C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Казанче за чистачки на Лада Нива

Публикувано на 24 юни 2010 в раздел Лада Нива.

Установих, че ми е спукано казанчето за чистачките в горната част. По съвет на много приятели реших да купя ново и да не „се занимавам с глупости“. Отидох в магазина и силно ми препоръчаха „да не си взимам от големите, защото се пукали“. Добре, разбира се – моето се спука. Затова си купих малко… което се спука на третия ден. Ядосан заради загубените 12 лева се оплаках на баща ми. Той реши да се пробваме със заварка на старото:

Да, ама се оказа доста по-сложно, отколкото очаквахме. Наложи се да се армира по цялата дължина с метална мрежа:

След повече от час труд се оказа, че ефектът е нулев. Когато се завари на едно място взима, че се пропуква на друго. Пластмасата беше добра (термоустойчива – топи се, а не гори), но все пак решението с поялника не проработи. Ядосах се, че трябва пак да купувам ново казанче, което я издържи я не и тогава баща ми зададе интересен въпрос:

– Защо просто не си сложиш една туба за бензин – те са много здрави

Почти се басирах, че няма как да стане. И добре, че не го направих, защото със сигурност щях да изгубя баса. Намерихме пет литрова туба на Шел. Баща ми проби дупка и я армира със същата мрежа:

След това наниза помпичката заедно с маркуч, с който да смуче от дъното (трябваше да се намаже със сапун, за да влезе):

Крайният резултат беше доста задоволителен:

На колата пасна идеално. Не е завързано здраво за планката, но в общи линии няма накъде да мърда. От едната страна е подпряно на оригиналната планка, а от единия край е леко застъпено отгоре от маркуча за водата на парното. За всеки случай обаче го привързахме и с един ластик:

Така казанчено за чистачки от тип „направи си сам“ стана и работи идеално. Обезвъздушихме маркучето и заработи от раз. Естествено не забравихме и задължителната дупка в капачката, през която да смуче въздух. Вече мога да се похваля с 5 литров контейнер за вода за чистачките. А всъщност даже събра 6 литра…

 



2 коментара


  1. климатици каза:

    Евала! А защо е трябвало да се армира?

  2. Пластмасата на тубите е по-дебела, но и по-мека и еластична. Предимството е, че не се чупи лесно. Недостатъка в случая е, че се наложи да се изтъни стената там, където е дупката за помпичката (гумичката на помпичката е правена за по-тънка стена и не влиза). А вече тънка мека пластмаса не държеше добре. Затова й сложихме мрежичка за подсилване.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*