C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Хронология за създаването на българската БЦЖ ваксина

Публикувано на 24 януари 2021 в раздел История.

Ваксината БЦЖ (Bacillus of Calmette and Guérin) е изобретена от Леон Чарлз Алберт Калмет (бактериолог) и Жан-Мари Камил Герин (ветеринар) в института Пастьор в Лил, Франция. Започват изследванията си през 1908 г. и правят откритието през 1919 г. Продължават изследванията си отново в Пастьор, но в Париж и през 1921 г. ваксината за първи път е тествана върху човек.

През 1949 г. са създадени първите пилотни изследвания с тази ваксина в България, а през 1951 г. започва масова ваксинация. България е една от първите страни в света, които правят ваксината задължителна. Първи са Япония (1942), после Норвегия (1947), Индия (1948), Франция (1950) и след това сме ние заедно с Източна Германия.

В периода 1951 – 1956 г. България прилагаме ваксини френско производство. По това време д-р Сребра Родопска-Ташева специализира в Института Пастьор във Франция и завръщайки се у нас създава БЦЖ лаборатория за производство на българска ваксина в рамките на НЦЗПБ. През 1957 г. България започва да произвежда и да прилага собствена БЦЖ ваксина. За производството ѝ се използва московски ваксинален субщам 374 А‘.

През 1984 лабораторията се преоборудва, за да покрие световните стандарти за качество и впоследствие българската БЦЖ ваксина е тествана в референтни лаборатории на СЗО в Женева, САЩ и Канада. Получава одобрение и от тогава насам България е износител по целия свят. Основните ни пазари към момента са в Северна и Южна Америка, и Югоизточна Азия. Производителят БУЛ БИО-НЦЗПБ е един от големите световни производители. Нашата ваксина се казва BCG SofiaSL 222.

Респект към тези хора за спасените милиони животи по света и у нас през всички тези години. Проучванията показват, че около 1/3 от населението на Земята е преносител на туберколозна бактерия, а в някои азиатски и африкански държави се надхвърлят 80%. През 2007 г. е изчислено, че близо 14 милиона души по света са хронично болни. Ако не се лекуват, при 50% от хроничните случаи се стига до смърт. В последните години е все по-често явлението да се намират резистентни към масови антибиотици туберколозни бактерии, което прави ваксинирането още по-важно.

Счита се, че ефективността на ваксината при европейското население е около 80%. По-конкретно за България – след въвеждането на задължителната ваксинация заболеваемостта от туберкулоза при децата намалява от 90 до 8 на 100 000 души, т.е. над осем пъти.

Тревожен факт е, че от началото на новия век се наблюдава тенденция за намаляване на обхвата на имунизациите. През 2009 г. е отчетен рязък спад при 11 годишните. В още по-близките години се наблюдава и скок на т.нар. „антиваксърски движения“.

Относно обхвата на масовото ваксиниране, ще видите, че то не се практикува основно в Западна Европа, Северна Америка и Австралия, докато в останалия свят е наложена практика. В България имаме традиционно високо покриване на населението – над 92%. След 2005 г. е започнала тенденция за намаляване на обхвата при 11 годишните, което до 2009 г. води до значителен спад. В началото на 2020 г. тенденцията явно се е запазила, а правителството взе решение реимунизацията да отпадне в тази възрастова група.

За повече информация:

Минчев П., „Специфична имунопрофилактика и Клинична ефективност на ваксината BCG“, Превантивна медицина, „Здраве в аванс“, бр. 2/2012 г.

Cernuschi, Tania et al. “Bacillus Calmette-Guérin (BCG) vaccine: A global assessment of demand and supply balance.” Vaccine vol. 36,4 (2018): 498-506. doi:10.1016/j.vaccine.2017.12.010

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*