C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Ревю, Контрол и Хиподил

Публикувано на 23 май 2009 в раздел Музика.

Вчера (че и част от днес) бях на един страхотен концерт на три култови български групи, които буквално ме върнаха в детството ми. Всъщност отидох до „Зимния Дворец“ по-скоро заради група Ревю и по-точно факта, че Васко Гюров отново ще свири заедно с Милена (бях им голям фен на времето, даже направих един аматьорски сайт на Милена – първият ми досег с html). После разбрах, че в Контрол ще пее отново Кольо Гилъна, а и Хиподил са с Пешо и Лъчо, т.е. всички с почти оригиналните си състави!

Нека си позволя да се направя на критик и да кажа две-три думи около самите групи. Ревю оправдаха очакванията ми и свириха на ниво. Лошото беше, че може би не заложиха само на комерсиалните си парчета, а Васко си позволи да изсвири 2 песни, които доколкото помня са нещо около работата му с група Кале преди Ревю. Не, че са лоши, но не са излизали в студиен албум и хората в залата нямаше как да ги знаят – получаваше се странно затишие. Когато се включваше Милена обаче беше съвсем различно – всичко все едно се възпламеняваше! По-добро изпълнение на песента „Ралица“ на живо не бях чувал през живота си!

Контрол за мен беше гвоздеят на програмата. Направо ме „разбиха“! Аз по принцип съм скептичен към тях и никога не съм им бил фен, но този път направо „избиха рибата“. Не изсвириха нито една „тъпа“ песен :) Просто всичко беше изключително качествено и поддържаха настроението на максимум!

Хиподил, както и очаквах за самия себе си, леко ме разочароваха. Всъщност трябва да призная, че хората около мен изключително много им се кефеха и момчетата си свиреха много добре. Проблемът (отново подчертавам – при мен) е, че свирят много по-различно от това, което бях свикнал да слушам на живо от тях. Мнението ми е, че липсва „пънка“ от концертите в бившия клуб Империал в квартал Иван Вазов например :) Вкарват в песните си духови инструменти и музиката прилича повече на ска, отколкото на пънк. Иначе изпяха само хитове (те май други песни освен хитове нямат).

В заключение – концертът беше на изключително високо ниво. Срещнах изключително много стари приятели. Има още живот в българската пънк-рок музика!

По-долу ви предоставям няколко видео клипа, снимани с Motorola ROKR E2, които за съжаление са с ужасно качество:

1. Ревю – Без Адрес:

2. Ревю – Ала Бала:

3. Контрол – Дайте ми:

4. Контрол – Булка (в youtube, защото vbox7 не го приема):

5. Контрол – Апатия (Seek and Destroy):

6. Хиподил – Хипобир (пак в youtube, защото vbox7 пак не го приема):

7. Хиподил – Алкохолен Делириум:

 



7 коментара


  1. „Помиярски“ не е думата, която бих използвал. Не виждам нищо лошо – просто някакъв ресторант. Ако не ти харесва – не ходиш в него (е ако плаката не ти харесва се оплакваш на столична община). Не смятам, че развалям нищо. За входа към залата минаваше точно под този надпис. Това е реалността!

  2. асен каза:

    Защо по-дяволите разваляш всичко хубаво с помярския ресторант?

  3. anetu каза:

    A za6to nqma dori snim4ica na KREZO sys sina mu?! :(
    Tova hlape me razbi!!!! Vidqhte li kak go bqha oblekli i kva pri4eska ima6e?! :D

  4. anetu – Е, нама как да снимам всичко. Тъй или иначе качеството на снимките е достатъчно лошо, за да не се вижда нищо :)

  5. Думите ти за Хиподил и пънка ме накараха да се замисля. Факт е, че след като се появи Хиподил като чели политически ориентирания пънк изчезна…

  6. Бии Милиционера каза:

    Много се зарадвах на тази хмммм…. „рецензия“, защото няма много лични истории в Нет-а за концерта.

    С 2-3 думи и от мен.
    Първо страхотно, е че това се случи. Беше завръщане във времето и същевременно нещо ново, заради дистанцията от онези години. Аз, макар и ситно пионерче бях 1987г., когато свалиха Кале от сцената в Летния…просто нямаше как да не бъда сега.
    Ще карам в обратен ред…
    Сега, Хиподил не са група от „онова“ време и аз лично ги считам за много вредна група. Н естава дума за талант, стил, глас и тн. Просто, те възпитаха близо две поколения в откровена простащина и точно във вакума на 93-94 вкараха „пънк сцената“ в една нейна „чалга“ версия и повлияха на редица млади банди доста негативно като паслания…..в другите соц. държави пънка имаше и има други измерения…но това е дълга тема.

    Контрол Големи! Ужасен звук първите 2-3 парчета, Кольо не се чуваше за сметка на саксофона…който никога не е бил част от бандата? Як сет, само хитове и забава.

    Ревю – моите фаворити за вечерта. Най-добрият звук от трите групи. И тук точно не се съгласявам за парчетата. Много добре балансиран сет и точно защото не свириха само познати неща. Те няма как да са в оригинален състав, най-малкото заради Бойчо Карабойчев лека му пръст, но Даката и това…момче на китарата, мисля вокала на Мерудия..се справиха прекрасно, а не ги бях виждал в този състав.

    Васил изсвири нещо на „Африка“, които просъществуваха за малко в края на 90-те…не помня кое парче. Дори мисля, че изсвири и нещо от „Камион“…

    Няма как да няма Кале, просто защото там са корените на Ревю и това беше красиво. Например „Чичо“ е парче на Васко за Кале и е писано доста преди Ревю. То много от парчетата на Кале се свиреха после от Ревю и Нова Генерация.

    При снимката Митко Воев и Васко направо ми се насълзиха очите и евала за думите на Милена и за жеста въобще. Митко е роден на 21 май…

    Та въобще има много истории зад този концерт и голямо БЛАГОДАРЯ на Светльо, че го случи.

  7. Бии Милиционера каза:

    Да, споделям така казаното от теб. Но бих искал да от спомена, понеже съм говорил и с Васил и с други хора от онези „Кравайски“ години…че те не с еопределяха като „политически“ по смисъла който сега влагаме в това….

    Те си бяха анти-системни, но в един по-философски, духовен ако щеш смисъл. Нещо като „духовни емигранти“..никой тогава не говореше за идеология и политика пряко…Васил се е определял кано „анархист“, но също, доколкото съм изградил представа, по-скоро като светоглед и антиконформизъм..а не в идеологическия смисъл на „анархист“.

    Но понеже споменахме „пънк сцената“, имено 93-94-95 се „пречупи“ онази върненска вълна, която ме вдъхновяваше че тук сега започва това, което правиха CRASS преди години за останалата част от света. Групи като Конфликт, Дисонанс, MeanStream…Фалш, дори ранната Ера са тотално забравени от младежите :)

    След 1989 си мислехме, че като изпееш и кажеш всяка глупост, защото се беше отприщил бента..та това е то бунтът и свободата…в този смисъл Хиподил поеха по това течение и липсата на среда и традиции си казаха думата. Имай предвид, че тогава се появиха и първите чалга парчета в практически същата словесна стилистика….

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*