C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Още две задачи от „Lesna Rabota“

Публикувано на 08 януари 2009 в раздел Математика.

Зад 1. Вчера между два и три часа погледнах часовника и обърках голямата стрелка с малката. Затова се заблудих, че е с 55 минути по-рано, отколкото беше в действителност. Колко е било точното време?

Зад 2. Давам задача, която много прилича на задачата на Швейк пред лекарската комисия, но тази поне има отговор. И така: В началото на улицата има 7 етажна сграда. На 7-мия етаж живее шофьора А с родните си братя Б, В и Г, като всеки от тях живее в собствена стая. В стаята на А има 3 врати и 2 прозореца. В стаята на Б има толкова врати, колкото са и прозорците в стаята на В. В стаите на братята на Г има по толкова врати, колкото са и прозорците. Живее ли на същата улица тъщата на шофьора А?

Коментарите ще бъдат модерирани поне за 24 часа…

 7 коментара


 1. Mimi каза:

  Какво се получава? Толкова много братя… А има братя БВГ, а пък А не им е брат, значи им е сестра, значи е жена, значи може да има свекърва, но не и тъща. Значи отговора е НЕ!

 2. Филип Петров каза:

  Браво Мими! Ето решения дадени от „Lesna Rabota“:

  решение 1

  Може да се каже, че А не е брат на Г, а пък Г е роден брат на А.
  С други думи шофьорът А е сестра на Г и не би трябвало да има тъща

  .
  .
  решение 2

  Шофьорът А е женен, но е заврян зет – живее при жената и тъщата. Те обаче съвсем го изтормозили и той избягал да живее при братята си.
  Град, в който има 7-етажна сграда, със сигурност има повече от една улица.
  В условието се разказва за твърде много прозорци – можем да сме сигурни, че не всички са на една и съща фасада.
  Братът А е най-голям, затова за сега само той е женен (горкия).
  Г е най-малкото братче. По тая причина батковците са му избрали да живее в най-лошата стая – тая, на която прозорците гледат към шумната и мръсна улица.
  Шофьорът А е избягал от данданията вкъщи, обаче е много ревнив!
  По тая причина е избрал да живее точно при най-малкия брат, понеже от неговите прозорци може да вижда какви ги върши жена му в отсрещната кооперация.
  Извод: Да, тъщата живее на същата улица, в отсрещната сграда!

 3. Mimi каза:

  Супер. И второто решение става, като се изключи това, че А и Г живеят в една стая, а пък трябва и „всеки от тях живее в собствена стая“. Но пък живее някъде значи къде е регистриран, а може да спи и другаде, дори заради теснотия при тъща си.

 4. Боряна Ненова каза:

  а това с часа дали не е било 2:15/3:10 ?

 5. Lesna Rabota каза:

  ОТГОВОР

  Часа е бил 2 часа, (5 цяло и 5/11) минути

 6. plamen каза:

  za6to nqkoi da mi obesni na meila molq 4e se iznervih ve4e za6to da ne e muj 6toto ima 3 vrati i dva prozoreca mujete imat samo po edna vrata
  i za tova avtomati4no go pravi jena

 7. plamen каза:

  извинете че писах на латиница ама наистина се изнервих не го разбирам а и отговора не ме задоволяваше ако някои може да ми обесни като на 5 годишен меила ми е plamen.petrov2@abv.bg моля ще се побъркам

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*