C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Най-накрая окабелени вентилатори за охлаждане

Публикувано на 09 август 2011 в раздел Лада Нива.

През месец май 2010г. си купих вентилатори за охлаждане на радиатора. Моята Лада Нива е модел 21213 и е с постоянно зацепена пластмасова перка зад радиатора, която се върти от ремъка на алтернатора и водната помпа. Ламарините и радиатора обаче са идентични с модела 21214, който е с електрически вентилатори пред радиатора. При 21214 постоянно зацепената перка я няма, а ел. вентилаторите са свързани към термодатчик, т.е. се пускат тогава, когато са нужни.

Моят проект беше да се дублира охлаждането с бутон от купето. Тоест да мога ръчно да включвам и изключвам електрическите перки отпред без да има термодатчик и без да премахвам щатното охлаждане с постоянно зацепената перка. Това се налага в редки ситуации като например задръствания в София или дълго каране с много бавна скорост лятото. По принцип щатната перка си върши добре работата и колата не успява да прегрее, но по стрелката на термометъра се вижда, че все пак не ѝ е комфортно. При мен проблемът е леко завишен, понеже щатната перка няма въздухозаборник (т.е. когато колата е на място тя почти не смуче въздух от радиатора, а го забира отстрани – това е полезно зимата, когато колата загрява, но неприятно лятото в задръстванията).

И ето, че повече от година след като перките бяха купени и поставени, вече дори работят! Всъщност големият зор беше спецификата на връзването. Понеже вентилаторите са два, то аз исках да имам хем нормалните бързи, хем и бавни обороти. В случая приятел ми начерта схема за окабеляване, в която с двустепенно ключе (изкл. – бавни – бързи) се дава ток на вентилаторите или паралелно вързани, или успоредно. Ключето е същото както това за вентилатора на парното:

Аз си признавам, че от електротехника не разбирам почти нищо и задачата се оказа непосилна за мен. За нещастие с времето се оказа непосилна и за огромно количество хора, които съм молил да го направят – включително „автоелектро сервиз“-и. Което говори много лошо за качеството на специалистите в България – хора, с дългогодишен опит в областта, при готова схема, не могат да се справят въобще със задачата.

Е, за щастие най-накрая открих правилния човек – Дядо Владо. Върза вентилаторите съвсем културно със самостоятелен бушон, а ключа през бушон от купето. Релетата ги вързахме при казанчето за антифриз:

Релетата са три – две с четири и едно с пет крачета (а специалистите могат да назоват правилните термини). Схемата (нарисувана полево на малко листче, впоследствие омазано с други драсканици и малко масло) като, че ли го загубих, но ще се опитам да го намеря и добавя в статията по-късно.

 



3 коментара


  1. В стандартното изпълнение при 21214 „бавна степен“ въобще няма. И да, вярно е, че обикновено перките включват прекалено късно.

    Когато видя човека ще го изнудя за схемата и ще напиша нова статия с нея.

  2. Димо каза:

    айде намери го че и на мене ми предстои нещо такова.Мойта е 21 214 ама май ми няма бавната степен а бързата ми включва на около 100 С та тогава антифризът вече е в разширителя и се налага да го връщам обратно

  3. Димо каза:

    предварително благодаря

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*