C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Традиционни български пържени кюфтета

Публикувано на 06 юли 2009 в раздел Храна.

Най-подходяща кайма става от месо от предната част, ребрата и плешката. Това е защото там има по-къси мускулни влакна. Традиционно месото не е меляно, а кълцано със сатър, понеже такава техника не е имало. Обикновено се готвело телешко, говеждо и агнешко месо, а доста по-рядко овнешко и свинско.

Традиционните български кюфтета обаче съдържат свинска кайма. Не се бъркайте обаче с тази, която продават в магазина – тя е обикновено пропорция 60:40 свинско към телешко. Това довежда единствено до разпадащи се и лепнещи по тигана кюфтета. За да се избегне ефектът от залепването се овъргалят в брашно, но пак – не е същото като оригинала. Особено на вкус.

Истинското кюфте за пържене е 70:30 телешко към свинско месо. Вземете общо 1кг. Прибавя се сол, 100-150 грама лук, черен пипер и половин връзка ситно нарязан магданоз. Много важен елемент на сместа са четири-пет филийки хляб, накиснати  в прясно мляко и истискани:

Кюфтета

Хлябът е много важен. В него попива и се запазва мазнината от месото, която обикновено изкапва по време на пърженето. Забравих и много важна съставка – две яйца, чрез които се получава по-добра спойка:

Кюфтета

Размесете каймата много добре. Не пестете сили – трябва да бъде много добре омесена. След това сложете да пържите на средно тих огън:

Кюфтета

Няма нищо сложно в пърженето. Гледате да се образува коричка и обръщате. Когато се получи достоверно тъмен цвят вадите:

Кюфтета

Както виждате – класика! Картофки, кюфтенца и бира. Само отново напомням – хляб и правилна пропорция телешко към свинско. Инак се получава доста по-лош резултат.

 11 коментара


 1. Андон Иванов каза:

  Направо ми потекоха лигите от снимките :)
  Спомням си преди години като ходихме на село и баба ми пържеше кюфтета, си спомням, че нямаха нищо общо с тези които правеше майка ми от готова кайма ;)

  Домашното си е домашно…

 2. ramski каза:

  X-tra!

 3. Кюфте майстора каза:

  Брато, имаш грешка в пропорциите.
  Цитат: „Истинското кюфте за пържене е 70:30 телешко към свинско месо“
  Цифрите са верни, но повечето кайма (70%) трябва да е свинска! Именно телешкото води до разпадане на кюфтето, така че няма как да е така:-)
  Това ти го казва един „професионален почитател“ на кюфтетата, последната половин година съм изконсумирал над 500 „кИфтета“, за бирата да не говорим….

 4. horhancho каза:

  Е от това, по-добро няма!!!

 5. До Кюфте майстора – благодаря за съвета, но следвах рецепта именно 70:30 телешко към свинско и станаха изключително добре. Не се разпаднаха въобще заради спойката с яйцето.

 6. Ех, чак сега забелязах каква снимка на окапана с мазнина печка сложих :)

 7. Светльо Антонов каза:

  Ако на това му викаш окапана с мазнина… :)

 8. Илиана каза:

  A овалват ли се все пак в брашно преди да се изпържат ?

 9. Въобще не съм ги овалвал в брашно (както се вижда на снимката). При мен НЕ залепнаха :)

 10. php dev каза:

  Аз това на PHP не мога да го сготвя.
  А на C, vb и .net не мога да програмирам :)

  С две думи:
  echo str_word_count(„смешно ми стана да видя кулинарна рецепта на подобен домейн“);

 11. Cake, Pudding, Honey, Punch, Vegetables, Baking :)

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*