C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Medconf 2009 – град Пловдив

Публикувано на 26 април 2009 в раздел Общи работи.

След края на изнасянето на докладите в конференцията с Александър решихме да се разходим да разгледаме Пловдив. Той работи в Зеебургер и решихме да минем да вземем няколко негови колеги за разходката. Офиса на фирмата беше в нова, много модерна сграда. Вътре всичко е ново и изключително добре подредено. Не се бавихме, а направо взехме момчетата (беше края на работния ден) и тръгнахме. В Зеебургер снимах само табелката на вратата.

По мое настояване исках да разгледаме „Старият Град“. От тук нататък мисля, че думите ми ще бъдат напълно излишни. Предлагам ви направо цялата галерия:

Последните няколко снимки са от центъра на града. Не знам вие какви изводи си правите, но моите са следните:

– Невероятно чист град;
– Разумно пазене и поддържане на старите сгради;
– Модерна нова архитектура, която не си противоречи със стила на старите сгради;
– Липса на дупки по улиците;
– Невероятно приветливи и дружелюбни хора;
– Зеленина и чист въздух – в Пловдив просто се диша леко!

Ако до няколко години не емигрирам в Европа, то най-вероятно ще го направя в град Пловдив. Не очаквах да остана с толкова добро впечатление от голям град в България…

Историята продължава с Medconf 2009 – гребната база на град Пловдив

 



11 коментара


  1. Така е, Пловдив е страхотен град! Той винаги е в сянка, заради София и това явно помага, защото всички са се втурнали към столицата, а ние тук в Пловдив си живеем без дупки, без боклук, с по-малко задръствания… В първите си дни в Пловдив и аз бях очарован, най-вече от хората между другото. Честно, не бях виждал толкова културни и отзивчиви хора. Особено ме изуми това, как чакат по дълги опашки и отстъпват мястото си на хора с проблеми – това в София няма как да се случи. Но както и да е! По-добре да не разкриваме много-много тайната, че да не вземе половин София да се изсипе насам :D

  2. Когато търсихме Новотел Пловдив един човек се качи направо в колата с нас и ни показа пътя до него. Направо не можех да повярвам.

  3. Emi Dimova каза:

    Plovdiv e nai-krasiviqt grad v stranata ni!Grad s izla4vane i dobri xora!Snimkite pokazvat negovata nepovtorima atmosfera!Bravo Filipe!

  4. FRIZZY каза:

    Mili hora,
    pozdrawyaam wi za hubawiya grad, chistotata i reda! Samo ne mojah da razbera, zashto kato doidete w Sofia zabrawyate za wsichko towa,a ne badete takiwa i kam nashiya grad!
    Tuka i mrasno i i gadno! – ami ne beshe taka predi da doidete!

  5. FRIZZY – Намекът ти е много неприятен. Не е виновен броят на хората – Берлин има в пъти повече жители от София, а не е толкова зле, нали? Тези хора, които ти доста грозно наричаш „са дошли“ все едно са някакви пришълци от друга планета, носят пари на този град, а очевидно не се усвояват правилно. Това обаче е съвсем отделна тема. Моля не облъчвайте статията повече с негативни коментари.

  6. Selena каза:

    Мисля, че е е доста прехвалено това мнение за Пловдив. Аз лично живея в него и не мога да кажа, че навсякъде съм свидетел на тези чудеса, които говорите. Това, което един човек, неживеещ в дадения град вижда е добрата страна, но има и много лоши такива. Но пък иначе не бих живяла в София, освен ако много не ми се налагаше:))

  7. mainata каза:

    ДА бе и тука се строй, и тука дойдоха доста селяци и е кочина (казана пред мен винаги е прелял около него с боклук).Улиците са тесни и не може да се разминат 2 коли при спряни други до тротоара.Има и разпри за свободни места за паркиране (някой паркират на тротоара или до, или пред въпросния казан.Но още има свободно стоящи апартаменти, обаче: НЕ ИДВАЙТЕ ПОВЕЧЕ ще сбъркате.ПОздрави от Кичука бе майна.

  8. Светльо Антонов каза:

