреди работят – друг/и не

Проверете си бушонното табло. Възможно е да имате изгорял/и бушон/и. Важно е при смяната на бушоните да изключите ключ-масата (ако имате такава) или да махнете клемата на масата от акумулатора.

15. Лампичките по таблото светят и след запалване

Когато подадете контакт, на таблото ви светват основно две лампички – едно акумулаторче и лампата за маслото. След запалване на колата и двете трябва да угаснат! Лампата за маслото е изключително важна – ако тя не изгасне, угасете колата незабавно и по-добре плачете за пътна помощ. Неспазването на този съвет може да доведе до прегряване, блокиране и пълно унищожаване на двигателя. Това е рядък проблем, но всеки шофьор трябва да го има предвид.

Лампичката с акумулаторчето е по-често мигащата и създаваща проблеми гадинка. Тя ни указва дали алтернаторът зарежда акумулатора или не. Ако не веднага, то около 1-2 секунди след запалване на двигателя този индикатор трябва да угасне. Ако това не се случи, подайте леко газ. Ако пак свети или примигва, имате проблем с алтернатора. Ако акумулаторът ви е в отлично здраве, знайте че имате максимум 3 часа, за да се придвижите до сервиз! И то без да слушате радио, да включвате фарове, чистачки и подобни „екстри“. Обикновено ако „акумулаторчето на таблото“ ви премигва или свети слабо, просто четките на алтернатора са поизносени – можете да се пробвате да отскочите до близкия сервиз на собствен ход. Ако обаче свети отчетливо, проблемът е по-сериозен и силно препоръчвам да не експериментирате и да извикате някой да ви съпроводи до сервиза (с готовност за теглене). Или си носете резервен акумулатор с вас, когато вашия падне :)

16. Колата загрява прекалено

Ако след като покарате забележите, че температурата на двигателя се повишава равномерно и праволинейно, не чакайте да видите какво ще се случи на следващото кръстовище. Най-вероятно ви е изтекъл антифриза. В по-лошия случай е изтекъл през счупената ви водна помпа. В първия случай можете да видите кой маркуч е причинител, да го смените (с резервния маркуч, който винаги носите в багажника) и да намерите няколко литра антифриз от някъде, за да напълните отново с важната течност. Във втория случай сте прецакани и ви чака дърпане до сервиз. В особено големи студове можете да се пробвате да се закарате и сами вие (правил съм го с преход от Дружба до Овча Купел на дизелов автомобил)… но възможността да унищожите двигателя на автомобила си е голяма… Я по-добре не рискувайте и намерете, кой да ви спаси с дърпане!

Важно: Ако колата ви е с охладителна система под налягане, то НЕ развивайте капачката на резервоара за антифриз за нищо на света докато колата е топла! Резултатът е изгаряне на кожата на ръката и вероятно на лицето ви. Като бонус ако е имало антифриз, той също ще изхвърчи и ще ви полее като горещ душ! При Лада Нива не е под налягане – просто вижте дали в разширителното казанче има течност. Трябва да има. Ако няма, значи е изтекъл от някъде – търсете откъде.

17. Екипировка

Колкото повече резервни части има в багажника, толкова по-голям е шансът ви за полеви ремонт. За съжаление по законът на Мърфи ще се случи да ви трябва точно това, което нямате. Нищо – поне следващия път ще го имате. Със сигурност където и да се движите – хубавите гуми и читавите накладки на спирачките са ваш пръв помощник. По-добре да не можете да се движите, отколкото да не можете да спрете!

Част от екипировката в багажника обаче също е задължително-препоръчителна. Трябва ви крик (или два), резервна гума, адекватни вериги за сняг (за зимата), туба (с която ако се наложи да търсите вода/бензин), дебело и здраво парче дъска (когато ви потрябва ще разберете защо, ако все пак нямате – ще импровизирате някак), помпа (крачна или истинска електрическа, а не от китайските еднодневки), чук, отверки, винтове, болтове, гайки, резервни бушони и резервна запалителна уредба, парчета маркуч от всички видове, всички видове крушки, поне една допълнителна чистачка, парчета тел, свински опашки и т.н. Най-вече ум и здрав разсъдък!

18. Лятото с дрехи, зимата с храна!

Завършвам с този най-основен клиширан съвет за всеки, който е тръгнал на пътешествие извън градовете – носете си храна, вода и топли дрехи. Аз например винаги зад седалката си имам ботуши, понякога си взимам и дъждобран (а май трябва винаги).

19. Какво ти палене бе – не мога да си влезна в колата!

Да, замръзнали са ви ключалките, нали? Не сте ги напръскали с WD-40 или подобна смазка. Този път леко подгрейте ключа със запалка и си отключете. Без сила и натиск – на няколко пъти ако трябва. После си напръскайте ключалките. Намажете си и уплътненията на вратите с глицерин или нещо, което ще им попречи да се слепят.

20. Зимата без ръчна спирачка!

И в предишната статия го казах, ще го кажа и тук – забравете ръчната спирачка при паркиране зимата! Тя е ваш враг, а не приятел! Обича да замръзва и то много! Естествено това важи за Лада Нива, където ръчната спирачка е с жило.

