C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Историята с пренасянето на олимпийския огън

Публикувано на 05 февруари 2022 в раздел История.

Знаете ли, че пренасянето на олимпийския огън от Гърция до страната домакин е лично изобретение на Джоузеф Гьобелс? Това, че огънят се предавал от един град на друг в древна Гърция е пълен мит, за който няма сериозни исторически потвърждения от стари източници.

За първи път олимпийският огън се пренася от Гърция към Германия на олимпийските игри в Берлин през 1936 г. На Гьобелс му харесала идеята за палене на огън от предишни игри през 1928 г. и решил да я доразработи в полза на немската пропаганда.

Нацистите смятали древните гърци за прародители на арийската раса. Това се вписвало добре в исторически план, защото историята се пренася от Гърция, през Рим, до тогавашния райх, т.е. описва една славна пътека от събития. Изфабрикували мита, като по този начин и чисто символично показали как „огъня“ (силата) се е пренесла от древна Гърция и вече е у тях. За целта дори написали книга, която се разпространявала на много ниска цена и която успяла да пренесе мита за олимпийския огън по цял свят.

Първият олимпийски огън в Гърция е бил запален от 15 русокоси немски девици сред руините на древен стадион, на фона на немския химн. После е бил пренесен последователно от множество атлети. Преминал от Гърция през България, Югославия, Унгария, Австрия, Чехословакия и накрая пристигнал на самите игри, където на официалната церемония бил показан на олимпийския стадион. Както знаете, традицията за пренасяне на огъня е останала и до днес.

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*