C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Не ми върви с филмите

Публикувано на 16 януари 2010 в раздел Общи работи.

След като в последните седмици изгледах феноменалния сериал „Майстора и Маргарита„, а по-късно и великолепната екранизация в четири части на „Война и мир“, то в последните няколко дни не ми върви. Даже хич не ми върви.

Първо се опитах да гледам „Аватар“. Мой приятел ми каза, че на 3D кино било нещо велико и невиждано досега. Може, но не и вкъщи на нормален телевизор. Признавам – екшъна и ефектите са на ниво. Нищо друго обаче. Как за толкова милиони долари не успяха поне и малко мисъл да вкарат? Лошите хора и нещастните извънземни в комбинация с героя, който сменя своя мироглед и преминава в защита на по-слабите. Дотук добре, но никой не ми обясни „защо лошите са лоши“. Не го догледах – спрях го малко преди края. Честно – въобще не ме интересуваше „хепиенда“. Може би не бях в настроение. Тези истории, които се опитват да ми покажат колко лош е расизма и как трябва винаги да сме добри с по-слабите ги приемам, но само ако имат някаква солидна логическа обосновка. А този филм нямаше никаква!

После попаднах на един филм, правен от фенове на „Властелина на пръстените“. Бил направен с некомерсиална цел и с много нисък бюджет. Разбирам да няма бюджет и да няма специални ефекти. Съвсем друго обаче е да няма никакъв вкус. Да, точното определение беше „безвкусен“. Играта на актьорите можеше да се прежали при положение, че са играли без пари, но историята просто не я биваше. Динамиката беше зле. Нямаше никаква атмносфера, каквато се очаква от приключенски сюжет с орки, елфи и други създания. Изгледах 3/4 от филма и не издържах. Не си спомням и не искам да си спомням името му.

Днес дълго време избирах какво да гледам. Не ми е до екшъни и кланета. Може би заради последните две бози. Реших да сменя темата и избрах жанр „драма“. Имаше един филм, който беше прехвален по оценките си в тракера – 4.1 от 5, което обикновено е много добре. Филма се казва „Психиатър“. Загледахме го с приятелката… и гледахме… и нищо не се случваше… и пак гледахме… Абсолютна, ама направо тотална скука! Насила изчаках нещо да се завърже. Не стана. Показваха някакви напълно изкувствени и пластмасови съдби на различни хора. От една страна на известни и префърцунени богаташи с тежки (но очевидно нереални) ментални проблеми, а от друга на едно черно момиченце, на което така и не разбрах какъв му е проблема (майка му е починала, но не и друго). Отново към 3/4 от филма не издържах и го спрях.

Дали е лош късмет при избора на филми или просто съм си вдигнал критерия? Дали е временна липса на настроение или филмите просто са слаби? Ако някой е доглеждал въпросните филми и се оказва, че съм изпуснал нещо важно, то моля нека го сподели :)

 



2 коментара


  1. Kapi каза:

    zdravei, Filip!
    s gledaneto na edin hubav i smislen film horata ne si vdigat kriteriite osven te samite da go iskat i s osmislianeto na filma da stigat do ideite mu…
    ina4e stiahme v BG da sme s mnogo vdignati kriterii, koito ne sme.
    prosto za napravata na nesto stoinostno triabva vreme, a v napravata na film triabva mnogo vreme…
    moje6 da premine6 kam hubava kniga dori na drug ezik, tai kato u nas se pe4atat pove4eto sapun4eta.
    pozdravlenia za saita, i se izviniavam 4e pi6a na latiniza!
    Kapi.

  2. С книгите положението е ясно, но заради пустото му „динамично ежедневие“ ни остава все по-малко време за тях…

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*