C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Microsoft Security Essentials на Windows XP x64

Публикувано на 17 октомври 2013 в раздел Общи работи.

Домашният ми компютър е старичък, но пък продължава да ми върши чудесна работа. Още когато го купувах, 64-битовите операционни системи бяха все още непознати (и хората усилено говореха, че е безсмислено). Моят компютър си дойде с Windows XP x64 и до ден днешен си стоя на нея (междинно правих disk clone, за да премина на SSD диск и да си спестя ъпгрейда).

Едно от големите прецаквания за това да си с Windows XP x64 е липсата на поддръжка от много продукти на Microsoft. Например Office 2010 не можело (той пък защо ми е не питайте – просто имам лиценз и реших: защо да не го ползвам?). Е не може, не може – колко да не може: просто инсталираш 32 битовата му версия ръчно (не през setup, защото той си избира 64 битовата и казва, че не може). Проблемите с драйверите също бяха един куп, но постепенно се изчистиха. Сега пък новите версии на Internet Explorer не можело – голяма работа, аз и без това не го ползвам. И нови версии на DirectX също – добре, че не играя игри различни от Mame, Heroes 3 и разни флашки по сайтове. Ама това все пак си е „ъпгрейд рекет“ отвсякъде! Но аз се заинатих като магаре вместо да ме накарат на ъпгрейдвам! Няма пък!

Последното което видях днес е, че антивирусната програма на Microsoft – Security Essentials – също не се поддържала на XP x64. Можело на 32 битовата, но не можело на 64 битовата XP. Този път ме амбицираха, не че ми трябваше точно тази програма!

При опит за инсталиране нормално излиза това:

mse-cant-install

Първото нещо, което ни трябва е да разархивираме инсталационния файл MSEInstall.exe. Използвах Winrar за това – може и кое да е друго. Преглеждайки директориите видях, че самата инсталация е в директория amd64, чието съдържание е следното:

mse-files

Ако стартирате setup.exe в тази директория, стигате до екрана от по-горе. И сега следва интересното – просто преименувайте setup.exe на setup2.exe (или каквото и да е различно от setup.exe):

rename-setup

След това стартирайте файла. Microsoft Security Essentials този път няма да се възпротиви. Ще си го инсталирате безпроблемно:

mse-on-xp-x64

Сега остава да познаете – как разбрах, че така ще стане?

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*