C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Регистрационен номер на капака

Публикувано на 22 септември 2011 в раздел Лада Нива.

Който кара Лада Нива често по тежки горски пътища рано или късно разбира, че правилното място на предния регистрационен номер на колата не е на бронята, както обикновено се слага при други автомобили. Или ако му е бил на бронята – няма да бъде за дълго. Без да съм карал моята Нива на тежък терен, моят вече е станал на „мекица“ и съм го изправял на няколко пъти. Бронята няма специална хлътнатина за регистрационен номер и дори при най-лекото градско почукване на паркинг поне пластмасата се чупи със сигурност.

Слагането на номера на предната решетка пък води до проблем с охлаждането. Поради тази причина се оказва, че най-удачното и удобно място за регистрационната табела е фронтално отпред на капака, както е например при следната Нива на потребител Morskia от OFFRoad-Bulgaria.com:

Лада Нива - Morskia

Оказва се обаче, че хората направили този „тунинг“ епизодично страдат от рекет от страна на служителите на Контрол на Автомобилния Транспорт. Полицаите спират колата и пишат акт на основание, че „регистрационната табела на автомобила не е сложена на обозначеното за това място“. И ако за едни автомобили това може да бъде вярно, то при Лада Нива си е буквално гавра – при нея реално няма еднозначно „обозначено за това място“. Дори стандартното закрепване на бронята винаги е плод на някаква импровизация.

Какво пише в закона? Той е еднозначен (НАРЕДБА № I-45 от 24.03.2000 г.):

(5) Табелите с регистрационен номер се закрепват отпред и отзад (или само отзад) перпендикулярно на средното надлъжно сечение на превозното средство, а когато това е невъзможно – в лявата част, така че да се осигури тяхната видимост и осветеност нощно време. При закрепването не трябва да се нарушава формата на табелата, целостта на графиката и символите на номера.

Сега разгледайте отново снимката. Може да се води тежък математически спор дали регистрационната табела е „перпендикулярна на средното надлъжно сечение“. Да, табелата е съвсем леко полегнала назад (тоест не е точно във вертикалната спрямо земята равнина), но при всички случаи продължава да е перпендикулярна на „среднотото надлъжно сечение“ (всъщност дори да беше легнала хоризонтално – пак щеше да лежи в равнина перпендикулярна на него!), както и нощем, при фронтална спрямо колата осветеност, номерът се вижда идеално. А за камерите по кръстовищата впрочем е направо с идеална видимост. На снимката аз съм нарушил „целостта на графиката и символите на номера“, за да го скрия, но реално на истинката кола той си е видим :)

Въпросното място за поставяне на регистрационен номер е напълно законно! Ако искате „да си вържете гащите“ можете да пуснете една молба (с последваща жалба, защото моблата ви ще бъде прехвърлена в кошчето за боклук) до МВР и за два-три месеца да се сдобиете с документ, на който пише, че табелата не нарушава наредбата и е наред. Този документ се носи в жабката и се показва на евентуални хитри полицаи, които искат да им давате рушвет или да ви пишат акт. Но дори да не си извадите подобен документ – накарайте ги уверено да ви напишат акт, но специално им споменете следното:

– Да знаете, че под акта ще напиша следното възражение: „Автомобилът няма фабрично обозначено място за монтиране на табела, а на мястото, на което е закачена в момента, не нарушава наредба № I-45 по никакъв начин“

В 99.9% от случаите ще бъдете пуснати да си ходите поживо-поздраво, а служителите ще останат с кисела физиономия. В хипотетичния случай, в който наистина ви напишат акт, ще спечелите битката в съда (не ви го пожелавам, че си е разправия). Най-важното е да знаете как да си отстоявате правата! По същия начин ежедневно десетки хора получават акт, че „са преминали на жълт сфетофар“ и не пишат възражение. А актът им ще бъде унищожен само при едно единствено изречение в съответната графа: „прецених, че не мога да спра“.

П.С. Впрочем спирането на Лада Нива от страна на КАТ не е често явление. Понякога обаче при нарочни хайки се случва.

П.С.2. В краен случай може да опрете и до частта в скоби от наредбата „(или само отзад)“. В пряк ИЛИ преносен смисъл :)

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*