C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Мартин Гарднер

Публикувано на 22 май 2011 в раздел История.

Днес се навършва една година от смъртта на легендарния писател, математик и философ – Мартин Гарднер. Той е роден в Оклахома, САЩ. През 1936г. завършва бакалавърска степен в специалност „Философия“ на Чикагския Университет. Веднага след завършването си започва да работи като журналист в няколко различни малки вестника. Участва като административен помощник в армията през цялото време на Втората Световна Война.

След завършването на войната се опитва да завърши магистърска степен, но прекъсва следването си след първата година. През 1950г. прави първата си философска научна публикация на тема „псевдонаука“, която по-късно се развива до серия от книги. Премества се с жена си в Ню Йорк, където осем години поред пише статии за детското списание „Хъмпти Дъмпти“. Именно там той разкрива интересите си към писането на математически загадки, пъзели и игри. Междувременно пише на философска тематика и публикува десетки статии в различни списания.

През 1956г. изпраща една математическа загадка с флексагони до списанието „Scientific American“. От списанието му се обаждат и го канят да публикува своя редовна колонка за забавна математика при тях. Именно там Мартин Гарднер разкрива таланта си, като успоредно със задачите събирани и публикувани в списанието, той издава и редица книги.  В България добива особено голяма популярност с трите тома с математически загадки, фокуси и игри наречени „Математически Развлечения“, издадени през 1975 и 1977  (за последния том не съм сигурен) от издателство „Наука и изкувство“:

Математически Забавления

Друго знаменито негово произведение е изследването на математическите загадки в „Алиса в страната на чудесата“ и „Алиса в огледалния свят“ на Луис Карол. Също така е бил силно вдъхновен от „Магьосникът от Оз“, поради което е основател на клуба „Гости от Оз“. Написва и няколко популярни статии в списанието на Айзък Азимов „Science Fiction“. Интересното е, че въпреки световния си успех като автор на математически задачи, Мартин Гарднер всъщност никога не е учил математика след гимназията.

През 1981г. Мартин Гарднер напуска „Scientific American“ и се отдава изцяло на литература, философия и религия. Издава редица книги свързани с „псевдонауката“, които го затвърждават като световно известен и признат философ. Добре се знае, че Мартин Гарднер е бил силно набожен, като се самоопределял като „деист“ – силно вярващ в Бога, но отричащ посредническата роля на религиите и църквата. В своята автобиографична книга той обяснява как неговото вярване в Бог не може да бъде нито потвърдено, нито отречено нито от логиката, нито от науката. Съосновател и дългогодишен член е на „Комитета за Научни Изследвания на Свидетелства за Паранормални Явления“. Там той нееднократно показва, че няма нищо свръхестествено и паранормално в реалния свят, което да подсказва на хората, че Бог съществува във вида, в който масата религии го представят, а колкото до мистерията на онтологичните въпроси – те са принципиално необясними за нас, което обаче също не доказва съществуването на Бог. И въпреки това той категорично заявява, че „хората, които вярват и се молят на Бог са и ще бъдат по-щастливи, от тези, които се опитват да не вярват“.

Мартин Гарднер се изявава и с хумористични книги. Такава например е „Доктор Матрица“, в която представя персонаж, който вярва, че някои числа с определени свойства имат специални сили. По този начин Гарднер силно осмива всички астролози и нумеролози.

Друг интересен факт от живота на Мартин Гарднер е, че той е бил изключително срамежлив. Не са една или две наградите, които той е отказвал само и само защото се е налагало да ги приеме пред публика и репортери. Въпреки това през 1996г. го „пречупват“ и успяват да го поканят на събитието „Събрание за Гарднер“ въпреки, че дефакто се е получило цели две години по-късно след официалната покана (през 1994г. се е провело в негово отсъствие). От тогава събитието става регулярно на всяка четна година и се кръщава „G4Gn“, където „n“ се сменя с поредния номер на събирането. На него се събират световно известни фокусници, философи, психолози и математици, които представят нови забележителни пъзели и игри. Мартин Гарднер обаче реално присъства само на две от тях. Последното девето събрание G4G9 е било миналата година. Всъщност номера „n“ на събитието е пряко свързан с „Доктор Матрица“, за който споменах по-рано. Например деветката от последното събиране е била символ на подредбата на ангелите, животите на котката, броят на кръговете на Ада, деветоглавия звяр на Хадес и броят на връхчетата в косата на Барт Симпън.

Мартин Гарднер умира на 95 годишна възраст, като не е спирал да твори до края на дните си. Автор е на общо 70 книги и неизброим брой публикации в медиите. Човек, оставил забележителна следа в историята на математиката, литературата и философията!

Използвани източници: почти изцяло Wikipedia и това.

 



3 коментара


  1. Комитата каза:

    О колко жалко, голям любимец ми беше. Препрочитал съм книгите му десетки пъти сигурно.

  2. Аз пък съвсем скоро разбрах, че „математически забавления“ има и том 3. Прочетох го, не е толкова добър, колкото първите два, но със сигурност ще го притежавам :)

  3. Комитата каза:

    АЗ пък имам само трети в момента. Другите някъде се изпариха

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*