C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Ръцете на божеството

Публикувано на 12 май 2009 в раздел Математика.

Тази задача за пореден път ме впечатли с елегантността си и своята оригиналност. Намерих я отново в книгата на проф. Иван Ганчев – „Занимателни фолклорни задачи, фокуси и игри“…

Един пътешественик открил непознато племе в джунглата на Амазонка. След като живял известно време сред племето, той разбрал, че местните жители не използват пръстите на ръцете си, за да броят. Вместо това те използвали ръцете на своето божество от храм в центъра на селището.

Дълго време пътешественикът се стараел да види божествения идол, но той бил толкова строго охраняван, че все не успявал. Той бил изключително обсебен от задачата да разбере колко ръце има божеството на племето. Каквито и въпроси обаче да зададе във връзка с божеството – никой не му отговарял.

Един ден обаче му хрумнало да прибегне към дребна хитрост. Отишъл при главатаря на селото и го попитал:

– Уважаеми вожде, ще ми кажете ли колко хора има във вашето селище?

– Общо сме 32 души – отговорил вождът.

– А, ако не е тайна разбира се, колко от тях са жени и колко са мъже?

– Ние имаме 16 жени и 13 мъже…

Пътешественикът доволно отблагодарил, защото вече бил разбрал информацията, която му е нужна.

Задачата към вас е същата, която пътешественикът се опитвал да реши – колко са ръцете на божеството?

 



3 коментара


  1. Комитата каза:

    Две, разбира се ;-)

  2. Mertol каза:

    Ние използваме пръстите на ръцете си, които са 10 затова използваме 10-ична бройна система. Предполагам, че те като използват ръцете на божеството и бройната им система е според броя им. За това намираме при коя бройна система е вярно 13+16=32 и това е 7-ична. Друг е въпроса как е разбрал какво му казва вожда, защото другата бройна система предполага и други имена на числата – например вместо три-десет и две е можело да звучи три-седем и две.

  3. Комитата – Е, не са две :) Обоснови се!

    Mertol – Моя колежка каза 14тична (на ръцете от ляво смяташ „10тиците“, а на ръцете от дясно броиш). Също се получава :) Иначе поздравления за отговора – верен е!

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*