П.П. Страничен съвет, но според мен важен – никога зимата не размразявайте стъклото на колата си с топла вода, както правят някои умници на двора пред блока! Да, изглежда супер ефективно и лесно, но вероятността прозореца ви да стане на малки парченца не е малка въпреки, че умните съседи ще ви съветват, че „те са го правили вече от 20 години и нищо им няма“. Бих препоръчал също да избягвате отоплителя на задното стъкло – понякога той също успява да причини същия неприятен ефект. Темперирането на стъклата трябва да е постепенно. Не си напрягайте чистачките – оставете ги да се отлепят сами, иначе ще ги скъсате. Хубаво е зимата да ги обръщате наобратно, за да не залепват към стъклото. И накрая – вместо да драскате със стъргалото за лед – почакайте прозорците да се стоплят от парното…

 



8 коментара


  1. turin каза:

    Аз все те чета, пък за втори пореден път се изкушавам веднага да коментирам :) Добри съвети си дал, но част от тях не са за инжекционни двигатели, а и например не всички коли имат „комутатор“ (тоест на някои това е в ECU-то). Истината е, че всяка марка и модел автомобил има своите си, типични нужди и слаби места. От шофьора зависи да е достатъчно сериозен и да проучи своята си кола за нейните си.

    Това, което бих репликирал директно, е само частта за антифриза – всичките се разреждат, концентратът е изчислен за критично ниски температури и при масовите случаи изобщо не се стига до тях. Разреждат се с дестилирана (всъщност дейонизирана) вода, не с чешмяна, изворна, минерална. Най-често доброто съотношение за нашия климат е 1:1.

    Причината, освен пестене на замърсяващ химикал консуматив, е и че концентратът има по-лоши топлообменни свойства от разредения антифриз. Бях чел някъде (не знам дали е вярно), че най-добре се охлажда системата само с вода. Но защото при водата има два проблема – 1) разширяване при замръзване и 2) ръжда – затова се слага антифриз с антикорозионни добавки.

    Срещал съм и мнения, че концентратът може да е прекалено гъст за някои модели и да затруднява водната помпа. Възможно е, всичко зависи от конструкцията ;)

    Хм, добра идея е това със съветите ти. Ще опитам да събера мои такива и ако успея, ще публикувам и аз. Моята насока ще е към икономия на гориво, не офроуд и ниски температури.

  2. turin каза:

    Сетих се за допълнение към съвета ти за изтощен акумулатор.
    Когато няма никакъв ток и даже не светват лампите по таблото и не работи централно, аларма или каквото там има, не може да се запали (и с бутане).
    Има междинен вариант между палене с бутане и вземане на ток – откачате минуса на батерията и започвате да чакате. В добрия случай (сравнително нов/здрав акумулатор) след около час акумулаторът ще се е „съвзел“ достатъчно.
    Закачате клемата, влизате в колата и не включвате нищо. Бутат ви, засилвате се, 2-ра предавка, контакт и палене.
    Ако имате късмет, ще има достатъчно ток, за да се задвижи двигателят и после няколко секунди ще трябват на алтернатора да се включи с пълна сила и да има ток и за фарове и за всичко. ;)

  3. Здравей,

    Да знам, че съветите са свързани с карбураторна кола – все пак сме в раздел Лада Нива и аз съм с такава. Те по-новите също са инжекционни, но това е друга тема. Вярните коли за „оффроуд“ са дизеловите. След тях са бензиновите на карбуратор. Аз съм на мнение, че всякаква електроника пречи на този тип автомобили, а и по принцип. Тя наистина пести гориво, но не и зор, нерви, проблеми. За градски условия в междублоковите пространства всичко е наред. Излезеш ли обаче на истинска липса на път – те не ти трябват. И за да съм най-точен – най-вярната машина за оффроуд е парната. Такива обаче нещо не искат да ни продават (напоследък) :)

    Та така – очевидно тази статия съм си я писал „за себе си“ от гледната точка на моята Лада. Има и карбураторни лади без датчик на Хол – с чукче и наковалня. Там има още по-голяма устойчивост на закъсване, но и други интересни грижи по обслужването. Просто темата си е за учебник, а не за статия в блог :)

    Това за откачането на акумулатора от втората точка е абсолютно вярно. Още по-добър ще е ефекта ако може акумулатора да се стопли – тогава със сигурност се възбужда някаква елементарна достатъчна мощност за запалване с бутане.

    П.П. Да не бъда разбран погрешно – карбуратора е възможно най-неефективната и сложна система за запалване от споменатите. Хубавото обаче й е, че е много лесно обслужваема в полеви условия.

  4. Стефан Колев каза:

    изкам да попитам за ВАЗ 21214.По време на каране изгасна и при опит за запалване изгаря бушона на компютара

  5. Руми Алекс Алексиеви каза:

    Възможно ли е от стартера да не пали?

  6. Естествено, че може да е от стартера.

  7. Ивайло николов каза:

    Проблема мие когато понякога завъртя контактния ключ колата върти спира пак върти спира сякаш тока спира пак идва на интервал през две три секунди.Смених климуред,бобина на стартера и буксата на климуреда всичко е прегледано.Проблема пак го има по някой пат го прай.Ако някой знае моля да сподели.Автомобила е фолцваген бора 2.0 115коня бенин

  8. Четките на стартера сигурно са заминали.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*