C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Зимно палене на Лада Нива

Публикувано на 22 ноември 2010 в раздел Лада Нива.

Когато дойде зимният сезон идват и проблемите с паленето. Двигателят на колата се износва най-много когато е подложен на „студен старт“. Това впрочем е и тайната на дълголетието на такситата – не, че колите им са по-качествени от другите, а просто те „не изтиват“. Когато имате освен скоростна кутия и раздатъчна (както е при Лада Нива), то мисля, че се досещате, че натоварванията при студен старт са още по-големи.

Почти всеки шофьор знае, че когато се пали колата трябва:

  1. Натиска съединителя;
  2. Изключва от скорост;
  3. Пали колата;
  4. Отпуска съединителя.

Изключването от скорост мисля, че е ясно за всеки – ако не се направи, то колата ще (се опита да) тръгне директно, а това хич не го желаем. Малко хора обаче се замислят „защо трябва да се натисне съединителя“. Нали колата вече е изключена от скорост? Някои „по-гъзарски“ автомобили даже не позволяват колата да се запали без да е натиснат съединителя.

Отговорът е, че с натискането на съединителя разтоварвате стартера (от там съответно и акумулатора си) от завъртането на първичния вал на скоростната кутия. След като колата запали вече стартера не върти, а алтернатора е включил и не е проблем да се отпусне съединителя.

Принципно когато е топло (да кажем над 0 градуса) не е проблем Нивата да се пали както нормален лек автомобил – изключена от скорост и натиснат съединител – палите и после карате. Когато обаче температурите паднат повече е хубаво да изчакаме на място около поне минутка-две, за да „загрее колата“. Аз лично изчаквам винаги – дори лятото. При големите студове обаче имаме допълнителен проблем – маслото в скоростната кутия също трябва да се сгрее. Този проблем е нерешим при леките автомобили, но и при тях натоварванията не са толкова големи, колкото са при джип, който върти два кардана и раздатка. За щастие и тук при Лада Нива има елегантно решение, за което много малко хора се досещат: при изключена раздатка може спокойно да включите „големия“ скоростен лост на първа скорост!

Тук на помощ идва нулевата скорост на раздатъчната кутия. Интересно е, че някои собственици на Нива дори не знаят за нея. „Малкото лостче“ което превключва между „бързи и бавни скорости“ е трипозиционно. На междинното си положение то е на „нулева предавка“ и практически раздатката е „изключена“. След като раздатката е изключена, може спокойно да се включи на скорост от „големия лост“. Така колата няма да потегли, но скоростната кутия ще развърти маслото и ще се стопли (забележете, че въртенето го има, но е само на вала на скоростната кутия и междинния вал с раздатката, т.е. с малко натоварване, защото колата не се движи). Това леките коли „не го могат“. Е, остава само да се действа внимателно при потеглянето – първо се изключва от скорост, пуска се раздатката и чак тогава се включва на скорост нормално.

Обобщено ето последователността от действия за палeне на Лада Нива (или друг сходен „full time 4×4“ джип) в студ:

  1. Натискате съединителя;
  2. Изключвате от скорост;
  3. Изключвате раздатката на нулева позиция;
  4. Палите колата;
  5. Отпускате съединителя;
  6. След няколко секунди включвате скоростната кутия на първа скорост *;
  7. Чакате докато стрелката на топломера „отлепи“ (т.е. колата се стопли поне малко);
  8. Изключвате от скорост *;
  9. Включвате раздатката на бързи или бавни (в зависимост от терена);
  10. Включвате на скорост и потегляте.

* само за много студено време

И последното важно нещо – зимата НЕ използвайте ръчна спирачка! Когато замръзне става голямо шоу, обикновено съпроводено със сваляне на задни гуми и нагряване с горелка… или чакане на топло време :)

П.П. Удачно е при големи студове преди да тръгнете да запалите колата да включите за няколко секунди фаровете на колата. Така ще подгреете леко акумулатора и ще му помогнете при последващия голям товар. НЕ палете с включени фарове – по време на въртенето на стартера всички излишни за запалването ел. консуматори трябва да са изключени.

П.П.2. Още един бонус съвет – колкото повече уреди за електроконсумация включите след като колата е запалила, толкова повече топлина ще се отделя заради тях, следователно колата ще загрее по-бързо. Естествено уредите не трябва да са перки за охлаждане. В този смисъл добрите кандидати са фаровете – останалите консуматори са пренебрежимо по-слаби.

 



9 коментара


  1. turin каза:

    За загряване на двигателя може да се монтира нагревател за блока
    https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Block_heater
    Срещал съм в мрежата и ентусиасти, които са си правели самоделно подобен и за скоростната кутия (но там не е чак толкова важно, колкото при двигателя)
    Около един час и блокът е загрят достатъчно, за да се забрави изобщо вариантът със загряване „на ход“ – което освен, че износва двигателя, и излишно (имам предвид с оглед на придвижването) харчи гориво.

    Само идея между другото ;) Иначе ми беше много интересно да чета описанието, поздрави!

    П.П.: Може би важи само за леки коли без двойно предаване, но първичният вал добавя пренебрежимо малко усилие при палене. При джиповете сигурно е друго.

