C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Александър Колев от Цариброд

Публикувано на 05 юли 2009 в раздел История.

Александър Колев е моят пра-дядо - баща на баба ми по майчина линия. Родом е от Цариброд но от семейство с изключително силни български традиции. Бил е женен за Милка от град Пирот, по прякор Тала. Ще издиря и обновя скоро с техните рождени дати.

Александър Колев навремето е бил един изключително успял търговец. И до ден днешен ако минете през Цариброд ще видите в центъра неговите две огромни масивни къщи с дюкяни, които се отличават от всичко останало. Водел е изключително успешна търговия с кожи и злато.

Дядо Сандо, както го е наричала майка ми, изключително строго спазвал традициите. Една от тях е, че е задължително да има мъжко дете за наследник. Така три пъти поред му се раждат момичета Павлина, Марийка и баба ми Люба. Запомнени са думите му към жена си:

- Ако трябва ще родиш 20, но трябва да се кара до мъжко чедо!

Все пак четвъртото му дете се ражда момче - Димитър. Децата му го описват като изключително строг, но много справедлив баща. Много е държал на уважението към по-възрастните, както и на семейните традиции. Не пропускали нито един християнски празник, а всеки обед и вечер всички трябвало да се хранят заедно - без изключения. Също така било задължително за децата му да ходят на училище и да се изучат добре.

Както вече споменах в него изключително силно изразен бил патриотизма към България. След 30те години обаче в региона много било засилено сръбското влияние. По спомени на баба ми, Александър всяка седмица ги събирал да им обяснява за България. Никога не пропускал да каже на децата си:

- И да помните - вие сте българи!

За съжаление било все по-трудно да си такъв в този географски район. Затова в средата на 30те години Александър Колев предприел изключително смела постъпка. Паралелно с работата си по търговски въпроси, когато пътувал за България бавно, но сигурно започнал да прехвърля голяма част от капитала си. Заедно с това започнал да строи и къща с магазини - леко в покрайнините на София в сегашния квартал Бъкстон. Тези дела той пазел в изключително строга тайна - не казвал на никого, дори на жена си. Това правел защото, цитирам:

- Жените не могат да пазят тайна - ще се разклюкари наляво-надясно!

Така съвсем изненадващо, един ден в който никой не очаквал, пра-дядо ми Александър събрал семейството рано сутрин и казал:

- Обличайте се добре, взимайте най-необходимото - ще бягаме в България!

Всички изживяли изключителен шок. Баба ми тогава даже се била приготвила да ходи на училище. Всякакви опити да размисли били прекъснати в зародиш. Изоставили всички имоти и преминали нелегално границата с България.

След като се установили в София, бизнесът на Александър Колев продължил да процъфтява. Освен с кожи и злато, баба ми помни, че мазето винаги било пълно с мед и орехи. Бил може би най-добрия търговец на кожи в района на София.

Когато комунистите идват на власт през 1944г. обаче нещата се променят. Магазинът под къщата е национализиран, но партията все пак позволява на Александър да продължи да го ръководи. Тогава обаче той събира фамилията си и пред всички гръмко заявява:

- Аз на комунистите никога няма да им работя!

Така и става - до края на живота си Александър Колев отказва да работи каквато и да е работа. В общи линии със скатаните си резерви успява не само да живее безпроблемно до края на живота си, но и оставя доста пари за наследниците си.

Спомените на майка ми за него са, че и като възрастен човек той е бил невероятно обаятелен, но изключително строг. Например често се случвало като минеш покрай него да те чукне с бастуна си отзад ниско долу към ахилеса. Когато детето каже "аууу, защо го направи бе дядо", отговорът почти винаги бил един и същи:

- Виждам как ти шарят очичките натам - ще я направиш белята!

До края на живота си ежедневно играе страстно на табла в клуб на Славия. Оставя семейство със силни традиции и невероятен ред.

 



9 коментара


  1. "- Виждам как ти шарят очичките натам – ще я
    направиш белята!"

    Малко като горския пазач, дето като обикаля в гората и все вика "Виждам, виждам!" :)

    А по онова време наистина не е било лесно да си българин в западните покрайнини.
    Затова сега Македония е отделна държава, и македонците половината казват че са българи, а другата - че са македонци.

  2. В споменатите години там е била започнала масова "сърбизация" на народа. Затова е избягал пра-дядо ми. "Македонизацията" се явява като следствие - поради нуждата от разпадане на Югославия.

  3. Да, чел съм няколко книги за сърбизацията на Македония, оттам ми идва коментара.
    Книгите, макар и ВМРО пропаганда, представят една доста страшна картинка.

  4. Впечатляващ разказ! Вярвам,че родовата история трябва да се помни - тя ни напомня кои сме и откъде сме!
    Имате ли роднини в Западните покрайнини? Там до ден днешен въпреки натиска на сръбската страна, има силни български патриоти.

  5. Здравейте, пиша Ви защото нашите родове имат почти идентична съдба. Аз произлизам от една от най-старите фамилии в Цариброд - Гоцеви /Гоцини/, единият ми дядо е бил лекарят, друг - учителя и т.н. Във фейсбук има група "Виртуален музей Цариброд" - https://www.facebook.com/groups/muzejcaribrod/
    През 1949-та година, единия ми дядо бяга в България заради про-българските си политически настроения. Ако имате стари семейни снимки от Цариброд на Вашите праотци, със сигурност ще Ви се зарадват в групата.
    С уважение
    Мария Гоцева

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*