C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Дарение за приюта в Богров

Публикувано на 03 януари 2011 в раздел Кучета.

Днес реших да даря колкото „излишни“ пари имах в PayPal за приюта за бездомни кучета в Богров. Организацията Animal Rescue Sofia e създадена през 2009г. по инициатива от форум в интернет и всичко в нея се организира почти изцяло от доброволци. От април 2010г. стопанисват общинския приют в Богров, където има приютени над 500 бездомни кучета. Правят се всички медицински лечения и се извършват кастрации. Кучетата се отглеждат хуманно по всички съвременни норми (а не както работят други частно-общински фирми, от чиито „услуги за данъкоплатеца“ съм бесен).

Скромното ми дарение от 40 евро отиде, за да може 30 български улични кученца да бъдат преместени в холандски приют, където шансовете им за реално осиновяване нарастват неимоверно. Моите парички в общи линии покриват транспортните разходи на едно кученце. Ще се радвам ако по този начин наистина съм направил живота му по-щастлив.

 



17 коментара


  1. Не съм си заплювал никое кученце – просто сметката е 1200 евро за 30 кученца или както написах горе по 40 евро на куче. Ако има още 29 души като мен работата е „в кърпа вързана“. Ако ли не – тези пари няма да потънат в бездната, а ще бъдат използвани я за храна, я за отопление. Дано се намерят още доброволци и дарители.

  2. lilia каза:

    Сега пък ново 20.Не съм искала да се отнасям така с животинките.Ако това едно , е моето любимо- тогава направо си го вземам, но трябва да се сменят условията по договора.Но ако е само опит да се прикачат всички, и накрая за моето да няма храна и да стои изритано в последна сметка си искам само него

  3. Lesna Rabota каза:

    Верно ли? Само 40 € /куче!?
    Може ли ако се намерят 400 000 € всичките бездомни 10 000 софийски кучета да ги транспортираме в Холандия и да си отдъхнем от ухапванията, фекалиите и всички други проблеми?
    Така ще се спести и от строеж на нов приют.
    Питам сериозно, за да говоря с г-жа кметицата.

  4. С фекалиите проблемът отдавна е решен, но нашите не желаят да приложат решението. Под „нашите“ имам предвид не България, а ЕС като цяло. На запад предпочитат да продават пликчета и ръкавици, после да усвояват пари за транспорт, а накрая да усвояват пари за изкувствено наторяване на парковете си. У нас предпочитат да не правят нищо.

    А решението както казах е намерено отдавна с безотпадна биотехнология. Нарича се „торен бръмбар“. В САЩ и Канада отдавна се прилага. Единственият разход за обществото е заплата на няколко биолози, които следят популациите.

    А за ухапванията – не живея в страх. Всъщност куче ме е хапало само когато съм го дразнил. И то сериозно. Но признавам, има хора и познавам даже, които са като магнит за ухапвания от улични кучета. Не съм видял нито един от тях да е останал инвалид, но да кажем, че си е страшно – скъсани дънки, разтуптяно сърце… Тежки вреди могат да нанасят само обучените домашни кучета, не училчните. Но това е друг въпрос.

    Естествено всичко се дължи на липса на каквото и да е образование за общуване с животни – тези хора са се затворили в бетоновите си кутийки и са се откъснали от биосредата още от най-ранните си години. И всъщност за тях НЕ уличните кучета са проблем, напротив – именно стерилната среда, в която се опитват да живеят е главния им проблем. Затова и болестите ще стават все повече и все по-страшни. Стерилната среда е основен проблем на съвременното общество. Затова в „белите“ държави силно се насърчава децата да отглеждат домашни животни – социалните програми за това са най-разнообразни. В циганските естествено не е така. И затова хората в тях се делят на „кучелюбци“ и „кучемразци“. И двете групи не желаят да има улични кучета, но вместо да решават проблема цивилизовано като хора – те се бият помежду си. Жалка картинка.

    А иначе ходи и говори с кметицата. Да, толкова е – 40 евро. И там хората с удоволствие помагат за намиране на дом на бездомни животни. А тук булгаристанците ги наричат „мастии“, ритат ги, гонят ги, убиват ги. Но той затова и булгаристанеца живее не по-добре от „помиарите“ – каквото повикало, такова се обадило. Не е възможно в държавата, в която всичко е зле, нещо да е перфектно и да процъфтява. Селяндурите просто няма да го изтърпят…

  5. Lesna Rabota каза:

    Добре подготвени аргументи на един закоравял кучкар (кучелюбител).
    Но САЩ и Европа живеят в такава „стерилна среда“ че няма и един пес по улиците им и на това няма да може да кажеш нищо. А ние, както казваш „булгаристанците“ вероятно не сме по-мъдри.
    Кметицата иска да постори приюти за 6000 песа и да прибере толкова, а останалите 4000 да се размножат и пак да станат 10000 по улиците и да иска да строи още приюти и т.н., може дори да измислиш една такава задача. А междувременно тия пробутват такива лафове, дай 80 лева за да „спасим“ един пес. Не си представям за тия пари как ще го пренесе дори до Карнобат, камо ли до Холандия. Лековерните хора дават пари, например за песа Мима, може би ще дадат и за лечение на ревматизъм на някой пес, може за хората да няма, ама кой мисли за хората.
    Песовете не внасят здравни осигуровки в бюджета.
    В „Булгаристан“ трябва да живеят песове – това е заложено в плана „Ран-Ът“. Няма дори нужда да отглеждаме деца, те като пораснат ще вземат зелена карта за САЩ, там където песовете ги тепат ако никой не ги потърси след 72 часа.

