C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Ратнър ефект

Публикувано на 22 ноември 2021 в раздел История.

Джералд Ратнър влиза в семейния бизнес с бижутерски магазини през 1966 г. С течение на времето натрупва значителен практически опит в маркетинга и рекламата. В един момент му идва огромното прозрение, което ще го издигне на върха за броени месеци:

– Хората, които крещят най-силно и дават най-ниски цени, печелят най-много!

Базирайки се на това, през 80-те започват да продават колкото се може по-евтини стъклени „бижута“ и други стъкларии, и окачат огромни рекламни плакати по магазините. Било е нещо подобно на сегашните „магазини за левче“, но по онези времена. От 130 магазина, само за година разширяват бизнеса до над 1000, а за няколко години стигат до над 2500, с което взимат над 50% от бизнес нишата във Великобритания. Бизнесът, който Джералд Ратнър развива, оценен в днешни пари би бил над милиард долара.

Освен това бизнесът му не се базирал на измама. Всички клиенти са били наясно, че бижутата не са истински злато, диаманти и скъпоценни камъни. Всички са били наясно, че сребърните подноси не са от сребро. И т.н. Конкуренцията му яростно го оплювала, че продава „дрънкулки“, но това въобще не вредяло, а напротив – дори помагало на бизнеса на Ратнър.

Така се стигнало до знаменитата реч на Ратнър в Ройал Албърт Хол на 23 април 1991 г. В нея първоначално нямало нищо необичайно – самият Ратнър си е падал леко циник и голям егоцентрик, но това било в рамките на очакваното. В един момент обаче журналист му задал традиционния въпрос за ниските цени на стоките, които продава. И тогава в отговора си Джералд Ратнър дал пример за евтина стока, която може да изглежда луксозно, и допълнил:

– Хората питат „как може да продаваш на такива ниски цени“, а аз им отговарям: защото е пълен боклук!

После допълнил:

– Повечето неща, които продаваме, са на цената на сандвичи от верига за бързо хранене, но няма да издържат чак толкова време колкото сандвичите!

И тук се появява ефектът Ратнър: още на следващия ден пресата масово разпространява думите на Ратнър, а акциите на фирмата му се сриват с 500 милиона английски лири. Само за една година фирмата затваря стотици магазини и е на ръба на банкрута, а Ратнър е уволнен.

След фиаското си Ратнър не пада духом. Напротив, продължава да дава интервюта със самочувствие. В едно от тях казва:

– Поне оставих задълженията към банките на компанията и излезнах чист.

Започва да се занимава с различни нови бизнеси, всички значително по-скромни разбира се, но все пак успешни.

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*