C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Семинар на Mozilla

Публикувано на 15 април 2009 в раздел Общи работи.

На 13.04.2009г. вечерта бях във френския център на СУ на семинар под наслов „I support the open web“. Беше воден от трима гости от Франция – активни „contributors“ за Mozilla Foundation.

Първото нещо, което искам да отбележа е прекрасната материална база във френския център. Всичко беше изключително добре подредено и ново. Малката компютърна зала наистина имаше духа на една модерна зала за обучение. Като прибавите към това и фона на величествената сграда на ректората на Софийски Университет, хората наистина имат чувство на респект към институцията.

Семинарът закъсня подобавящо. Отначало се притесних дали въобще ще се състои, понеже имаше изключително малко хора:

mozilla

Все пак хората се събраха. Залата не само, че се напълни, но нямаше свободни места. Аз седнах на първия ред. Отначало започнахме с представяне на всички присъстващи един по един. Аз бях единствения представител на някаква преподавателска общност – всички останали бяха програмисти от различни частни фирми, журналисти от списания и студенти.

mozilla-4

Водещите семинара бяха трима французи. Те обикалят в момента цяла Европа с автомобил реклама на Mozilla. За нещастие не успях да видя самия автомобил, за да се снимам с него:

mozilla-3

Семинарът се базираше само върху отговори на въпроси от публиката. Езиковата бариера беше малък проблем, защото лекторите не говориха перфектно английски, но в общи линии беше добре. Представиха множество от продукти, сред които Firefox, Sunbird, Ubiquity и Seamonkey. Казаха се и няколко думи за Fennec и Bugzilla, но не бяха демонстрирани:

mozilla-6

По едно време за лектор беше поканен моя приятел Мартин Линков, който демонстрира част от възможностите на Thunderbird за четене на RSS feeds. За нещастие включването се провали, най-вероятно заради firewall и proxy на мобилната мрежа:

mozilla-1

Аз също зададох няколко важни за мен въпроса, например за академичните програми на Mozilla и естествено получих задоволителни отговори. Накрая започна и раздаване на сувенири – фланелки, значки, лепенки и флайъри:

mozilla-5

След семинара отидохме в Кривото на Дондуков, за да пием по едва-две бири. За първи път видях Ариана с капачка за лесно отваряне (може би много отдавна не съм пил Ариана?):

mozilla-7

Семинарът наистина беше скромен, но за сметка на това изключително интересен. Силно се надявам все повече подобни организации да поглеждат към България, като по възможност още по-усилено към образователните структури.

 



Един коментар


  1. Martin каза:

    Включил ли си пинг-а на wordpress.

    Виж за имената на хората и други снимки и тук: http://marfiland.blogspot.com/2009/04/mozilla-con.html

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*