  6. Тук ме хвана – на мен определено в доста моменти ми е много повече жал за животните, отколкото за определени хора. Бих дал пари за куче, било то Мима или Шаро, но за някои хора – никога! Няма да конкретизирам.

    А за здравните – те са щастливци, че не плащат. Ние сме прецаканите. Здравната система (световно!) е обречена на фалит.

    П.С. В САЩ „песовете“ не ги тепат. Имат достатъчно пари да си ги гледат и защитават – така, както трябва да бъде. Откъде са дошли тези пари… виж това вече знаем, но засега нищо не можем да направим…

  7. Lesna Rabota каза:

    Исках да убедя аудиторията, че не трябва да се дават и 5 стотинки за кучета, защото те отиват при мошеници. Какво като се „спасят 30 песа“? Все едно вместо да се изкъпеш, да си почистиш 25 см2 от кожата. Или да се дадат веднъж и за последно 400 000 € и повече да няма пес по нашите земи или още по-добре, да караме по американски. За един едномилионен град има 1 приют за 200 песа. Трябва да се заловят софийските 10 000, и от 9800 се налага да се отървем. Може и за храна на лъва в зоопарка. Аз обичам животните, обичам и тигрите. Не е страшно, просто в менюто им 2-3 месеца ще присъства кучешко вместо телешко. Ще спасим доста теленца.

    А най-безотговорното и малоумно е да се подслоняват улични мастии по входовете и да се хранят. Целта каква е?

    Поводът и отговора:
    https://www.cphpvb.net/berry/6791-unexpected-guests/

  8. Не, аз не мога да бъда такъв човек, какъвто привидно си ти. Ако видя един паднал на улицата човек – ще отида да му помогна да се изправи на крака. Няма да кажа „хм, ми то тъй или иначе има стотици паднали – не мога да помогна на всичките!“.

    Колкото до подслона – аз ценя живота на всяко живо същество. Дори мравките – не ги тъпча без причина. Одобрявам убийството само с целите „храна“ и „самозащита“. В случая кучетата не са нито храна, нито опасност за мен. Следователно няма да ги убивам. А видя ли живо същество в беда – ще му помагам.

    Пример: ако видя буболечка вкъщи я хващам и я пускам през прозореца. Не я размазвам. Това е начин на живот или нещо подобно. Всеки преценява за себе си какъв иска да е. И не забравяй все пак, че „каквото повикало – такова се обадило“ и „всичко на този свят се връща“.

  9. Lesna Rabota каза:

    Ти обаче си интелигентен събеседник, с който дори е донякъде приятно да се спори, макар да сме на диаметрално противоположни мнения по кучешкия въпрос.
    В последния пост обаче ти се опитваш да обобщаваш стигайки до „всяко живо същество“. Аз обаче, който също не размазва буболечки, искам да се концентрираме върху проблема „кучетата в София“ и да убедя четящите, че единственото правилно решение е избиване на 99% и 1% в приют. Целта може да се опише и като „храна“ за лъвовете, и като „самозащита“, защото ще бъдат потенциално спасени поне 100 души от ухапвания годишно. Не говоря само за уплаха или скъсани панталони. Същевременно съм за това да не се закачат софийските котки.
    А за да убедя и кучкарите в тезата си, понякога си мечтая да се оградят няколко квартала с ограда, в които да живеят само те с песовете си и там да им натресем всички улични. Каква идилия би било там във всеки вход да има 20 апартамента с 25 песа + 10 пред входа, а при нас нула+нула. Абсолютно съм сигурен, че и те ще вразумят. А пък ако това би било възможно, аз ще държа да не се намаляват псетата, нали тъй и тъй не са при мен.
    То май нещо такова се получава и из европейските глави, които си живеят без да са виждали глутница от десетилетия.

  10. За да намалиш раните със сто по-малко годишно ще убиеш десет хиляди животни?!? А последиците за биологичната среда някой мисли ли ги? Изобщо имаш ли някаква бегла представа до какво ще доведе такава безумна постъпка?

    Има всякакви програми за справяне с проблема „улични кучета“, голяма част от които включват и евтаназия. Очевидно ти не си запознат дори с тях. Говориш за нещо като геноцид. За щастие нито един подобен човек не се е докопал до ръководен пост в тази държава. За мен „спорът“ свърши. За да има спор трябва да има реални аргументи. Твоите са подобни на „понеже колата не пали, ще я ремонтираме като я залеем с бензин и я запалим“. Съжалявам, но с подобни изказвания не можеш да убедиш никого. Поне не и разумен човек. Тези думи могат да минат на селския площад. В града по-трудно. А тук – хич.

