C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Хубавата Елена

Публикувано на 22 юли 2009 в раздел Математика.

Хубавата Елена, дъщеря на Зевс и Леда, била омъжена за царя на Спарта – Менелай. За нещастие бракът ѝ с него никак не бил щастлив. Тя била лудо влюбена в принц Парис – сина на троянския цар Приям.

Парис също изпитвал невъобразима любов към Елена и затова решил, че трябва да си вземе девойката на всяка цена. Проблемът бил, че Менелай не искал да я размени за нищо. Затова Парис отишъл при баща ѝ – бог Зевс.

Когато чул историята бог Зевс не бил доволен. Знаел, че ако позволи на Парис да открадне дъщеря му, то това със сигурност ще доведе до война между Спарта и Троя. Първоначално решил да накаже момъка със смърт.

Тогава на помощ на Парис дошла  Афродита, друга дъщеря на Зевс и богиня на любовта. Тя силно се застъпила за младежите и настояла на всяка цена на Парис да му бъде даден шанс да докаже силата на любовта си.

Зевс се съгласил и решил да постави Парис на изпитание. Консултирал се с богът на логическите загадки (чието име боговете пазят в тайна и до днес, за да не могат простосмъртните да достигнат до неговите знания) и го помолил да измисли непосилна загадка за Парис, която естествено е решима, но само от божествата. Така ако смъртният Парис успеел да я реши, то щял да докаже божествената сила на любовта си. След като получил новата задача, бог Зевс повикал Парис и му казал:

– Давам ти възможност да направиш кратко изявление от едно единствено изречение. Ако това изявление е грешно и е плод на лъжа, то аз ще те убия, защото не мога да дам дъщеря си на лъжец! Ако пък изявлението е вярно и плод на истината – тогава аз лично ще преценя какво да направя. Ако не си убедителен в любовта си, то просто ще те отпратя да си ходиш жив в Троя. Ако ми докажеш, че обичаш Елена, но не успееш да ме убедиш да ти я дам, то просто ще те наградя да живееш сред несметни богатства. Ако пък докажеш любовта си и ме убедиш, че заслужаваш дъщеря ми, то ще те наградя с това, което искаш най-много и ще ти позволя да я откраднеш!

Зевс бил убеден, че младият момък няма да се справи със задачата и ще бъде отпратен да си ходи с празни ръце, а ако е достатъчно глупав – ще умре. Опасявал се обаче някой да не му подшушне решението зад гърба му. Затова специално изолирал Афродита, така, че да не може да подскаже на простосмъртния. Парис се отчаял – не виждал бог, който ще желае да му помогне.

Тогава обаче Диона (майката на Афродита) решила да се застъпи зад исканията на дъщеря си и предала тайно съобщение на Парис. Така той успял да направи изявление, от което на Зевс не му оставало нищо друго освен да му разреши да открадне Елена. Така започнала войната между Троя и Спарта…

Ясно е, че ние простосмъртните не можем да решаваме задачите на бога на логическите загадки, освен ако някой от боговете не ни каже решението им. За щастие тази задача вече е известна за човечеството благодарение на Диона. Решете я вие като се поставите на мястото на Парис. Имайте предвид, че Зевс е един справедлив бог…

 



2 коментара


  1. Светльо Антонов каза:

    Уффф….
    Тия логическите, тип съставете логическо уравнение А.неВ+неС.Д = 1 почват да стават досадни :)

    Предполагам, че е казал нещо от типа

    Не мога да живея без Елена„,

    при което, ако лъже няма как да го убият, защото тогава ще излезе, че е казал истината, а щом казва истината няма как да го отпратят, защото ще излезе, че е излъгал и може да живее без нея.
    Остава да му я дадат.

  2. Филип Петров каза:

    Хубав отговор – хареса ми. Много по-добър от моят:

    – Ти няма нито да ме отпратиш, нито да ми дадеш богатство!

    Пре това изявление ако казва истината, то очевидно трябва да му бъде дадена Елена. За лъжа пък не може да бъде сметнато, защото ако го убият ще излезе, че е казал истината :)

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*