C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Курсовите работи

Публикувано на 09 декември 2010 в раздел Математика.

Покойният академик Христо Христов преподавал по индивидуална програма на трима изявени студенти в неговия курс по „Математически Методи на Физиката“. Избраните студенти се казвали Мария, Иван и Петър. Всеки студент трябвало да напише по равен брой курсови работи за домашно през целия курс на обучение.

В края на курса професорът оценил курсовите работи и представил резултатите. За всяка курсова работа най-добрият студент получавал по „p“ точки, вторият „q“ точки, а най-слабият „r“ точки, като p, q и r са естествени числа. За общият сбор от точки се получили следните резултати:

  • Мария имала 22 точки;
  • Иван имал 9 точки;
  • Петър имал 9 точки.

За първата курсова работа се знае, че най-добър е бил Иван. Отговорете обосновано на следните въпроси:

  1. Колко са били курсовите работи?
  2. Намерете числата p, q и r.
  3. Кой е бил втори по успех на втората курсова работа?

Коментарите (ако има такива) ще публикувам в събота вечер.

Отделно искам да разкажа един виц-легенда, който се е говорил на времето за същият този многоуважаван акад. Христов. В една от последните си години като преподавател той станал популярен сред студентките с това, че много лесно започнал да пуска на изпити. Подчертавам, че става дума за студентКИ, защото за горките младежи студенти положението било на обратния полюс. Е, физиката все пак е типично мъжка дисциплина, затова в никакъв случай не трябва да се сърдим на възрастния академик за субективните оценки. Сега разбирате впрочем защо в горната задача Мария има най-много точки :)

На един такъв изпит трябвало да се яви Eли – „звездата“ на випуска. Ако е било в по-модерни времена на такива момичета са щели да им викат „леки“ или „секс бомби“, но тогава хората са били много по-възпитани и са ги наричали просто „другарки“, както всички останали. Та въпросната Ели решила да се възползва от възрастовото благоразположение на акад. Христов към студентките и решила въобще да не учи за неговия изпит. Затова, въпреки естетическите норми на университета, тя се облякла във възможно най-аморалното си налично облекло – къса пола, мрежест чорапогащник и широко деколте.

Изпитът започнал, задачите били раздадени, а Ели се пулила в белият лист дълго време. По едно време ѝ се отдала възможност да препише оттук-оттам, но всичко на всичко компилирала общо една страница несвързани формули и откровени глупости. Срам не срам – дошъл нейният ред и отишла да бъде изпитана от академик Христов…

Седнала до него, скръстила крака и заела умерено неприлична поза. Академикът обаче се държал привидно хладно. Взел листа и започнал да се взира внимателно – очевидно търсейки някакво елементарно клонче знание, за което да се хване и да издърпа студентката на брега и да я спаси от удавяне. Очевидно обаче не се получавало и той започнал да прави тъжни гримаси и въздъхнал тежко на два-три пъти. От една страна сърце не му давало да пише нещо различно от слаб 2.00, а от друга страна природата очевидно вече е написала отличен 6.00. Затова академик Христов решил да даде последен шанс на младото девойче:

Колежке, – казал той – я вземете и на този лист ми напишете основното тригонометрично уравнение!

Страх, срам и елементи на ужас обзели младото момиче. С треперещи ръце поела празния лист и плахо отворила капачката на химикалката си. Допряла върха на писеца ѝ до листа и погледнала тъжно в очите на преподавателя. От състрадание той леко разтворил устни и направил знак все едно иска да изсъска като змия – очевидно ѝ подсказвал, че „нещото“ започва с буквата „С“. Това озарило девойката, тя моментално си припомнила нещо от неясния си набор от знания и смело написала следното:

sin x + cos x = 1

Видимо доволен академик Христов тържествено възкликнал:

Браво колежке! Дайте си книжката!

Ухилената Ели подала студентската си книжка и въздъхнала с облекчение. Академик Христов започнал да пише името на предмета и оценка „среден (3)“. В този момент обаче силен порив от остатъчни знания нахлул в главата на студентката! Без дори да попита дали може – тя грабнала отново листа с формулата от академика, взела химикалката и добавила:

sin2x + cos2x = 1

Академик Христов повдигнал учудено веждите си, погледнал одобрително младата Ели и казал:

Еее колежке, чак пък такива подробности…

 



2 коментара


  1. mertol каза:

    Пробвам първо с 2 курсови работи – за да бъдат с равен брой точки иван и петър трябва да имат по едно първо и едно трето място, остава мария да има две втори тоест второто дава 11 точки, но това е повече от 1во+3то=9 – невъзможно.

    При 3 курсови работи трябва 40=3*(p+q+r), но 40 не се дели на 3, следователно няма ест. p+q+r решение на зад.

    При 4 курсови работи p+q+r=10, възможни p,q,r са:
    7,2,1
    6,3,1
    5,4,1
    5,3,2
    разглеждаме иван той има едно първо и 3 други места, очевидно от 3 те други няма друго първо място. От трите други неможе да има и второ защото тогава ще има p+q+r=10>9, остава и 3те да са 3ти места, това удовлетворява само 3ката 6,3,1. За петър остава да има 1 3то място и 3 2ри места, но това прави 10, следователно не са 4 к.р.

    При 5 курсови работи p+q+r=8, възможни p,q,r са:
    5,2,1
    4,3,1
    Иван има 1 първо и 4 други места, това удовлетворява само 3ката 5,2,1 с 5+1+1+1+1=9, за петър остава да има 1 3то място и 4 2ри т.е. 2+2+2+2+1=9, за мария остават 4 1ви места и 1 2ро т.е. 5+5+5+5+2=22.

    К.Раб:1,2,3,4,5
    Мария:2,1,1,1,1
    Иван: 1,3,3,3,3
    Петър:3,2,2,2,2
    На 2рата к.р. 2ри по успех е Петър.

    Очевидно не може да има повече от 5 к.р. защото 40 не се дели на 6 и 7, а при 8 вече немогат да се направят 3ки числа.

  2. Да, правилно е решението.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*