C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Шумоизолация под капака

Публикувано на 15 януари 2010 в раздел Лада Нива.

Днес баща ми случайно мина през нас и спонтанно го хванах за ръка да отидем до Ди Трейд, за да купим материал за шумоизолация. Бях твърдо решен да си облепя предния капак и да намаля шума. Взехме порест материал наречен „файърекс“ с дебелина 2 сантиметра. Оказа се перфектен за нуждите. Нямаше нужда и от шаблон – може да се разкрои на крак с макетно ножче:

Реже се изключително лесно. За капака на Лада Нива отиват близо 2 квадратни метра. Повърхността на капака се намазва с лепило Хелметекс:

Повърхността на парчетата също. За съжаление отива много лепило, защото попива в дълбочина:

Изчаква се 2-3 минути и парчето се слага. През другото време – мажете с лепило друго парче:

Решихме, че ще има евентуален проблем при отвора за въздух, понеже отдолу тръбата за парното има гумено уплътнение (което прилева по капака). Затова решихме да направим триъгълничетата една идея по-малки от очевидното:

Ето и готовия резултат:

Малкото триъгълниче горе в ляво е с друг цвят, понеже първоначално го оклепах с лепило от грешната страна. Нищо – така поне ще си личи, че и аз съм учавствал в лепенето :)

Резултатът от начинанието беше добър. Звука през капака вече е изключително намален, а това много подобрява шумоизолацията в купето (главата на возещия се е именно над капака). Отвън обаче ефект няма – достатъчно шум излиза отстрани и отдолу. Все пак съм много доволен от начинанието.

Обмислям допълнително да залепя алуминиево фолио. Не за друго, а ще предпази материала от мърсотия. А бензинови и маслени пари колкото щеш…

 



2 коментара


  1. Николай Иринчев каза:

    От къде го взе този материал ? Моля отг на n1cksan@abv.bg

    Благодаря предварително !

  2. От ДиТрейд (di-tradebg.com) го взех. Материалът се казва „файърекс“. За Нива по-дебел от 2см дебелина не взимай.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*