  11. Mr. IP каза:

    Прочетох доста коментари. Напълно съм съгласен с Филип Петров. Мисля , че всички тези въпроси за справяне с един или с друг проблем стоят на много по-високо ниво от това на едно дете (Но имайте предвид , че и много често се срещат възрастни хора с детски разбирания за живота!). За това ми се струва, че този потребител: „Lesna Rabota“ първо трябва да порасне след това да изразява мнението си тук. Не го казвам с цел да обидя някого ,но тези приказки стават само за училището ти да ги разказваш на по малките си съученици. И също така напълно правилно; Добре че са по малко хората с това мислене в България иначе щеше да сме и на още по скъсана черга.

    А също млади момко, щом толкова обвиняваш бездомните животни замисли се от каде са дошли те ? И защо един алкохолозависим уж човек по форма взима кучета отглежда ги и ги изхвърля на улуцата ? Защо не накажем първо него ? :)

    Сега някой твой съмишленик ще каже: „Ами хайде тогава да вземем и всички клошари и цигани и просяци и да ги убием и тях ,а 1% да ги вкараме в ((подземната шахта от където минават топлите тръби за парното)) в приют „;

    Замисли се добре ! Защото когато човек вижда само 1 крачка пред носа си и 2 живота да изживее пак няма да му са достатъчно за да му влезне нещо в главата;).

    Само да не забравя. Lesna Rabota не си прави труда да ми отговаряш защото не ме интересува мнението ти. Благодаря предварително!

    P.S Благодаря на администратора за тази разнообразната и ценна информация в този сайт!

  12. Lesna Rabota каза:

    Слушам само „бля-бля-бля, убиеш, биологична среда, геноцид“. Нито дума за брой песове в Париж, Ню Йорк, Прага, Берлин, където в биологичната им среда няма глутници, зоопарк с лъвове, ядем пържоли.
    Смешен ми е юзера MrIP, който не е решил една задача тук, явно влиза за да чете новините за това кой е нахранил псе във входа си.
    Искрени пожелания всеки месец да ви хапе куче, всеки ден и всяка нощ да ви лае, докато ви дойде акъла. След това да ви се размине.

  13. Lesna Rabota – последният ти коментар е груб и грозен, заядлив с друг потребител, отново с нула аргументи. На първите две изречения отдавна е отговорено. Понеже не си предупреждаван преди го оставям. Други подобни повече няма да излезнат на „бял свят“.

  14. Mr. IP каза:

    Моляте спри да пишеш глупости господинчо – Lesna Rabota;

    Също така не е лоша идея да се съобразяваш малко с пожеланията си :). Защото нали знаеш , че който гроб копае сам пада в него.

    Не те познавам но ми се струва , че нищо не вършиш освен да се оплакваш. Ако искаш да направиш нещо добро можеш да започнеш като вземеш да научиш хлапетата от квартала ти да не хвърлят буклуци където им скимне , същото важи за родителите им и за тези които си изхвърлят кошчетата за буклук директно през прозорците, примерно.

    Недей да риташ контейнерите за буклук или пък да трошиш пейките по парковете. Ти може и да не си такъв , ако е така научи тези който видиш да го правят.

    Ако започнеш с това би направил много голяма добрина ! :)
    И съм сигурен , че няма да остане незабелязано и невъзнаградено!

  15. Mr. IP – също имаш официално предупреждение. С този коментар не каза нищо смислено, а само и единствено се заяждаш с друг потребител!

  16. Lesna Rabota – нямаш ни най-малка представа от понятията „Добро“ и „Лошо“. Изглежда философия не си учил никога?

    За добър старт само ще ти кажа – това, което ти мислиш за „добро“ може да не е такова за други. От там нататък започват „размисли и страсти“. Повече коментари в тази тема няма да има. Заключвам я. Ако някой (друг) иска да коментира – има e-mail в „за контакти“.

  17. Lesna Rabota каза:

    Този Mr. IP само не спомена (или пожела), че ако тръгна да „правя нещо добро“ като „науча“ хората да спазват някакъв ред, да науча и:
    1. Кучкарите да си водят песовете на каишка до себе си, а да не заемат цялата ширина на тротоара и алеята.
    2. Живущите в кооперации да не оставят кашони край блока, където да се събират и множат глутници.
    3. Свикналите на хвърлат трохите от масата си на кокошките на село, да не пренасят този навик в града като хранят гълъбите.
    4. Пушачите да не хвърлят фасовете си на земята. Ако пушат на балконите си, да не тръскат през балкона по главите на преминаващите.
    5. Кучкарите да си събират фекалиите на любимците си в пличке.
    6. Имащите в повече кутренца да не ги отглеждат само няколко месеца и после да ги качат на москвича и да ги направят столичани (като ги оставят в края на София), а да си ги държат на село или да ги заколят (като агънце по Великден, не ми разправяйте, че е нещо необичайно или жестоко) и да си нахранят прасетата с тях.
    Тогава вече едно „хлапе“ като види, че големите пазят, ще разбере от забележка.