  2. Тук такива неща като няма да намерим скоро. Във Финландия на почти всеки открит паркинг има контакт, от който да си „стоплиш колата“. В България едно на ръка рядко е толкова студено, а и второ за да се употребява само по предназначение е нужно много образование и култура, които за сега липсват.

    Така, че тази екстра за България е валидна само ако имаме гараж. А ако имаме… то въобще не ни е нужна. Да не говорим, че тя колата трябва да си дойде заводски с блоково отопление – не ми е известно да може да се слага допълнително. Така, че в България ако температурите паднат под -30C решението за масовия „юзър“ е дълъг удължител за ток и „духалка“ (тези мощните „сешоари за крака“, които раздават по офисите когато замръзнат климатиците) :)

    Обратно на темата за Лада – при руските коли тези проблеми ги нямаме. Особено адекватните изпълнения без електроника могат да палят както в
    Чукотка, така и в Сахара. Хората са решили проблемите си по друг начин – дуракоустойчивост. Друг е въпросът дали „юзърите“ си поддържат колата жива и читава – това вече си е техен проблем. Аз например доскоро не знаех, че каретата трябва да се гресират (разбрах го след като едно каре на кардан направо „запече“). После някой ще плюе „много чупещите се руски коли“. Е… срам не срам – всъщност аз съм виновен, тя колата си движи така колкото можа… даже не ме остави на път, а се додруса до сервиза и то чак на следващия ден!

    Впрочем редактирах статията и я изчистих от глупости. Бирата вчера не е помогнала за адекватни разсъждения (а обикновено го прави).

    П.П. Относно твоят П.П. – усилието и при леките коли не е малко. Ако имаш някоя карбураторна (където няма компютър, който да мисли колко гориво да подава) пробвай – натискаш съединителя, палиш и не го пускаш. След като се успокоят оборотите ги запомняш и пускаш съединителя. Ще видиш, че оборотите на двигателя ще паднат видимо с около 100 надолу. Усилието никак не е малко. При Нивата всъщност е такова, че при студена кола обикновено не може да се запали от първия път без да се натисне съединителя. Пали и изгасва. Но и там натоварванията са по-големи заради раздатката…

  3. Георги каза:

    Карам Ford Mondeo Mk1 (2.0 бензин) и в документацията на колата пише изрично, че НЕ трябва да се пали с натиснат съединител. Аз я паля и по двата начина и не съм забелязал някаква особена разблика. :)

  4. Вероятно са те наградили с „екстра“. Дано да е жива и здрава и да не се разваля!

  5. Никола каза:

    Без да се обиждаш но си написал доста глупости и в тая статия и в още една.

    Че зимно време маслото в скоростите е гъсто и се върти трудно е така и си прав. Но в случая с ладата имаш ли идея къде ти е изобщо раздатъчната кутия- преди или след скоростите?

    Раздатката е след скоростната кутия и при палене дори при ненатиснат съединител не се върти ако колата не е на скорост, така че не е вярно че на ладата и тежи повече от на „нормална“ кола ако я палиш без съединител.

    А замислял ли си се какво странично натоварване поемат лагерите на коляновия вал и аксиалния лагер като палиш с натиснат съединител? Защото аз съм виждал кола (форд сиера) на която коляновия вал имаше аксиален луфт почти 2 сантиметра точно от такива истории.
    Та се получава малко за да пазиш стартера да скапеш мотора. Стартер се прави по лесно.

  6. Стартерите са евтини да, но акумулатор колко струва? С аксиалните лагери не съм имал проблеми да чукам на дърво, но и тъй или иначе и те са предвиден консуматив. А и при всяко натискане на съединител тъй или иначе се товарят – те са си за това. Паленето на колата е най-тежкия режим на работа – липсва омасляване, клапаните са в неравномерен режим на работа, акумулатора се товари ужасно много, за стартера ясно. И в този режим да утежняваме нещата допълнително? Не, благодаря! Предпочитам да сменям аксиален лагер от 20 лева след X години, отколкото да износвам и товаря куп други неща, всяко в пъти по-скъпо от него.

    Иначе приемам забележката – при изключена от скорост кола междинния вал не се върти. Статията съм я оплескал, защото основната идея беше да напиша на хората да включват на скорост докато колата работи на място. Ще редактирам.

  7. Пламен – естествено, че ако всеки ден го разкачам вечерта и си го нося у хола ще му е най-добре. Неудобството обаче е огромно и поне за мен не си заслужава.

  8. Plamen Nonchev каза:

    Акумулатор не се подгрява с включване на фаровете преди стартиране.Като галваничен елемент,акумулатора е най-удачно да се прибира или съхранява на топло място при мин.температури.Колкото е по топъл един акумулатор,съответно толкова му е по малко вътрешното съпротивление и от там по висок стартерен ток.

  9. шофьор каза:

    моят самурай винаги го паля на съединител но когато е студено и го пусна веднага и не съм опънал смукача угасва трябват му 1-2 минути работа също така въпреки,че е с нов акумулатор варта ако са включени фаровете и вентилатора не иска да завърти стартера

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*