C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Първи Лада неволи

Публикувано на 14 ноември 2009 в раздел Лада Нива.

При всяка нова (стара) кола има първоначална ремонтна инвестиция. Така е и с новата ми приятелка 21213.

Преди два дни пътувах до Благоевград. Всичко мина безаварийно и успешно. Интересното се случи когато се прибрах. Точно завих към паркинга пред блока и… ми се включи клаксона! Изправих волана – спря. Завих пак – отново се включи. Странна работа, нали?

Паркирах и реших да видя какво става под капака на кормилото. Както докоснах с отверката се чу леко жужене. Хмм… Продължих да отвивам винта, но замириса на изгоряло. Надигнах главата си и през един малък процеп видях… ОГЪН! Духнах с всичка сила и се угаси. Веднага отворих капака на колата и откачих клемата на акумулатора. Явно беше станало късо съединение.

Отворих капака под волана и останах ужасен. Половината жици бяха скъсани. Огледах ги добре – мигачи, чистачки, лостче за дълги светлини. Грозна работа. Бяха се намотали около пръта на волана. Така наляво-надясно, пак наляво и кръц!

Вчера я занесох до един автоелектро сервиз на бул. Христо Смирненски до Семинарията. Момчето беше много любезно и ме обслужи бързо. Цялото окабеляване беше ремонтирано за 30 лева. Останах доволен.

Тръгвам аз от сервиза, но майстора ме спира:

Хоп, стой! Не ти работи заден десен стоп.

Ех, хубава работа сега. Спрях, отворихме капака и гледаме… и пак шок и ужас. Цялата платка е прогнила, като са вадени допълнителни жици. То пък е и трудно да се бръкне там, защото газовата уредба пречи.

Човека ми каза, че е най-добре да намеря нова платка, но това едва ли можело да стане. Много трудно се намирали такива части. Хванах се на бас :)

Отидох на бул. Черни Връх в магазина на Вайк срещу бившия завод (?) Витоша. Питах дали имат тази част и отговора беше еднозначен:

Ако искаш мога да ти сглобя цяла кола от-до…

Въпросната платка се оказа доволно евтина – 20 лева заедно с нови крушки и куплонг. Върнах се в сервиза и спечелих баса (добре де нямаше фактически бас, но все пак). Сменихме и тази част и първата неволя свърши.

Междувременно свърших работа тук и там. Изобщо петък 13! Гадна работа…

 



2 коментара


  1. Никола каза:

    Хубава е ладата ама си е недомислена. Това с навитите и запалени кабели го доказва.
    Руснаха когато е трябвало да мисли как да го обезопаси за да не стане така сигурно се е бил напил.

  2. Не, в случая не е „руснака“, а някой хитър мърляч, който е взел парите на предишния собственик. Явно е имало проблем по ел. инсталацията и мизерника си е оставил ръцете вътре – вместо да ги прекара откъдето трябва, той просто е омотал кабелите на сноп с изолирбанд и е сглобил обратно. Естествено лепенката с времето се втвърдява и разпрашава. След което кабелите остават в свободно положение… и накрая се намотават около пръта.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*