C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Няколко мита за Лада Нива

Публикувано на 24 февруари 2010 в раздел Лада Нива.

Мои приятели и познати, че и непознати непрекъснато ме разпитват за подробности за моята Лада Нива. В общи линии от разговорите ми останах с впечатление, че хората не са добре запознати с характеристиките на този автомобил. Още повече – витаят разни негативни митове, които в общи линии незаслужено очернят името на иначе доста приличния (особено за цената си) джип.

Мит №1: Лада Нива харчи ужасно много!

Това е пълна заблуда – Ладата не харчи повече от средностатистическия автомобил от нейния клас! За да бъда по-конкретен – добре поддържана карбураторна Нива модел 21213 харчи 11/100 бензин и 13/100 газ градско каране в София (старая се да карам в не-пикови часове, но както знаете с висене по светофари). Инжекционните модели харчат малко по-малко поради по-фината настройка идваща от компютъра. Колкото до междуградското каране – това вече зависи от стила на шофьора.

Откъде идва мита? Ами много шофьори не си поддържат колите. Качват се и карат докато колата им не грохне и влезе принудително в сервиз. Да, Нивата изисква редовна профилактика! Не е от колите, които са проектирани да им се счупи всичко накуп – в общи линии по стара Нива винаги има какво да се прави.

Някои шофьори например са свикнали да си следят оборотите на празен ход и когато те започнат да падат да „врътнат винта“ на карбуратора (и така вкарват повече гориво). Това например може да се случи ако започне да смуче въздух. Вие преценете кое е по-добре – да отстраните проблема или да харчите повече гориво и после да се оплаквате.

Мит №2: Лада Нива се чупи много!

Няма как да ви убедя, че руските части (особено тези произведени в Турция) са качествени. Не, не са – развалят се по-бързо и са по-некачествени от „западните“. Да кажем грубо, че имат два пъти по-къс живот. Тук обаче идва уловката – обикновено са между 4 и 10 пъти по-евтини! В този смисъл коефициентът цена/качество започва да става доста условен и е напълно въпрос на гледна точка.

Освен това никой не ви спира да слагате „западни“ части в своята Нива. Ако огледате форумите за автомобили и за тунинг ще видите, че можете на практика да си сглобите „западен“ автомобил. Едва ли обаче ще го пожелаете освен ако не сте маниак с достатъчно пари! А имате ли достатъчно пари, то може би ще си вземете и по-добър джип.

Най-накрая по този мит има и друго изключително важно нещо – шофьорите на Лада Нива обикновено не си пазят колата. Когато има огромна кална локва човекът каращ Лада Нива ще премине директно през центъра й, за да се изкефи. Ако карате скъп западен автомобил едва ли ще го направите. Изобщо проблемите по ходовата част са нещо, което много си зависи от шофьора и стила на каране през дупки.

Мит №3: Евтиното излиза скъпо!

Този мит, пряко свързан с предишния, по принцип в живота „за останалите неща“ е верен. Хората си мислят, че щом колата често се ремонтира, то в крайна сметка излиза по-скъпо от западния автомобил. Тук е момента да отворя една голяма скоба и да кажа, че това хем е вярно, хем не е. Вярно е ако сте от този тип шофьори, които споменах по-горе – качват се и карат без да знаят и дори да се интересуват какво става под капака на колата. Такива хора обикновено редовно свършват в сервизите и плащат сериозни пари за „труд“.

От друга страна обаче ако сте от тези „любопитните“ шофьори, които им е кеф да ръчкат с отверката когато нещо затрака – тогава Лада е вашата кола. Не казвам, че трябва да сте специалисти по двигатели с вътрешно горене – истината е, че тази кола е чудесна дори за пълни лаици. Отваряте книжката/форума, четете/питате и действате смело. Колата е направена достатъчно „дуракоустойчива“. Особено в карбураторния вариант на автомобила всичко е направено съвършено просто, ясно и яко. Отваряш, гледаш и дори сам стигаш до решението без чужда помощ. В крайна сметка губи време, но не бих казал, че повече от това, което прекарвате чакайки в сервиза. С други думи Лада Нива е до известна степен хобаджийска кола – няма електроники, които да ви „нокаутират“ ремонтните усилия. А в добавка с евтините части – поддръжката на този автомобил наистина излиза „без пари“.

