C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Снимки сред природата

Публикувано на 17 юли 2011 в раздел Семейни.

Реших да „разтоваря“ фотоапарата си от десетки снимки от последните няколко седмици. Местата са различни – Витоша, Панчарево, Скравена, Бучин Проход, Стубел…

По повод последните две – наскоро дочух, че преди 1989г. България е имала специално перо в бюджета си от 20 000 долара (?) за внос на ларви на водни кончета от скандинавски държави (?). Именно по този начин сме решавали проблемите с комарите около реките и езерата в близост до градовете.

Днес всички знаем как се „борим“ с проблема – пръска се с препарати със съмнително уж „еко“ съдържание, напоследък поне с успех. Зарадвах се обаче, когато прочетох, че в България вече има резерват за водни кончета. Браво!

П.С. Знам, знам – снимката с колата няма общо с темата „природа“ :)

 



6 коментара


  1. Тони каза:

    Мда… готино си е в природата!
    А относно онова дребното с големите крила – миналата вечер както си бяхме седнали да вечеряме на масата на верандата едно ме хареса и кацна на мен, после се премести срещу мен на масата и седя там цяла вечер :)

  2. Ivan каза:

    Това за водните кончета е интересно :)

  3. Ivan – да, действително – те се хранят предимно с мухи и най-вече с комари. Лапват ги и бавничко ги храносмилат. Другият унищожител на комари са лястовичките – като „бойна единица“ са по-ефикасни, но за сметка на това са много по-малко като численост. Така, че на мен поне не ми е известен по-добър метод за справяне с комарите около блатистите региони. Тази година на село са се саморазвъдили водни кончета (като тези от снимките) и проблеми с комарите въобще нямах.

    Тони – имат малко страшен вид – като извънземни са :)

    П.С. А някой видя ли снимките с пчеличките? :)

  4. Риби в блатата и застоялите водоеми няма. И в замърсените с фекални води реки също. Каквито са доста, особено градските, в България.

  5. mertol каза:

    Мисля че рибите и водните костенурки също ядат ларвите на комарите, което според мен е за предпочитане защото ги елиминират преди да стигнат до въздуха и да почнат да хапят.

  6. ivan dimov каза:

    haide na razhodka

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*