C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Каменохвъргачки – катапулти и требушети

Публикувано на 18 февруари 2023 в раздел История.

Филмите често митологизират историята. Често сте виждали при битки как катапулти разрушават крепостни стени. Е, това е мит – просто не се е случвало.

Каменохвъргачките (катапулти или требушети) са хвърляли сравнително малки камъни (колкото голям картоф) и са ги хвърляли наистина на далечни за тогавашните стандарти височини и разстояния. Било е достатъчно далеч, че да са извън обсега на стрелците на крепостната стена. Тези камъни разбира се са достатъчно неприятни за човек, който евентуално ще уцелят – почти сигурно е, че ще го убият. Може да навреди и на покрив на къща. Но да разруши каменна крепостна стена? Няма начин!

Катапултите работят с голям лост, от който е образувано късо и дълго рамо. В края на късото рамо има голяма тежест, а в края на дългото има слинг (плат) или дървена кофа, в която се слага снаряда. Опъва се въже, с което голямата тежест се издига нагоре. След това се освобождава, лоста се завърта около остана на въртене и съответно заради центробежната сила снаряда напуска слинга или кофата. Голямото предимство на катапултите е, че може с тях се стреля бързо.

Требушетите от своя страна са с по-сложно устройство. Пак действат на принципа на противотежест, но за разлика от катапултите не я издигат с въжета, поради което могат теоретично да станат много големи. Поради това чрез прашката си могат да изхвърлят значително по-големи камъни. Но колко големи? Не са познати достоверни източиници за требушет, който да има достатъчно голям камък, че да разруши крепостна стена. Покриви на къщи вероятно са чупели значимо, но масивни крепостни стени – никакъв шанс. Историите за гигантски требушети са исторически митове и легенди. Най-малкото трябва да се замислите над следното – дори да са съществували, как са успявали да ги зареждат?

 

Историята всъщност помни от по-модерни времена дори нападения над крепости със значително по-мощно оръжие – оръдия. Дори в тези битки крепостните стени не са били разрушавани. Крепостите не са се превземали с чупене на стените, а с ресурсно изтощение. Впрочем с „каменохвъргачките“ по-често не са изпращали камъни, а… трупове на животни и части от човешки тела. Идеята е била да пренесат зараза вътре в крепостта и така да пламне епидемия.

Тогава възниква въпроса – а как тогава все пак са били разрушавани крепостни стени? Нали сме виждали такива исторически обекти? Причината най-често е била плячкосване от местното население. Когато дадена крепост спира да функционира местните селяни започват да крадат камъни от стените, за да си градят основите на къщите, а понякога дори властите решават да ги преизползват (например за пътно строителство). Така постепенно крепостните стени изчезват.

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*