C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Името на Нова Зеландия

Публикувано на 20 декември 2021 в раздел История.

Всички знаят островната държава „Нова Зеландия“. А замисляли ли сте се, че щом има „нова“, значи трябва да има и „стара“?

Има! Това е област в Нидерландия, която се нарича просто „Зеландия“ и е в най-западната част на държавата. И логично откривателят на въпросните островите е именно холандец. Но тук има изненада – не той ги е именувал по този начин. Неговото първоначално наименование е било „Staten Landt“. Защо така?

Откривателя Абел Тасман си е мислел, че е стигнал до свързани части с едноимения остров в Южна Америка.
Чак когато откриват, че е направил грешка, картографите предлагат новото име „Nieuw Zeeland“ или на български „Нова Зеландия“. Иначе Оригиналното име на островите, което са използвали маорите, е било Aoteaora, което значи „голям бял облак“.

А откъде идва оригиналната дума „Зеландия“? То пък идва от английски по времето, по което са му казвали „Sea Land“ (земя в морето). И всъщност старата Зеландия е точно това – поради изключително ниската си надморска височина, област Зеландия в Нидерландия е била буквално земя в морето. Част от сушата в областта е дори под морското равнище! Историческата битка на холандците да отвоюват тези земи от океана са били и всъщност продължават да са епични. Последното голямо наводнение е от 1953 г. В момента регионът се препитава основно с туризъм.

Бонус факт: Абел Тасман е откривател на „Земя Ван Димен“, което е било името на нидерландския генерал-губернатор в Индонезия Антон Ван Димен и негов работодател. По-късно се решава островът да бъде прекръстен прекръстен в на името на откривателя си – „Тасмания“. Същият човек е открил отстровите Фиджи и е доказал, че Австралия е континент.

П.П. Не бъркайте Staten Landt със Staten Island в Ню Йорк. Оригиналното име на популярния остров в САЩ е, изненада, отново на холандски – „Staaten Eylandt“, – но откривателя всъщност е Хенри Хъдсън, който е англичанин. Защо тогава с холандско име? Г-н Хъдсън е бил спонсориран от холандското правителство!

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*