C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Най-готините логически и приключенски игри

Публикувано на 17 февруари 2013 в раздел Общи работи.

Винаги съм предпочитал походовите игри и тези, в които се изисква мислене, а не рефлекс. Обаче не са много точно този тип игри, които наистина са ме „грабвали“ и съм ги запомнил и до днес.

9. Indiana Jones and the Fate of Atlantis

Това определено е първата приключенска игра (quest), която съм играл. Честно казано това е и единствената, която не съм „превъртал“. Изключително дълга беше, а и никак не беше лесна. Управлението от друга страна поне за мен беше леко отблъскващо. В момента, в който усетих, че просто обикалям и се пробвам да натисна всичко възможно с всяко възможно действие, започнах да се питам „защо въобще го играя това“. И спрях. Но играта си остава „супер класика“ и си заслужава.

Този вид геймплей ме спря да играя някои от „класиките“ като например първите Leisure Suit Larry и Monkey Island 1 и 2. Може би пък е било за добро. Факт е, че като виждах онзи интерфейс просто си казвах „уфф… това ще е пак часове зацикляне“ и не ги играех. Явно все още не съм бил достатъчно голям фен на куест игрите.

8. Maniac Mansion

Въпреки това, което казах за Indiana Jones, една значително по-стара игра наистина ме впечатли – Maniac Mansion. Цялото действие се развиваше в една къща. Героят беше тийнейджър, който трябва да спаси приятелката си от лудия учен.

Изобщо филмите на ужасите с елементи на комедия тогава явно са били много популярни. Затова и тази игра ми хареса много.

7. Grim Fandango

Това беше опитът на Lucas Arts да направят „триизмерен куест“. Очакванията след „The Curse of Monkey Island“ (за което ще пиша по-надолу) бяха огромни и честно казано нямаше начин да издадат каквото и да е, което да ги задоволи. Въпреки това Lucas Arts почти успяха. Grim Fandango беше невероятен успех!

6. Tomb Raider II

Tomb Raider беше революционна игра, която обединяваше 3D екшън с логически задачи. Освен това екшън елемента не беше „тичай и стреляй“, а самия той сам по себе си имаше елементи на стратегия. Играл съм няколко части, но определено втората си остава най-добра. Графиката беше впечатляваща за времето си. Управлението на Лара Крофт също.

5. Leisure Suit Larry: Love for Sail!

Изключително забавна игра, в която много популярния от предишните версии Лари е пътешественик с голям кораб. Играта залага предимно на хумора и пародията, а „логическите игри“ понякога са доста нелогични. Добавената (анимационна) еротика естествено подсилва интереса на децата :)

4. Phantasmagoria 2

Първата част не бях играл никога, но втората определено беше уникална (може би и до днес). Фантасмагория е смесица между филм (на ужасите) и игра. Атмосферата е просто уникална – препоръчвам да се играе късно вечер и през нощта.

3. The Lost Vikings 2: Norse by Norsewest

Смесица между arcade и quest, „Изгубените Викинги“ (при това всичките ѝ части) ще остане в историята като една от най-уникалните игри. Управлявате три различни героя, всеки със свои уникални способности, и всяко ниво може да се мине чрез точна комбинация от действия на всеки един от тримата.

2. The Curse of Monkey Island

Страхотна анимация, много хумор, прекрасни загадки. Дълго се колебах дали да не сложа „Проклятието на острова на маймуните“ като №1. Някои от загадките ги помня (като поредица от действия) наизуст.

1. Sanitarium

Моят избор за абсолютна приключенска и логическа игра №1. Атмосферата е просто уникална, историята – зловеща, загадките – не толкова трудни, че да ви отегчат и откажат.

 



4 коментара


  1. JvruceR каза:

    Broken Sword беше добра също :)

  2. Сетих се и за „Crusader: No Regret“. Тя имаше елементи на quest, но беше повече екшън. Страхотна игра беше.

  3. Cliff_Burton каза:

    Симпатична подборка, определено ще пробвам 2-3 заглавия. Виждам, че ни си голям фен на Сиера (за мен те са номер едно в бранша), затова ще спомена Gabriel Knight 1 и 2. За мен те си остават най-добрите куестове, правени някога :)

  4. Yanko каза:

    Много се извинявам, но си забравил едно от най-великите заглавия: продължението на маниака – The day of the tentacle. Това определено е от най-класическите. А за най-идиотски насочено приключение: Goblins 3 :)

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*