C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* В памет на летците от 6ти изтребителен полк

Публикувано на 21 декември 2011 в раздел История.

В една тиха и спокойна градинка, до една добре поддържана детска площадка в квартал Иван Вазов на гърба на Южния Парк, се намира един прекрасно направен и добре поддържан паметник. Паметник на летците от 6-ти изтребителен полк, загинали в боеве, защитавайки столицата на родината си. Паметник на едни истински герои, изправили се очи в очи срещу кръвожаден и силно превъзхождащ по численост враг.

На лявата и дясната стени на паметника са изписани имената на 16 от българските летци, които са загинали геройски в битка, бранейки цивилното население на София.

 

А тези герои са именно:

  1. Атанас Ат. Кръстев
  2. Веселин Н. Рачев
  3. Димитър Ст. Попов
  4. Иван Т. Стефанов, поручик
  5. Любен Кондаков, капитан
  6. Христо Г. Арнаудов
  7. Иван Н. Бонев, поручик
  8. Цвятко М. Загорски, фелдфебел
  9. Йордан Славов, поручик
  10. Мито С. Дисов, подпоручик
  11. Павел Л. Павлов, командир
  12. Георги Р. Кюмюрджиев, поручик
  13. Димитър С. Списаревски, капитан
  14. Иван Бояджиев
  15. Йордан Н. Кубадинов
  16. Христо К. Цанков, подпоручик

Паметникът е построен от художника и скулптор Николай Зиков, с подкрепата на общината, Министерство на Отбраната, клуб на летците „Димитър Списаревски“ към СВ ВНВУ, фондация „Памет Българска“, фонд 13-века България и др.

Вчера бе и годишнината от геройската смърт на капитан Димитър Списаревски – човекът-легенда в нашата авиация, който е направил невиждана дори за онова време саможертва: след като свършил патроните си той забил изтребителя си Месершмит Ме-109G-2 директно във водача на ескадрилата американски бомбандировачи. След въпросната битка, в която противниците ни се оттеглят безславно, оцелелият американски лейтенант Едуард Тинкър заявил, че „българските летци се бият с ожесточение като че ли защитават най-скъпата светиня на света“, а плененият подофицер Робърт Ренър доброволно дарил всичките си медали и ордени на майката на Димитър Списаревски в знак на дълбоко уважение пред подвига на нейния син.

Хубавото днес е, че имената на тези български летци не са забравени:

и съм дълбоко убеден, че няма да бъдат забравени!

Силно ви препоръчвам и вие да отделите малко време за приятна разходка в парка, за да може лично да видите този прекрасен паметник отблизо.

 



Един коментар


  1. ubp каза:

    Наистина ще отидем да го видим и да се поклоним. Хубаво е да се сещаме кой какво е направил ЗА България. Жалко е, че преди година тихомълком в София е бил открит паметник на американските и британски пилоти бомбардирали София и България…

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*