C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Александър Колев от Цариброд

Публикувано на 05 юли 2009 в раздел История.

Александър Колев е моят пра-дядо – баща на баба ми по майчина линия. Родом е от Цариброд но от семейство с изключително силни български традиции. Бил е женен за Милка от град Пирот, по прякор Тала. Ще издиря и обновя скоро с техните рождени дати.

Александър Колев навремето е бил един изключително успял търговец. И до ден днешен ако минете през Цариброд ще видите в центъра неговите две огромни масивни къщи с дюкяни, които се отличават от всичко останало. Водел е изключително успешна търговия с кожи и злато.

Дядо Сандо, както го е наричала майка ми, изключително строго спазвал традициите. Една от тях е, че е задължително да има мъжко дете за наследник. Така три пъти поред му се раждат момичета Павлина, Марийка и баба ми Люба. Запомнени са думите му към жена си:

– Ако трябва ще родиш 20, но трябва да се кара до мъжко чедо!

Все пак четвъртото му дете се ражда момче – Димитър. Децата му го описват като изключително строг, но много справедлив баща. Много е държал на уважението към по-възрастните, както и на семейните традиции. Не пропускали нито един християнски празник, а всеки обед и вечер всички трябвало да се хранят заедно – без изключения. Също така било задължително за децата му да ходят на училище и да се изучат добре.

Както вече споменах в него изключително силно изразен бил патриотизма към България. След 30те години обаче в региона много било засилено сръбското влияние. По спомени на баба ми, Александър всяка седмица ги събирал да им обяснява за България. Никога не пропускал да каже на децата си:

– И да помните – вие сте българи!

За съжаление било все по-трудно да си такъв в този географски район. Затова в средата на 30те години Александър Колев предприел изключително смела постъпка. Паралелно с работата си по търговски въпроси, когато пътувал за България бавно, но сигурно започнал да прехвърля голяма част от капитала си. Заедно с това започнал да строи и къща с магазини – леко в покрайнините на София в сегашния квартал Бъкстон. Тези дела той пазел в изключително строга тайна – не казвал на никого, дори на жена си. Това правел защото, цитирам:

– Жените не могат да пазят тайна – ще се разклюкари наляво-надясно!

Така съвсем изненадващо, един ден в който никой не очаквал, пра-дядо ми Александър събрал семейството рано сутрин и казал:

– Обличайте се добре, взимайте най-необходимото – ще бягаме в България!

Всички изживяли изключителен шок. Баба ми тогава даже се била приготвила да ходи на училище. Всякакви опити да размисли били прекъснати в зародиш. Изоставили всички имоти и преминали нелегално границата с България.

След като се установили в София, бизнесът на Александър Колев продължил да процъфтява. Освен с кожи и злато, баба ми помни, че мазето винаги било пълно с мед и орехи. Бил може би най-добрия търговец на кожи в района на София.

Когато комунистите идват на власт през 1944г. обаче нещата се променят. Магазинът под къщата е национализиран, но партията все пак позволява на Александър да продължи да го ръководи. Тогава обаче той събира фамилията си и пред всички гръмко заявява:

– Аз на комунистите никога няма да им работя!

Така и става – до края на живота си Александър Колев отказва да работи каквато и да е работа. В общи линии със скатаните си резерви успява не само да живее безпроблемно до края на живота си, но и оставя доста пари за наследниците си.

Спомените на майка ми за него са, че и като възрастен човек той е бил невероятно обаятелен, но изключително строг. Например често се случвало като минеш покрай него да те чукне с бастуна си отзад ниско долу към ахилеса. Когато детето каже „аууу, защо го направи бе дядо“, отговорът почти винаги бил един и същи:

– Виждам как ти шарят очичките натам – ще я направиш белята!

До края на живота си ежедневно играе страстно на табла в клуб на Славия. Оставя семейство със силни традиции и невероятен ред.

 



9 коментара


  1. Светльо Антонов каза:

    „- Виждам как ти шарят очичките натам – ще я
    направиш белята!“

    Малко като горския пазач, дето като обикаля в гората и все вика „Виждам, виждам!“ :)

    А по онова време наистина не е било лесно да си българин в западните покрайнини.
    Затова сега Македония е отделна държава, и македонците половината казват че са българи, а другата – че са македонци.

  2. В споменатите години там е била започнала масова „сърбизация“ на народа. Затова е избягал пра-дядо ми. „Македонизацията“ се явява като следствие – поради нуждата от разпадане на Югославия.

  3. Всичко в моята история е лични разкази и спомени :)

  4. Светльо Антонов каза:

    Да, чел съм няколко книги за сърбизацията на Македония, оттам ми идва коментара.
    Книгите, макар и ВМРО пропаганда, представят една доста страшна картинка.

  5. Шлемовеец каза:

    Впечатляващ разказ! Вярвам,че родовата история трябва да се помни – тя ни напомня кои сме и откъде сме!
    Имате ли роднини в Западните покрайнини? Там до ден днешен въпреки натиска на сръбската страна, има силни български патриоти.

  6. За съжаление почти не поддържам никакви контакти.

  7. Георги Иванов каза:

    Страхотна история.

  8. Здравейте Мария,

    За съжаление нямам стари снимки… Но ще разпитам.

  9. Мария Гоцева каза:

    Здравейте, пиша Ви защото нашите родове имат почти идентична съдба. Аз произлизам от една от най-старите фамилии в Цариброд – Гоцеви /Гоцини/, единият ми дядо е бил лекарят, друг – учителя и т.н. Във фейсбук има група „Виртуален музей Цариброд“ – https://www.facebook.com/groups/muzejcaribrod/
    През 1949-та година, единия ми дядо бяга в България заради про-българските си политически настроения. Ако имате стари семейни снимки от Цариброд на Вашите праотци, със сигурност ще Ви се зарадват в групата.
    С уважение
    Мария Гоцева

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*