C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Да пием бира в зелени или в кафяви бутилки?

Публикувано на 24 януари 2021 в раздел Физика.

Вечната битка на бираджиите е кафява срещу зелена бутилка!

Зад тази битка обаче стои науката, която е безкомпромисна. Първоначално всички бирени бутилки са били прозрачни. Това обаче пораждало неприятен проблем – въпреки всички консерванти, бирата след определено време започвала да мирише много лошо. С течение на времето установили и причината – слънчевата светлина!

Ултравиолетовата светлина разбива алфа аминокиселините, които от своя страна правят реакция със сярата, която е налична в бирата. Образува се химикал, който е почти идентичен с течността, която отделят… скунксовете. Затова и бирата смърди ужасно ако се остави дълго време на слънчева светлина, дори да не е отворена.

Решението разбира се е да се блокира ултравиолетовата светлина. Това се получава най-ефективно с добре познатото кафяво стъкло. Проблемът бил решен. Понеже това стъкло навремето е било значително по-скъпо от прозрачното, него го ползвали само престижните марки бира. Обикновените евтини бири се продавали в прозрачни бутилки.

Дошла обаче Втората Световна Война. Тогава производителите на стъкло били притиснати от военната индустрия и не можели да отговорят на цивилните нужди за кафяво стъкло. Така набързо производителите на престижни бири се принудили да сменят бутилките си. Те обаче не желаели да използват прозрачно стъкло – това щяло да ги принизи до визията на евтина бира. Затова избрали – познахте – зелената бутилка.

Истината е, че зелената бутилка предпазва изключително слабо от УВ лъчите, т.е. не върши полезна работа. Маркетинговата стратегия обаче се е наложила и много от бирите вече се предлагали прекалено дълго време в зелена бутилка, че да бъде изгодно да бъдат отново сменяни (това повлича харчене на средства за реклама).

Значи ли това, че трябва да пием бира само от кафяви бутилки, защото зелените са лоши?

Не. В днешно време технологията за производство на стъкла се е подобрила значително и вече всякакви стъкла могат сравнително лесно да получат допълнителни УВ филтри. Такива имат и зелените бутилки. Тоест независимо дали бутилката е зелена или кафява, може да я считате за защитена от вредната за бирата светлина. Наздраве!

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*