C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* По-тежката вода

Публикувано на 05 април 2011 в раздел Физика.

Има ли разлика в тежестта между студентата и топлата вода? Ако да, то коя е по-тежка и защо?

 12 коментара


 1. Не съм съгласен, че тежестта зависи от плътността.

  Според мен топлата вода тежи повече от студената. Според формулата E=mc^2 при топлата вода имаме повече енергия. Тъй като скоростта на светлината е константа, то масата трябва да се е увеличила.

 2. mertol каза:

  Плътността на водата е най-висока при 4градуса значи тогава е най-тежка, ако е по-топла или по-студена е по-лека.

 3. mertol каза:

  Е масата се е увеличила, но обема се е увеличил още повече. От заданието не става ясно какво се разбира под по-тежка.

 4. mertol каза:

  По тази логика ще изкараш че парата е по-тежка от водата, а тя се издига от само себе си.

 5. mertol каза:

  Друго следствие от теорията е че движещата се вода е по-тежка :).

 6. Божо каза:

  m=E/c^2

  Δm~0
  ;)

 7. Ivan каза:

  Ако обема е фиксиран, мисля че въпроса се свежда до този: „Имаме тенджера с 1 кг вода при температура 2 градуса, колко ще тежи този килограм при температура 50 градуса“ ;-)

  Ако става въпрос за някаква система, в която има вода с различни температури (примерно инсталация за парно), там по-топлата вода се движи нагоре, защото е с по-малка плътност. Плътност != тежест (също тежест != тегло, ама това е друг въпрос :)

 8. Взимате една тенждера под налягане и я пълните със студена вода. После загрявате водата, като тенджерата е затворена хубаво така, че няма да има изпарение в атмосферата. Ако претеглите тенджерата на фина електронна везна преди и след загряването, ще има ли разлика в отчетеното тегло?

 9. Тъй де, везната да речем, че е свръх точна. Естествено, че трябва да се абстрахираме от проблемите на реалния свят.

 10. mertol каза:

  Много фина трябва да е везната защото енергията вложена за загряване е нищожна в сравнение с ядрената например. Или енергията която би се отделила при анихилация на тенджерата.

 11. Божо каза:

  Е, при свръх-точна везна, топлата вода трябва да е по-тежка.

 12. Валентин Гелински каза:

  Това важи, ако тенджерата е поставена във вакуум. Иначе масата ще се увеличи, но теглото евентуално ще се намали. Защото по дефиниция теглото е вертикалната сила с която тялото действа на опората на която седи. И тъй като водата ще се разшири, тя ще измести повече въздух, архимедовата сила ще увеличи и теглото ще се стреми да намелее.

  И всичко това е само ако разглеждаме водата като материална точка. Защото с отдалечаване от центъра на земята, гравитационното привличане намалява, т.е. теглото на телата също. А с нагряването (респективно с разширението) част от водата се отдалечава от центъра на земята. Каква част и с колко – това зависи от формата на съда.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*