C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Каракачаните днес

Публикувано на 07 юни 2010 в раздел История.

Каракачаните в България са много странни хора. Исторически те са живеели на номадски принцип и са отглеждали овце високо в планините. Преминавали са сезонно границите на различни държави, но най-главно са вървели между България и Гърция. Спокойно може да се каже, че са били същински различен народ от всички други, които познавали – най-малкото не са считали, че имат каквато и да е национална принадлежност. Особена традиция сред тях е било това, че винаги са се женели помежду си и много рядко с хора от други етноси.

Съществуването на каракачаните е доказан трън в очите на управляващите в държавата през новата история на България. Още „по царско време“ през 1936г. насилствено сменят гръцките фамилии на каракачаните и ги „побългаряват“. За този „възродителен процес“ (неслучайно правя аналогия с възродителния процес със смяната на имената в края на 80те) историята срамежливо мълчи и си признава „под сурдинка“. През 1947г. на каракачаните с български паспорт се забранява преминаването на границата в Гърция. През 1954г. границите и за каракачаните от гръцката част са затворени, а в България е въведена строга регистрация по местожителство. Последното впрочем силно затруднява движението на каракачаните дори вътре в границите на България. През 1958г. национализират стадата им.

В селото, в което имам къща, живее един каракачанин. Той е последният от рода си там и няма да има наследници. Все още гледа малко стадо овце:

За мен никой не може да направи по-хубаво овче сирене от този беден човек. Пробвал съм от други хора от селото и смело заявявам, че няма нищо общо. А за сиренето, което купувам от магазина да не говорим. Дори най-скъпарското бяло овче сирене с претенции от най-лъскавия МОЛ… просто няма вкус на сирене. Дали има мляко в „купешкото“ не знам. Баща ми помни как преди години в заводите за кисело мляко ежедневно идвали цистерни от цялата държава, а в днешно време такива няма въобще – размотават се само малки бусчета на разпространители на готова продукция (ако мляко без истинско мляко може въобще да бъде наречено „мляко“). Аз знам само, че в каракачанското има и то съответно има съвсем различен и много по-приятен вкус:

Човекът ми разказа съвсем набързо историята на споменатата национализация през „комунизма“. Дошли военни с пушки и отнели почти всички овце от стадото им „в полза на народа“. После думите му бяха следните:

– Бяхме потресени – това беше целият живот на баща ми. Те овцете впрочем после умряха почти всичките. Това е планинска овца – не може да живее долу в ниското. Шефът на ТКЗС-то дойде при баща ми и му каза, че било грешка и съжалявали… да ама късно!

С жал трябва да кажа, че днешното управление на България не е по-малко агресивно към каракачаните от предишните режими. Субсидиите за млекопроизводителите са спрени, а държавата отдавна им дължи много пари. Мандрите не изкупуват млякото им, а и да го правят – на смешна цена спрямо търговската. Това естествено е валидно за всички, не само за каракачаните. Не на последно място обаче държавата ни няма абсолютно никаква стратегия за опазване на тяхното културно богатство. С беднотията, на която са обречени, те все по-бързо и методично изчезват и спират да развиват дейността на животновъдството.

В част от статията са използвани данни от Уикипедия

 



8 коментара


  1. Жалко е наистина положението на тези хора…

    Моите баба и дядо също гледаха крави много години и млякото им го изкупуваха за жълти стотинки. Лошото е, че държавата почти не полага грижи за дребните селскостопански производители…

  2. Аз си мисля, че това е целенасочена държавна политика. Всичко искат да се окрупни. Затова се толерират изключително много „бизнес центровете“, „МОЛовете“ и „хипермаркетите“ спрямо дребните частни търговци… За добро или за лошо – това умните хора могат да преценят сами.

