C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Максимална печалба от ГМО

Публикувано на 20 юли 2010 в раздел Математика.

Фирма със съмнителна почтеност произвежда зелени телета, розови телета и кръстоски между детелина и овца. За произвеждането на едно зелено теле са нужни 9 единици ДНК, за едно розово – по 2 единици ДНК и РНК, а за една кръстоска между детелина и овца – по 3 единици ДНК и РНК.

Фирмата разполага с 90 единици ДНК и 18 единици РНК. Едно зелено теле носи 5000 лв печалба, едно розово – 3000 лв, а една кръстоска – 4000 лв.

Съставете производствен план, при който фирмата реализира максимална печалба.

* Големи благодарности за тази задача на моя колега от УНСС – ас. Асен Велчев.

 



7 коментара


  1. Иван каза:

    Въпросът е защо въобще да се правят розови телета, при условие че кръстоските костват същите ресурси, а се продават по-скъпо?

  2. А, нищо не ми е попречило да допусна техническа грешка на най-възлово място :) Условието сега е поправено. Ще изтрия първия ти коментар с отговора, за да не подвеждаме другите потенциални читатели.

  3. Иван каза:

    Ахааа, така изглежда малко по-интересно :)

  4. Тези задачи наистина са интересни, освен това имат универсални методи за решение, освен това имат изключително голямо приложение в практиката. Много полезен предмет :)

  5. Lesna Rabota каза:

    Максимума е при 8 зелени и 9 розови телета -печалба 67000.
    Но извън математиката аз бих произвел 8 зелени/6 розови/2 кръстоски при печалба 66000 лева, но ще навляза на пазара с повече артикули, което ще намали риска като цяло при евентулен спад в търсенето на дадена стока.

  6. Браво. По симплекс метод ли я реши или по друг начин?

    П.С. Извън математическото решение е абсолютно логично :)

  7. Lesna Rabota каза:

    Доколкото имам спомени, начина по който я реших се наричаше симплекс метод – започва се с базово решение и се оптимизира в различни посоки.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*