C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Берлинската стена не разделя, а огражда Западен Берлин

Публикувано на 21 ноември 2021 в раздел История.

Западен Берлин е сюреалистична клетка,
един странен затвор,
в който парадоксално само тези,
които са заключени вътре, са свободни...
Гьорги Лигети, унгарски композитор

Много хора, които познавам, явно въобще не знаят какво е представлявала Берлинската стена. Забелязвам, че дори и по-възрастни си мислят, че това е просто една стена, която e създадена, за да маркира гранична линия между източния и западния свят тогава, когато минава през центъра на града. В много учебници и дори в Уикипедия се акцентира на само една част от стената - тази, която "разделя източен от западен Берлин". А това е... малка част от истината, която се крие в географията...

Истината всъщност е, че град Берлин се намира дълбоко навътре в територията на Източна Германия. И от там фактът за стената е, че тя не просто разделя града, а тя ОГРАЖДА Западен Берлин. Той е един остров вътре в социалистическия свят. И именно за това тази стена е останала толкова знакова в историята на Студената Война.

До 1949 г. в Западен Берлин вече са емигрирали близо 60 000 души. До 1953 г. там вече са се преместили над 330 000 души и това налага взимането на спешни мерки от страна на съветските войски. До 1961 г. статистиката не дава точни данни за това колко души са успяли, но е имало периоди, в които по 1000 души на ден са се опитвали да преминат границата. Масови убийства и арести са били ежедневие, а напрежението ставало все по-нагнетено. "Атаките" на бежанци са били от всички посоки - не само вътре в града, но и от неговите околности. Именно това принуждава социалистическата власт да издигне стената през 1961 г.

Именно тук идва и тежкият символизм, който носи Берлинската стена: хората бягат от една огромна "свободна" територия, за да влезнат в малък изолиран остров на щастието, т.е. една сюреалистична клетка, както казва Лигети...

На 26 юни 1963 г. Джон Кенеди изнася реч в Западен Берлин, която е запомнена със знаменитото изречение:

- Всички свободни мъже, независимо къде живеят, са граждани на Берлин, и в такъв случай, като свободен човек, изпитвам гордост да изрека думите "Ich bin ein Berliner"!

 



Един коментар


  1. Мислил съм по какъв начин би могло да се разкаже за времето на Берлинската стена и стигам до извода, че описателният разказ е невъзможен. За мен това време само по себе си е един постмодерен разказ (дори не роман) за живота на хората тогава, от който не би могло да се извлече дори поука. Подобно на германския нацизъм, ако не беше историята с Холокоста, която всъщност съдържа в себе си историята на 30-те и 40-те години. По същия начин говоренето за репресиите по времето на комунизма през 50-те и 60-те години са единствения начин този период да се превърне в исторически разказ за живота на хората тогава. Всичко друго би звучало като случило се много, много отдавна в една галактика много, много далече. А всъщност се е случило съвсем, съвсем наскоро някъде доста, доста наблизо. Но това е една от чертите на постмодерното мислене - добрите момчета, които отиват при Бога, а лошите - където си поискат (както в криминалните романи) да излязат от художествените си роли. Онези роли, които им отреждат (и в някакъв смисъл ограждат) периметър на съществуване (в литературата) и като свободни участници в света да преосмислят разликите по между си като прегради. Дори ако в географски смисъл става въпрос за физически огради. Остава въпросът кой е свободният - този, който може да отиде където си поиска, или който приема мястото си за своя съдба. Защото ако обвържем свободата с липсата на ограничения в пространството, тогава остава отворен въпросът кой е добрият в тази история - лош винаги ще се намери, за който историята да разказва.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*