Мит №4: С Лада Нива не можеш да закъсаш никъде!

Ооо да – можеш! Не само, че можеш, а направо можеш много лошо да закъсаш! Всъщност тези думи „с тази кола няма закъсване“ са първите думи на всеки, който не е закъсвал. Истината е, че абсолютно всеки новак в offroad си го казва. После на някое неразумно излизане си чеша главата и гледа тъпо, след което му „идва акъла в главата“.

Лада Нива не е от най-високопроходимите джипове. Това, че преди вас някоя УАЗ-ка е минала и е оставила коловози не значи, че и вие можете да минете от там. Това, че Нивата може да премине през конкретни препятствия много по-добре от който и да е друг джип, не означава, че това важи за всички препятствия. Докато не натрупате опит никога не тръгвайте сам, неекипиран и не поемайте излишни рискове. Когато мине време и се пристрастите – това вече става друга работа…

„Заводска“ Лада Нива е един чудесен автомобил както за градско каране, така и за черни пътища. Ако желаете сериозен offroad – това няма да стане без хубави гуми. Това няма да стане без „повдигане“ (lifting). Това няма да стане без инвестиция в лебедка. Това няма да стане без усилване на ходовата част. С други думи – това няма да стане без пари. Така, че ако сте от хората, които искат да ходят често до вилата си през почивните дни – това е вашият автомобил. Без да го „подготвите“ обаче не се лъжете да се правите на герой!

Мит №5: Двигателят на Лада Нива е маломощен!

Добре хора – има голяма, даже огромна разлика между автомобил за offroad и автомобил за състезания по автомагистрала. Когато говорим за леки коли каращи по асфалтови пътища, то там обикновено важи формулата „колкото по-високооборотен е двигателят и колкото по-голям е въртящия момент, толкова по-добре“ или перефразирано „колкото повече конски сили, толкова по-добре“. Спортните автомобили целят минимално тегло и максимална мощност. Обикновените леки автомобили също (изключваме „малолитражките“, които целят съвсем друго).

При джиповете и в частност Лада Нива НЕ е така! Ако вашият джип е много лек и много мощен, то той се „окопава“. Ако пък е тежък и маломощен, то не може да „издрапа“. Митът за Лада Нива е именно втория, че двигателят е прекалено слаб спрямо тежестта на колата. За да определим дали това е вярно се смята коефициент от отношението между конски сили и тежест на колата.

Например ако приемем, че УАЗ Хънтър е един прекрасен джип за offroad (а той повярвайте ми наистина е), то при неговите 112 к.с. и тежест 1600 кг. коефициентът е 112 / 1600 = 0,070. Нека сега пресметнем за Лада Нива, която е 80 к.с. и тежест 1210: коефициентът е 80 / 1210 = 0,066. Е, от тази сметка се вижда, че Нива е точно с около 4 конски сили по-маломощна от целта за пропорциите на УАЗ Хънтър. Честно казано това е пренебрежимо малко.

Откъде идва заблудата? Просто някои хора не отчитат факта, че Лада Нива не е автомобил за магистрала. Да, теоретично би могла да вдигне 130км/ч, но вие определено не бихте карали никога с повече от 110-120. Тя и много бавно достига такава скорост. Да не говорим, че така „натискайки я“ разхода на гориво ще ви се качи много. Разумната скорост при Лада Нива е до 80 км/ч, а разумната максимална скорост е до 100 км/ч. От тук и хората свикнали да „летят“ по пътищата достигат до погрешен извод, че двигателят на колата е маломощен. Не, не е – просто не е предназначен за това, за което го ползвате. Впрочем Лада Нива има и т.нар. „бавни скорости“ – практически удвояват мощността на колата тогава, когато това и трябва – това е мястото извън пътя!

 



3 коментара


  1. morrt каза:

    Честита Нова Година!
    Бъди здрав!

  2. Хайде да е честита и на теб!

  3. panos каза:

    totsno ta e.no ima edna modifikatsia na dvigatel,na sistia korpus smeniat butala i kolianif val,i stava okolo 115k.c c mnogo dober vartiast moment,i bez uvelitsavane na consumatsia na gorivoto.

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*