C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Приемното време на Филип

Публикувано на 01 май 2009 в раздел Математика.

Откакто си имам личен кабинет започнах да приемам гости. Започнаха да идват за среща всякакви хора – преподаватели, студенти и приятели. Понеже съм гостоприемен човек – приемах гостите по всяко време.

Този месец обаче дойде краят на семестъра. Все повече и повече хора идваха за среща с мен – най-вече студенти, предаващи курсови проекти. Затова в един момент реших, че трябва да си организирам т.нар. „приемно време“. Така и направих – сложих приемното време в блога, а скоро ще бъде окачено и на вратата.

За вас обаче имам една математическа задача. Много от приятелите ми видяха приемното време в блога и не успяха да изчислят в какъв часови интервал могат да дойдат. Помогнете им – намерете къде съм го написал и кажете в кои дни и от колко до колко часа е то…

 



13 коментара


  1. sepuko каза:

    Фил, задачата не е математическа, а астрологическа… Къде е условието?

  2. sepuko – условието е пределно ясно написано в последното изречение. Намери къде съм написал приемното си време в сайта и напиши отговора (от X до Y часа в еди кои си дни) тук :)

  3. sepuko каза:

    Това „забавна математика“ ли е? Задачата не е математическа, това исках да кажа…

  4. Смятам, че като откриеш страницата, където съм си написал приемното време, то ще си смениш мнението и ще разбереш, че задачата е изключително математическа (даже бих казал „hardcore“ математика).

    Иначе да – не е само математическа. Има и елемент на практическо „цъкане по линкове“, който е елементарен (така ще ви накарам да се разходите по сайта в места, по които обикновено не ходите) :)

  5. Lesna Rabota каза:

    Предполагам, че си сбъркал, като си сметнал 14.пи/4=10,995574 тоест началото е в 11 часа (без няколко секунди, както сам си писал) за дните вторник и сряда.

  6. Lesna Rabota каза:

    За началото на приемното време смятах:
    от 0 до 14 интеграл от корен от (196-х.х). де х, което дава 14.14.пи/4=153,93804 и се чудя какво ли може да значи 153 часа и 56 минути въ вторник. Може би понеделник в 9 часа и 56 минути.

  7. Lesna Rabota – да, може би съм сбъркал. Ще проверя.

    edit: Определено съм сбъркал и сега ще го поправя :)

  8. Грешката е поправена. Дано не съм направил грешка и във втория :)

    Сега Lesna Rabota знае в колко часа отивам на работа във вторник и сряда. Остава да се разбере в колко си тръгвам :)

  9. Lesna Rabota каза:

    Само факта, че реших интеграл повече от 10 години след като съм свършил с математиката е нещо като подвиг. Все едно Стефка Костадинова сега, на 44 години, да скочи 1,90 (при световен рекорд 2,09 – нейн, но преди 20 години). А още повече да намеря и грешка, и дори да предпопложа как е сгрешено, получавайки 10,9955, което е 11 часа без няколко секунди. В момента се чувствам като шампион и не смятам да решавам другия интеграл, освен ако не ми се заплати подобаващо за това – поне 300 евро.

  10. Милен каза:

    С мойте адски малки знания по математика няма да има успех да ги реша но няма да се откажа :) .Определено тук ще намеря това което в 90% от блоговете го няма ,а именно полезна информация г-н.Петров много благодаря за положения труд за създаването на този страшно полезен е ! От скоро се занимавам с компютри и се насочвам към програмиране инетересувам се от много неща , като всеки обикновен потребител започнах с „windows“ но слава на бога вече съм с Дебиан и се запалих много по фрийБСД в момента правя скромното си сайтче и може да хвърлите една критика да видя как съм се справил :)

  11. Милен каза:

    Извинявам се за пропуснатите думи и правописни грешки.

  12. cold каза:

    Хаха!
    От кога не бях виждал нещо свързано с интеграли което да е забавно :D

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*