  3. Недостатъка на демокрацията е, че корпорациите са над държавата и те диктуват правилата, така че се гледат интересите само на големите клечки…

  4. Недостатъка не е на „демокрацията“ – на „капитализмът“ е. И колкото е недостатък, толкова е и предимство – зависи от гледната точка. Тежките проблемите идват заедно с монопола. А ние сме малка държава и монопол много лесно се постига.

  5. Мерси, че ме поправи.

    Всяко нещо си носи недостатъците и предимствата…

  6. Петър Чакалов каза:

    Няма да скрия, че попаднах съвсем случайно тук. Всъщност синът ми се занимава (професионално вече) с програмиране, та ми даде този линк. Драги г-н Филипов, от написаното по-горе личи, че сте благосклонно настроен към нашата общост, дали заради сиренето и млякото, не знам, но поне не сте критичен. Аз не знам, колко са посетителите ви, но колкото и да са те, не би трябвало неволно да ги вкараме в заблуждение, нали?
    Разбира се има и много истина в написаното, нека не сме крайни разбира се. Например това, което се отнася до смяната на фамилиите, до национализацията, до истинското сирене и т.н.. Но поставянето ни в отделна етническа група, група, която се самоизолира и др. подобни твърдения е далеч от истината. Посочването на български и респективно гръцки каракачани, пък е смешно. Неволното посочване на каракачаните, като бедна прослойка пък на сегашното българско общество буди направо недоумение.
    Аз вярвам, че тези грешки са допуснати от малкото и оскъдна информация, а този „неграмотен“, но сигурно великолепен в мъдроста си старец неволно е станал причина за това.
    В този ред на мисли, ако се интересувате, пишете ми на мейла, ще се постарая да ви подам достатъчно информация. Някои от статиите са на английски, но това едва ли е проблем за вас.
    с почит: Чакалов
    Извинете ме за правописа, но все пак съм над 50-те.

  7. г-н. Чакалов – приемам всички критики. Връзка към сериозните материали по темата може да дадете тук – няма смисъл да образовате само мен. Или поне споделете най-грубите щрихи.

    Аз действително разказах това, което ми разказа стареца. За част от информацията съм ползвал статията от Wikipedia.

  8. Атанас Чанов каза:

    Комунизма ни отне вековният поминък, успя да постигне това, което други поробители не успяха да постигнат с нас с векове. То това е и разликата ни от другите поробени народи,че никога не сме оставяли знамето на свободата не развято, то е било символа ни през дългите години,носили сме го с гордо вдигната глава и не сме се прекланяли пред никого. Но ето идва комунизма, мелачище, звяр способен да помеле и да смачка всичко по пътя си.То е страшилището, превърнало чрез изтезания,затвори, ограничения, отнемане на изконните средства за препитание на хората ни, нещото ,което ги оставило в онези години без дом, без средства, без занаяти, отнела им е всичко и ги е поставило на прага на избора ,в коловоза или несретни бездомни души. ТО успя да сломи десетки, ТО ни дискредитираше и ни поставяше на редицата неблагонадеждни, ограничаваше ни в избора, отнемаше ни правота да говорим на езика си.ТО ни прогони по чужди друмища-Америка,Австралия,Аржентина,Бразилия, то ни раздели с нашите братя, роднини в Гърция. Е да ние израснахме, изучихме се, а избора не винаги е бил нашият избор, защото не знам през годините някой да е завършил право, журналистика, военно училище, да е работил в административна служба, не знам такива. А иначе България е прекрасна страна, но държавата , тя винаги ни е карала с болка да се връщаме към спомена за годините на свобода, за пропилените мечти и надежди на нашите родители и дори и на нас самитеСигурно има хора ,които с носталгия си спомнят годините на комунизма, сигурно има и такива, но това ,което ни даде демокрацията е най-великото благо –СВОБОДАТА, правото, равенството, самочувствието, гордостта на една етнос не подвластна през вековете на робството. Това ни стига, това ,че днес и утре децата ни ще пеят и играят своите танци, ще обогатяват нацията с палитрата от багри на своята душа.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*