C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Разстоянието между два града

Публикувано на 04 юли 2011 в раздел Математика.

Шофьор карал своята Лада Нива със 120км/ч при спускане, с 80км/ч на равно и с 60км/ч при изкачване. Така той преминал разстоянието от град А до град Б за 4 часа. На връщане по същия път се оказало, че се върнал за 4 часа и 30 минути. Колко е разстоянието между град А и град Б?

Бонус задача с повишена трудност: Дайте имената на примерни реални градове от световната карта, за които може да важи задачата.

 



6 коментара


  1. Lesna Rabota каза:

    Лесна работа, 340 km.

  2. Че е вярно, вярно е. Ама нали знаеш, че обичам да се дават и решенията, а не просто отговорите. Именно в тях е чара на задачите :)

  3. Lesna Rabota каза:

    Известно е, че:
    1/3 + 1/6 = 1/2
    Тук е заровено кучето!
    1/60 + 1/120 = 2/80
    Така са подбрани скоростите, иначе няма как.
    Отиване + връщане = 4 + 4,5
    Появява се общ множител 1/40, гле’й к’ъв късмет, майна.
    X/40=8,5

  4. Така е… По-точно казано от формулата S=v.t имаме система (x-спускания на отиване, y-равно, z-изкачвания на отиване):

    x/120 + y/80 + z/60 = 4 (отиване)

    x/60 + y/80 + z/120 = 9/2 (връщане)

    Има се в предвид, че спусканията на отиване са изкачвания на връщане и обратно.

    Това е система от две уравнения с три неизвестни, т.е. не може да се реши еднозначно. НО на нас всъщност не ни трябват неизвестните, а всъщност техния сбор – разстоянието, което търсим е x+y+z.

    Както каза Lesna Rabota за щастие пропорциите са много удобни. Просто събираме двете уравнения и ще можем да изкараме (x+y+z) пред скоби. От там нататък решението е лесно.

  5. Данаил каза:

    Лада Нива със 120 км в час е сигурен летален изход за шофьора. Може би трябва да смениш марката на автомобила за по- голяма реалистичност ???
    Извинявам се че коментарът ми е встрани от темата.

  6. Всъщност с пет степенна скоростна кутия Лада Нива може да поддържа на равен терен 120км/ч и при правилно балансирани кардани не е чак толкова страшно. С четиристепенна също, но тогава ръмженето на двигателя от високите обороти е страховито. Аз обаче съм любител на скоростта 80км/ч и никога не превишавам 100. Впрочем не само с Нивата, а с всички автомобили, които карам и ще карам.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*