C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Оптимизиране на Windows 7 за AMD FX

Публикувано на 21 ноември 2013 в раздел Общи работи.

Откакто имам новия компютър ми направи впечатление, че четири от ядрата на процесора стоят постоянно в idle режим. Включваха се да работят чак, когато има наистина голям товар – обработка на снимки, видео, пускане на по-тежка игра и т.н. Иначе при нормална работа си беше „нормално“ да виждам четири от ядрата да се товарят, докато другите четири да са на 0%. Първоначално отдадох това на някакъв хипотетичен power-saving. После обаче забелязах, че при Windows 8.1 (нещо, което набързо премахнах от своя компютър) този „проблем“ го няма. И естествено се зачетох за статии по въпроса – защо процесора се товари различно при Windows 7 и 8.1?

Оказва се, че Windows 7 стандартно не е оптимизиран за модулните ядра на новата архитектура на AMD, при която ядрата по двойки използват споделени ресурси. Най-простото обяснение е, че задачите се задават на двете ядра като все едно са само едно. Тоест Windows започва да дава задачите към първото ядро и чак когато то се натовари на 100% допълнителния товар се разпределя към второто. Обновяването KB2645594 поправя този проблем. Чрез него модулите на AMD се приемат като нещо подобно на HyperThreading технологията на Intel. След инсталиране на това обновяване веднага се вижда, че ядрата се товарят равномерно, независимо дали има голям товар (100% CPU) или малък (20% и надолу):

task-manager

Естествено при Windows нищо не се оправя веднъж и завинаги. След това обновяване (за което задължително трябва да рестартирате компютъра), се оказва, че „CPU power policies“ не са оптимизирани за новата среда. Затова от Microsoft са пуснали второ обновяване – KB2646060. С него (казват) всички проблеми са оправени.

Интересното за всички потребители с нови AMD процесори е, че въпросните две обновявания НЕ са налични през Windows Update!!! Тоест ако не го знаете, в по-голямата част от времето (браузване в интернет, разглеждане на снимки, дори при гледане на видео – все леки операции) вие сте ползвали 4 ядрен, а не 8 ядрен процесор. Не, че разликата в производителността е голяма – оценява се по benchmarks на 2-3% – но все пак… пари сме давали за тези ядра, по-добре да се ползват :)

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*