C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Massee Micom 2009 – Свети Наум

Публикувано на 21 септември 2009 в раздел Общи работи.

Манастирът „Свети Наум“ и черквата „Света Петка“ са може би най-известните туристически дестинации в Охрид. Националният парк започва с дълга търговска алея със сувенири и заведения за бързо хранене. Още в самото начало обаче прави впечатление изключителната чистота не само на водата, но и на крайбрежието. Буквално на няколкостотин метра от брега на езерото извира и една река, която се влива директно в него. Плуват много риби и гледката е забележителна.

Преди сградите на манастира има един нов паметник на Св. Наум. Направен е изцяло от дърво, като това трябва да се разбира буквално – паметника е издялан директно върху живо дърво и така паметникът е „вкоренен“ в земята. Страхотно произведение на изкувството!

Черквата на Св. Наум не е в оригиналния си вид. Била е разрушавана и реставрирана. Големите сгради около нея (едната хотел, а другата манастир) са строени в последствие през 19 век. В самата черква не е позволено да се снима, но тя е разделена на три части – стара (с елементи от оригиналната), зала в която е гробът на Св. Наум и предверие. Има поверие, че истински вярващите, които долепят ухото си до гроба могат да чуят все още туптящото сърце на Св. Наум. Аз за съжаление не успях.

Черквата Св. Петка не е нещо забележително. Зад нея обаче има изворче, за което има поверие, че водата лекува очни болести. Важно е обаче да се знае предварително, че водата от този извор не е за пиене, а само за миене. Написано си е изрично на табелка, но хората въпреки това си точеха в бутилчици за минерална вода. Е, аз не пробвах, но още предварително съм чувал, че предизвиква стомашни разтройства :)

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*