    Филип, сори за коментара, който ще напиша, може да го изтриеш при преглеждането, ако сметнеш че не е подходящ.
    Аз съм пришълец в София от Плевен. Дойдох да уча, и останах да работя, защото заплатите са по-добри.
    Бил съм и в Пловдив, и във Варна, Шумен и т.н.
    Не мисля, че Пловдив е чак толкова чист, но пък и напоследък като си ходя на Плевен оставам с впечатление, че или града е станал много по-чист или моите представи за чистота са се занижили.
    Мнението ми за София е, че е един изключително мръсен и неуреден град, но не мисля че за това са виновни пришълците.
    Вярно е, че пренаселеността допринася за задръстванията, и е вярно че има много „селяни“, тоест простаци, които идват от „провинцията“.
    Но това е само малка част от истинския проблем.
    Има много повече кореняк софиянци, които се държат като селяни – просташки, грубо, озлобено, без да се интересуват от никой друг – отколкото хора от провинцията. Освен това задръстванията са дотолкова породени от пренаселеността, колкото и от липсата на адекватен инфраструктурен план, на елементарен ремонт и поддръжка на пътищата, да не говорим за разширение и прокарване на нови.
    Освен това голяма част от хората, които остават в София са бивши студенти – млади, образовани, интелигентни, допринасящи за икономическото развитие на града.
    Аз живея в Младост, и там ми прави впечатление доброто поддържане на междублоковите пространства – квартала е хубав (за София), с малки градинки, в които бабките от блоковете отглеждат цветя – усещането е приятно.
    За сметка на това центъра, други квартали и особено Студентски град вече започват да приличат на бунище.
    И за това не са виновни студентите, а безхаберността и корупцията в управлението на Студентски столове, Студентска община, университетите в известна степен, безразборното строителство на заведения, казина и т.н. „Българският Лас Вегас“ както се беше изразил Боян Биолчев, поредната политическа драма с боклука, поради която кофите на ДИТЦ бълваха боклуци по тротоара няколко седмици… и ред други причини.
    Нито един от тези фактори не е причинен от пришълците от други градове.
    Един шофьор на маршрутка ми обясняваше, че в София нямало бездомни кучета, докато селяните не се били пренесли тук и си пуснали селските кучета на улицата.
    Аз му отговорих, че явно са ги пуснали всичките, веднъж и завинаги, тъй като аз толкова безпризорни кучета никъде в България не съм виждал, да не говорим че в повечето провинциални градове почти ги няма.
    Аз лично винаги си изхвърлям боклуците на определените за това места, и правя целия ред други неща които прави един нормален, цивилизован човек. Затова път имам познати софиянци, които си изхвърлят хартийката от хамбургер директно на улицата, и след това се чудят защо тоалетната в заведението е толкова мръсна…
    Това е градът, в който за първи път видях човек да ходи с отворена бутилка от бира в задния джоб… (20-25 годишен)
    Не искам да обиждам никой на софиянци и провинциалисти, това деление ми го налагат други хора. Аз съм човек, който много мрази да мрази, и затова много се паля от хора които мразят било то цигани, селяни, каквито и да е хора.
    Всеки човек е различен, всеки сам отговаря за себе си, и нека тези които се мислят за толкова по-добри от другите, първо покажат със собствения си пример и държание какво трябва да се прави, и след това да съдят другите, кой какъв е.
    На тези които ще ме пратят там откъдето съм дошъл, щом като не ми харесва тук, ще кажа, че аз съм българин, както и всеки друг българин, и следователно се считам свободен да живея където искам в България, и това не ме лишава от правото да мърморя, и да изисквам елементарни условия за живот. По същия начин съм вече и Европеец и имам правото да живея където си искам в Европа.
    Хора които не са надраснали още родово-племенните си инстинкти на препикаване на територия, трябва да осъзнаят че развитието (икономическо, технологично и т.н.) се постига чрез обединяване, а не разделение – особено изкуствено наложени разделения на бели, черни, сини, червени, оттук, оттам…
    Пак се извинявам за лиричното отклконение :)

  9. Светльо – никога не съм казал нищо лошо срещу т.нар. „пришълци“. Да погледнем елементарно на проблема: в София има повече хора => има повече приходи (да не говорим, че разликата в данъците между София и Пловдив е огромна). Аз съм недоволен, че очевидно парите не се оползотворяват както трябва. В статията показвам, че в Пловдив се изразходват много по-качествено… А за това дали Пловдив е най-хубавият град в България или не е съвсем друга тема. Призовавам всеки да напише по една подобна статия за града, който смята за най-красив!

  10. mainata каза:

    Всички тези снимки са от представителната част на града (Центъра,Старият град), но това не е само Пловдив.Проблема е пренаселването,но и то тече тука също(пловдичани бягат към София и чужбина, а тука идват хора от по-малките околни градове и села).Това може да се види от прекаленото застрояване,тесните улици,препълнените с хора паркове,липсата на ясли (поне е така в моя квартал).А относно ниските данъци и доброто управление на града (съпостави заплатите,наличието на работа в София и Пловдив.И от 2рия по големина и икономически критерии град сега той се нарежда след Варна).Тъй че авторе,от далеч се вижда че не си от тука и те тресе някаква романтика към града ни.Но няма лошо София е по-пренаселена и следователно е по-зле от Пловдив.

  11. ПЕТКОВ каза:

    Аз съм от Монтана и моето мнение е че, Пловдив е най-добрия град за живеене ,за мен Варна е много по-назад във всяко отношение от Пловдив. София обаче е града с най-добри възможности за работа , но е и за живот.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*