C, PHP, VB, .NET

Дневникът на Филип Петров


* Куче и котка

Публикувано на 04 септември 2009 в раздел Кучета.

Току що се прибирам от разходка с кучето си. На връщане видяхме ето тази котка, която (естествено изправена пред ротвайлерка) веднага се скри под една кола:

Куче и котка

Докато изкачвах стълбите се замислих за това колко е първична борбата между куче и котка. И двете животни са хищници, но едните са „по-хищници“ от другите. Да, но сме виждали в природата как хиени и лъвове съжителстват без да се нападат. Тогава защо кучето гони котката?

Отговорът според мен се крие в първичните инстинкти. Виждали ли сте какво прави една котка, когато иска да напада? Ами клати си опашката наляво-надясно! Същото прави кучето, но в коренно противоположен смисъл – когато е щастливо то маха с опашка, за да си разпръска миризмата от дупето.

Когато кучето напада пък нещата са различни – то си изправя опашката назад и козината му настръхва. Това пък също го прави котката, но не когато напада, а когато е уплашена и иска да бяга. Така стигаме до враждата куче-котка – обикновено неразбиране на езика, на който комуникират. Въобще не е свързано с големината на животното – моята ротвайлерка се разбира чудесно с малкия Оззи, както и с други малки кучета, но пък ако види котка побеснява.

При кучетата това се дължи и на естествения инстинкт при тях „бяга ли – гони го“. Така например когато братовчед ми Ицо се затичва вкъщи – кучето веднага скача след него. Не е за да го нападне – когато го настига не го „изяжда и оглозгва“ както показват по телевизията, а напротив – целува го и си играе с него. Котките пък са на принципа „гонят ли те – бягай“. Както казах – пълно несъответствие в езика за комуникиране.

Какво се получава – кучето като малко вижда коте. Размахва си опашката, защото иска да играе с него. Котето пък приема това за знак за атака и бяга. Ами кучето щом види някой да бяга – то гони. Така враждата се затвърждава с времето – когато кучето види котка, то вече знае, че тя ще бяга. Вече е битката между двете „раси“ е станала неизбежна. Те биха се гонили в стил „хищник-жертва“ ако не беше човекът – този, който е вързал кучето на каишка и въдворява ред.

Така е и при хората. Едни са черни – други бели. Едни богати – други бедни. Едните гонят другите, другите ругаят първите. Когато обаче еволюцията напредне нещата стават различни и нещата, които сме правили преди ни се струват смешни (или тъжни). Аз например обичам еднакво добре и кучета и котета:

Котенце

Минете на по-високо ниво в еволюцията. Не разчитайте на първичните си инстинкти, защото може би разликата между вас и омразния ви съперник се дължи просто на езикова бариера…

 



6 коментара


  1. Петър каза:

    Не мога да се съглася напълно с мнението. Вярно е че кучето напада котката, но това се отнася и към куче-куче. Ако кучето е мъничко пък котката го поставя на мястото му. На село пък си живеят чудесно ето как: http://img.imghosting.biz/44/8382edd53ac4829438ac421b22c084c3.jpg

  2. Е, изключения от правилото има колкото искаш. Истината е, че кучето не „напада“ котката. То по-скоро само я гони. По същия начин, по който гони пръчка.

    Едно от кучетата ми, което почина – Тери, също гонеше котки, но… до едно време. Веднъж той наистина успя да „хване“ котка. Натика я в ъгъл и започна да върти опашка – искаше да си играе с нея. Тя, естествено изпаднала в безизходица, му се хвърли с нокти и се „закачи“ на муцуната му. Последва тръскане, пищене (от кучето) и циркови изпълнения докато кучето се спаси от котката. От тогава минаваше покрай котките с респект.

    Естествено има и кръвожадни кучета-хищници. Помня едно улично куче при 2ро училище когато бях малък. Казваше се Попето – беше професионален убиец на котки…

    Нека обобщя – горната статия се отнася до стандартния модел куче-котка основаващ се на първични инстинкти и не важи за дресирани кучета/котки. Човек може да направи дори пудел агресивно животно и обратно – типично агресивните по природа питбули могат да станат лигльовци…

  3. Сравнението между котка и тигър е като между бяло джудже и огромен черен баскетболист. Да, прието и двамата да наричаме „човек“ или „семейство хомо сапиенс“, но някак си джуджето няма да играе никога в Чикаго Булс, нали?

  4. Тигър и Дракон каза:

    Човек в огромна грешка си !
    Котките са истинските топ хищници на Земята.Дори и мечките не са хищници,а всеядни,а какво остава за кучетата.Да,има хищници от Семейството на кучетата,но цялото им семейство са жертви на котките.Както и още десетки хиляди други видове.Всеки говори за вграденият инстинкт на кучетата да гонят котки.Никой не говори за вграденият инстинкт за страх на кучетата да бягат,ако надушат голяма котка.Или Тигрите,Лъвовете,Ягуарите,Леопардите,Гепардите,Пантерите и Пумите не са котки,защото не са 50 см и 2 кг ?Вълците са хищници,ама при стъпването на един 450 кг Сибирски Тигър (рекорда е ~ 550 кг ) и дори и черните и Гризли мечките бягат и се крият,защото знаят,че са жертви,а какво остава за 40 кг вълк?
    Малко хора знаят,че котките убиват дори възрастни слонове,хипопотами,носорози,крокодили,алигатори,бизони,черни и кафяви гризли и т.н…
    Още по-малко знаят,че котките са на Земята от времето на динозаврите отпреди над 200 милиона годинии много много преди кучетата.

    Така,че човек приказките са излишни-вземи един питбул,ротвайлер или гладен вълк и го вкарай в една клетка с един гладен Тигър,Лъв или Ягуар и виж кое е по-голям хищник-кучето или котката !

  5. Тигър и Дракон – следващият дебилен коментар ще повлече изтриването на предишните. Наистина е по-добре да не кажеш нищо, отколкото да кажеш нищо.

  6. Тигър и Дракон каза:

    Това ви е проблема (най-вече на кучкарите)-не може да приемете,че котка може да е Тигър,Лъв,Ягуар и тн…
    Както и не приемате,че Тигъра,Лъва,Ягуара и тн са котки.
    Щото това автоматично означава,че безценните ви кученца не струват пред котките.
    А това е шок за вас-та вие сте свикнали „зверовете“ ви да гонят улични котки.
    Тва е мъжкарско.Кучетата са мъжкарска работа.
    Аууууууу,колко са страшни питбулите ви и ротвайлерите ви.
    Та те гонят 1 кг котки бе-ТВА НЕ Е ШЕГА Ааааааахахаххахахах.

    А сравнението ти е все едно разликата между кола и автомобил.
    Тигрите какво са??????
    Колебая се между кучета,вълци,чакали,мечки и насекоми.
    Незнам,кажи ми-може и птици да са??
    Или риби май бяха??
    Може и влечуги да да са-виж как съскат като змии като са ядосани.

    Какво са Тигрите?????

Добави коментар

Адресът на електронната поща няма да се публикува


*