C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Бензиностанция Avia

Публикувано на 01 март 2011 в раздел Лада Нива.

Обновена ноември 2011г: За съжаление въпросната бензиностанция, за която пише по-долу, вече не съществува. На нейно място се появи „Ромпетрол“.

Внимание!

В тази статия има продуктово позициониране :) :) :)

От известно време баща ми ме агитира да зареждам в една нова бензиностанция, която в общи линии ми е сравнително близо до вкъщи спрямо останалите или по-точно – по път ми е. Всъщност това само по себе си е голям плюс, защото около нас по принцип няма бензиностанции. Той обаче ме кара да ходя до там по друга причина.

Лятото, тръгвайки за морето, му свършила газта точно преди обекта и заредил при тях. На отиване до Варвара му направило впечатление необичайно дългия пробег, който направил, но естествено го отдал на спокойното пътуване и магистралата. Да, но на връщане заредил в друга бензиностанция (OMV за статистиката) и установил, че наистина разлика има и то съществена. После направил поредица от непринудени тестове. Той кара изключително много автомобила в градски условия и винаги по точно определени маршрути. И наистина се оказало, че пробега му като зарежда газ във въпросната бензиностанция е видимо по-дълъг. За да съм отчетливо по-точен – от стандартно пробег 280-300км с тази газ е качил на 320-340км. Със статистическата грешка това е разлика от между 6 и 12%, което е много!

Естествено аз повече отдавах това на „митология“ и самозаблуда отколкото на реални факти. Но все пак, тъй или иначе ми е близо, започнах и аз да зареждам от там. Вече на три пъти направих пробата като ту зареждах във въпросната Avia, ту в Лукойл и разликата изненадващо за мен наистина се потвърди. При нормалното ми зареждане от около 33 литра в Лукойл изминавам 240 километра, а с въпросната газ от Avia – 260. Тоест разхода ми на гориво е паднал от близо 14л на 100км до близо 13л на 100км, като разликата очевидно е около литър, а това не е никак малко, за да съм по-точен – 8%.

Разпитах човека, който зарежда „защо така се получава“, но естествено не получих конкретни отговори, а общи приказки от типа „ние държим на качеството и зареждаме от сигурни източници“ и т.н., което не е интересно. Поинтересувах се последния път и от бензина. Понеже карам на газ традиционно зареждам бензин 98 от Лукойл (когато предварението на запалването е настроено за каране на газ, то е добре да се кара с най-близкия от 100 октана бензин). Във въпросната бензиностанция Avia продават някакъв „infinity 100“, което естествено не означава, че бензина е 100 октана, а просто е „брандиран“ по този начин. Човекът, който зарежда каза, че доставно горивото е 99 октана, а какви и дали има добавки – не ми стана ясно. При всички положения това няма как да се провери или поне не без сериозна лаборатория. Единственото, което мога да кажа е, че бензина наистина е хубав и отговаря на нуждите ми. Заради настройките на карбуратора около газовата уредба, моята Лада Нива е много капризна при каране на бензин и всичко „некачествено“ (разбирайте не според изискванията ми) се усеща лесно – играене на оборотите при празен ход, заглъхване при потегляне и подобни „весели екстри“. С този бензин нещата са наред, а за повече подробности не мога да кажа.

Затова реших, че хората си заслужиха тази скромна реклама. Веригата бензиностанции Avia са швейцарски, като представител за България е Юнион Ивкони, т.е. от тяхна дъщерна фирма с име „Уни енерджи“. Засега доколкото знам имат само една бензиностанция (естествено тази, в която зареждам) и се намира на отбелязаното място на тази карта:

 

Най-вероятно скоро ще открият още и на други места. Картата е от BGMaps.com

П.С. Впрочем отделно днес случайно разбрах, че членовете на форума VWClub.bg ползват отстъпка при зареждане. На мен ми свалиха 1 лев и 33 стотинки от последната фактура за газ или някъде около 3% ако не се лъжа – пак прилична отстъпка. Колата трябва да е с лепенка, за да се познава :)

 



4 коментара


  1. elkin каза:

    Случайно попаднах на форумна тема за това коя газ е „най-добра“. Освен обичайните „Аз само Лукойл“, аз само …, доста хора твърдяха че газта доставяна от http://www.vitogaz.bg (за битови нужди и за авто) е много качествена, и да потърсим сред обектите на които доставят (но не сред големите вериги, там те доставят само газта за битови нужди, „автото“ си я „произвеждат“ сами)… Та потърсих аз и първата която ми беше удобна като местоположение беше въпросната Авиа, като юридическо лице действително УНИ ЕНЕРДЖИ ООД.

    … Та така де, това са май „сигурните източници“, за които е споменал бензинджията ;)

    След като за нея попадам и на твоя блог, задължително ще я пробвам, благодаря ти.

  2. служител на бензиностанция Авиа каза:

    Да, наистина газта за Авиа се доставя от Витогаз ,и няма клиент който да се е оплакал от нея.Колкото до бензина въпросният Infinity 100 като доставно гориво е 99 ,като в последствие му се слага добавка с която доближава максимално 100-те октана.Да наистина горивата бяха на ниво жалко само ,че бензиностанцията вече не съществува или поне не като Авиа (в момента се реконструира на Ромпертол )

    Благодаря на автора на тази статия за реклама,бензиностанцията имаше нужда от по-голяма публичност .Наистина жалко ,че вече я няма

  3. Наистина вече я няма, за което и аз съжалявам.

  4. elkin каза:

    Жалко наистина, доста време я ползвах и бях доволен от качеството… Сега се налага да се преориентирам, мисля ЕКО да пробвам, да видим…

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*