C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Гай Юлий Вер Максимин

Публикувано на 03 февруари 2021 в раздел История.

Знаете ли, че Гай Юлий Вер Максимин е бил император на Римската Империя, който я е управлявал без нито веднъж в живота си да види Рим?Известен още като Максимин I Тракиеца, той е първият римски император, който не е от римско потекло, а е бил по тогавашните стандарти варварин. Роден е през 173 г. някъде в сегашна Северозападна България, вероятно в района на сегашното село Гиген (тогава Улпия Ескус). Историята за произхода му е много противоречива, защото управлява за кратко и последвалите го управници се стремят с всякакви средства да го дискредитират. Така например е писано, че преди да постъпи в армията е бил овчар, но по-достоверната теория днес е, че всъщност е бил от местен аристократичен род.

 

Човекът е бил с огромен ръст (вероятно до 2 метра висок и с огромна мускулна маса, което по тогавашните стандарти си е било буквално великан). Със сигурност се знае, че се е откроявал значително сред всички останали войници с огромните си размери. В дългата си военна служба, която започва през 190 г. сл.н.е., това му е помогнало да добие голяма слава и от обикновен войник се издига до трибун (командващ легион).

През 234 г. император Александър Север повежда армията си към териториите на днешна Германия, за да спре непрекъснатите варварски набези. Малко преди навлизането във варварските територии, през март 235 г. обаче плъзва новина, че императора се готви да сключва мир, което вбесило войниците, вдигнали бунт и на 20-ти март убили императора. Тогава провъзгласили Максимин (бидейки най-висшия по военен чин там) за свой император. Той не отива в Рим, а само изпраща съобщение до Сената, че продължава започнатия военен поход. Сенатът решава да приеме самопровъзгласяването му, защото знаят, че армията към този момент му има огромно доверие и стои на негова страна.

Управлението на новия император обаче не било особено харесано от масите на обикновените хора. Успял да нанесе поражения във военен план над варварските племена и установил краткотраен мир в региона (печелейки си титлата Германикус Максимус), но с цената на доста големи загуби. Поради тази причина удвоил надниците на войниците си, но това станало за сметка на огромно плячкосване на имоти на богати хора и сериозно вдигане на данъците по всички провинции. В добавка с неримското му потекло, в Рим определено не били във възторг от начина му на управление. В общи линии му се наложило да налага брутален терор над собственото си население, за да може да крепи доверието на армията си и да остане на власт чрез военна сила. Точно това е и причината в летописите за него да остане основно негативна информация, включително с подигравки за потеклото и интелекта му.

Назрялото напрежение води до гражданска война в провинция Африка (днешен Тунис и Либия), където в крайна сметка управителят на провинцията заедно с неговия син – Гордиан I и Гордиан II – са провъзгласени заедно за императори. Сенатът бързо ги потвърждава и провъзгласява, че Максимин извън закона. Тогава Максимин прекратява походите си на север и тръгва с армията си в посока Италия, за да разгроми Рим и да си върне трона.

Само месец след избирането им, Гордиан II е убит след започнала война със съседна на него провинция, а Гордиан I се самоубива. Сенатът бързо избира двама нови императори – патрициите Пупиен и Балбин, а малко по-късно си сменят мнението и решават да провъзгласят Гордиан III (син и внук на по-предишните двама) за Цезар. В крайна сметка Сенатът успява да убеди управителите на провинциите да се опитат да спрат похода на Максимин и съответно всички крепости по пътя затварят портите си и отказват да му дават провизии.

Максимин решава да се справи с проблема отново с военна сила и обсажда град Аквилея. Там обаче търпи големи загуби и сред войниците му започва да настъпва деморализация и глад. В крайна сметка той е убит от предатели през месец май 238 г., а с него също сина му и всички приближени от командния му щаб. Набучили главите им на колове и ги отнесли при сенаторите в Рим.

Тази година – 238 – остава известна като „годината с шестимата императори“, а Максимин като първият император-варварин, както и императорът на Римската Империя, който никога не е стъпвал в Рим.

Източник: основно Уикипедия

 



Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*